2020-02-28 17:41

Donațiile pentru "Cumințenia Pământului” nu au fost restituite nici până acum

 |  11:29
Donațiile pentru "Cumințenia Pământului” nu au fost restituite nici până acum

Guvernul Dacian Cioloș și-a recunoscut la finalul mandatului eșecul achiziționării prin donații a sculpturii "Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși.

Inițial, Cumințenia Pământului a fost scoasă la vânzare, în 2014, pentru 20 de milioane de euro, dar proprietarii au redus prețul la 11 milioane de euro. La campania publică inițiată de Dacian Ciolos pentru achiziționarea operei sculptorului Constantin Brâncuși au participat peste 100.000 de donatori, fiind colectată suma de 1.273.668 euro. Ca atare, suma colectată din donații a fost insuficientă pentru achiziționarea operei lui Brâncuși, iar premierul Dacian Cioloș a emis atunci o hotărâre de Guvern pentru restituirea donațiilor până la sfârșitul lui 2017, dar nici până azi nu s-a restituit vreun euro către vreun donator.

 

Campanie eșuată, restituire amânată

 

Ca să maschezeze cât de cât eșecul acestei campanii, fostul premier Dacian Ciolos a “stabilit printr-o hotărâre mecanismul de restituire a acestor donații în condițiile în care OUG 10 din 2016 prevede faptul că, în situația în care statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber până la 31 octombrie 2016, sumele colectate se restituie donatorilor”. Totodată, hotărârea stipula că donațiile încasate prin intermediul persoanelor juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care Ministerul Culturii (MCIN) a încheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor, pot fi restituite în mod direct donatorilor fie de către aceste persoane juridice, pe baza acordului încheiat cu Ministerul Culturii, fie în mod direct de către Ministerul Culturii. Comisioanele precum și diferențele de curs valutar aferente restituirii donațiilor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii. De asemenea, Ministerul Culturii verifică respectarea tuturor obligațiilor pentru efectuarea plății, urmând ca în termen de 60 de zile de la depunerea cererii să fie restituite sumele donate. Adică, sumele donate pentru “Cumințenia Pământului” vor fi restituite până la 31 decembrie 2017. Mai mult, Ministerul Culturii se obliga să comunice public pe pagina proprie de internet și pe pagina Guvernului, precum și pe alte căi mediatice calendarul restituirii sumelor donate, pe etape și pe categorii de donator.

 

Comunicare off-line, atât la Guvern, cât și la MCIN

 

La ora actuală, nu există nicio comunicare a Ministerului Culturii și Guvernului privind calendarul sumelor donate. La solicitarea PUTEREA, ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a precizat că “în ședința de guvern din data de 10 mai 2018, Executivul a adoptat Hotărârea prin care au fost stabilite măsurile necesare pentru restituirea sumelor de bani încasate în cadrul subscripției publice pentru achiziționarea sculpturii "Cumințenia Pământului". Astfel, au fost corectate neajunsurile din anul 2016, CARE AU FĂCUT CA DONAȚIILE SĂ NU POATĂ FI RESTITUITE PANĂ ACUM”.

De asemenea, Ministerul Culturii a menționat că “persoanele fizice sau juridice care au donat sume de bani și care nu doresc restituirea acestora își vor exprima această opțiune, în mod expres, în scris, către Ministerul Culturii și Identităâii Naționale, până la data de 30 IUNIE 2018. Donatorii neidentificați vor depune la Ministerul Culturii și Identității Naționale la adresa/adresele, inclusiv prin poștă electronică, comunicată/comunicate public pe pagina web proprie, precum și pe alte căi mediatice, o cerere de restituire a sumelor, până la data de  30 SEPTEMBRIE 2018. Sumele donate și nerevendicate sau pentru care donatorii nu au putut fi identificați indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donației până la 31 DECEMBRIE 2018, se fac venituri la bugetul de stat”.

Practic, MCIN, condus acum de George Ivașcu, recunoaște public că nu s-a returnat niciun euro din cei 1.273.668 de euro strânși din donațiile pentru achiziționarea “Cumințeniei pământului”.  Mai trebuie precizat, că întâmplător sau nu, actualul secretar general al Ministerului Culturii, Rela Nicoleta Ștefănescu, era secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în era Cioloș și, din informațiile noastre, s-a ocupat de donațiile pentru achiziționarea sculpturii "Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine