2019-07-19 02:39

Dosarele Frunzăverde & Ghiorghioni. Vicepreședintele PNL a șantajat pentru Iohannis, spun primarii

 |  21:01
Dosarele Frunzăverde & Ghiorghioni. Vicepreședintele PNL a șantajat pentru Iohannis, spun primarii

Primarii audiaţi astăzi, în dosarul în care vicepreședintele PNL, Sorin Frunzăverde, este incriminat pentru fraudarea alegerilor prezidențiale, au confirmat acuzațiile formulate de procurori la adresa președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin. Din declarațiile date în faţa judecătorului, reiese clar că Frunzăverde a exercitat trafic de influență și șantaj asupra primarilor din județul pe care îl conduce, cerându-le să îl susțină pe candidatul liberal (Klaus Iohannis), prin subminarea șanselor celui social-democrat (Victor Ponta). Secretarul județului, Darian Ciobanu, și-a nuanțat declarațiile incriminatorii la adresa lui Sorin Frunzăverde, în schimb a servit o torpilă pentru aghiotantul acestuia, Ionesie Ghiorghioni, afirmând că vicepreședintele CJ a insistat pentru o concesiune ilegală. A ieșit la rampă și secretara lui Ghiorghioni, care a admis că a primit mobilă de la denunțătorul Armașu Paul Valentin, pretinzând, însă, că ar fi plătit-o. Procurorul DNA nu a reușit să obțină de la femeie nici o mărturie legată de secvența banilor pregătiți de Armașu pentru Ghiorghioni și scăpați pe jos, la intrarea intempestivă în birou a lui Frunzăverde.

Declarațiile lui Ioan Lala, primar în Lăpușnicul Mare

La termenul anterior, Sorin Frunzăverde s-a străduit să arate că nu se purtau discuţii despre bugetul Consiliului Judeţean, ci despre fondurile alocate de un eventual Guvern PNL, pentru lucrările deja începute. Însă audierea primarilor a arătat clar că discuţiile au fost purtate în jurul fondurilor de la Consiliul Judeţean. Ioan Lala, primarul din Lăpuşnicul Mare, a spus clar că de fonduri de la CJ a înţeles că este vorba, dar a spus că nu a băgat în seamă oferta, pentru că ştia că banii vor veni direct prin Trezorerie. „Nu am prea înţeles eu ce vrea să spună, dar am înţeles că se referea (Ghiorghioni, adjunctul lui Frunzăverde - n.r.) inclusiv la domnul preşedinte Frunzăverde”, a spus Ion Lala.  Preşedintele de şedinţă l-a întrebat dacă a existat un mesaj din partea celor doi să nu se implice în campania electorală, fapt care ar fi fost în defavoarea unui candidat - anume Victor Ponta -, Lala a confirmat: „Da, a existat, au cerut să o las mai moale”. „Au vorbit de fonduri, două bugete pe 2015 şi 2016?”, a insistat judecătorul. „Da, şi că nu vrea să-mi umble la ele”, a confirmat Lala. „Dar eu ştiam adevărul, că banii vin de la Trezorerie. Mi s-a cerut să... nu mă implic... să o las mai uşor, adică nu să nu mă implic cu Ponta, dar să o las mai uşor, să nu fac eu 90% cu Ponta”, a spus primarul Ioan Lala din Lăpuşnicul Mare. Judecătorul a insistat: „Aţi înţeles că, în situaţia în care, în turul II, Klaus Iohannis va obţine un scor mai mic decât Victor Ponta, veţi obţine un buget mai mic la Primărie?” iar răspunsul primarului Lala a fost: „Asta am înţeles!”.

Şi procurorul a insistat să întrebe clar dacă a înţeles că bugetul CJ, prin diverse lucrări de interes public, poate avea influenţe şi asupra comunei, iar Lala a confirmat că exista această posibilitate, să reducă fondurile ori să nu se mai ocupe de deszăpezire, ca exemplificare. În schimb, Lala a spus că discuţia cu Ghiorghioni a fost una generică, de prietenie şi nicidecum ca o ameninţare, deşi era conştient că în multe puncte interesul comunei Lăpuşnicul Mare era dependent şi de bugetul CJ Caraş-Severin.

Declarațiile altor primari

Şi primarul din Bozovici, Adrian Stoicu, spune că a avut discuţia telefonică, la care s-a purtat politicos, dar n-a acţionat conform acelor angajamente asumate telefonic, ci mereu a făcut cum a crezut el, deşi a zis cum au zis ei.

„Am înţeles din convorbirile telefonice că mesajul vine şi de la Frunzăverde Sorin, deşi nu mi-a spus numele acestuia”, declara primarul Orbulescu de la Ciuchici încă din faza de urmărire penală.

Darian Ciobanu şi-a nuanţat declaraţia

Secretarul judeţului a fost personajul-cheie al acestui dosar, fiind întrebat dacă își menține afirmaţia „la Moldova Nouă merg eu”, deoarece în declaraţia de urmărire penală le-a spus procurorilor „Frunzăverde Sorin mi-a cerut să-l contactez pe primarul de la Moldova Nouă, Matei Lupu”. În fața instanței, Darian Ciobanu a devenit foarte evaziv, spunând că nu e vorba de primar, ci de secretarul primăriei şi că oricum nu a mers.

DNA a prezentat stenograme din care reiese clar reproşul din partea lui Sorin Frunzăverde pentru Darian Ciobanu: „Tu stai şi freci... prin Consilul Judeţean”. Acest reproș venea nu pentru că Ciobanu ar fi avut direct vreo obligaţie faţă de partid, el fiind secretarul judeţului, ci întrucât nu-şi ajuta tatăl, consilier judeţean şi membru PNL provenit din PDL. În virtutea acestei relații de rudenie, Frunzăverde îi cerea implicare lui Ciobanu de partea candidatului liberal în alegerile prezidențiale!

În faţa judecătorilor, Darian Ciobanu a încercat să inducă ideea că el nu are control asupra primarilor, fapt pentru care ar fi fost angajat să abordeze doar secretarii de comune, dar nici măcar acest angajament nu şi l-ar fi respectat.

Avocatul lui Sorin Frunzăverde a atacat, joi, declaraţiile consilierului judeţean Romeo Dumitrescu, din urmă cu două zile. Doctorul Dumitrescu anunţa, pe 13 octombrie, în plenul forului judeţean, că Sorin Frunzăverde se simte mai bine şi că va reveni la Consiliul Judeţean în noiembrie. Azi avocatul său a cerut ridicarea controlului judiciar, arătând că principalii martori au fost audiaţi şi că, oricum, Frunzăverde are o stare de sănătate proastă, fiind în concediu medical, stare în care va fi „multă vreme de acum înainte” fiind suspendat de la conducerea forului judeţean. Primind cuvântul de la preşedintele de şedinţă, Frunzăverde a confirmat spusele avocatului şi a cerut ridicarea controlului judiciar.

Ciobanu: Ghiorghioni a insistat pentru o concesiune ilegală

Tot joi, Tribunalul Caraş-Severin a avut termen şi în dosarul şpăgii luate de Ionesie Ghiorghioni, azi fiind audiaţi ultimii martori. Deşi judecătorul dorea să finalizeze azi fondul cauzei, Ghiorghioni a cerut şi a primit un termen intermediar, pentru a pregăti o „minuţioasă depoziţie în faţa instanţei”.

Principalul martor a fost secretarul Darian Ciobanu, care a arătat judecătorului că nu a lucrat direct cu Ghiorghioni, că acesta nu viza sau semna acte alături de Ghiorghioni şi că vicepreşedintele părea dedicat muncii sale şi cetăţenilor. Întrebat de judecător dacă i s-ar fi plâns Armaşu Paul Valentin de şpăgile cerute de Ghiorghioni, Ciobanu a spus că nu discutau aşa ceva, dar, la insistenţa judecătorului, dacă a avut informaţii indirecte despre aşa ceva, Ciobanu a recunoscut că „au fost rumori”.

La întrebarea procurorului dacă în luna mai Ghiorghioni ar fi insistat pentru o firmă anume, Ciobanu a declarat că da, în aprilie 2015, a avut lungi discuţii şi contradicţii cu Ghiorghioni pe tema unui contract cu SC Aeroportul SA, firmă în care societatea Excav Prod a omului de afaceri Axente Obrejan e majoritară ca acţiuni şi că i-a explicat faptul că prelungirea concesiunii nu este legală, dar spune că Ghiorghioni a tot insistat pe oportunitatea păstrării concesiunii, până s-a ajuns la medierea preşedintelui Sorin Frunzăverde.

Ghiorghioni l-a întrebat pe Ciobanu dacă îşi aminteşte că anul trecut l-a avertizat pe vicele CJ că un domn din Timişoara, venit din Arad, (procurorul DNA, n.n.) îl supraveghează şi că doar Ilie Iova va mai rămâne la Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Ciobanu a răspuns că nu a avut niciodată această discuţie.

Povestea teancului de bancnote, scăpat pe jos de mituitor

A urmat audierea secretarei Cherecheş. La solicitarea procurorului DNA, care a întrebat-o dacă a primit mobilă, cartuşe de ţigări şi alte foloase de la familia Armaşu, graţie relaţiei extraordinare a familiei Armaşu cu tot Consiliul Judeţean, secretara a recunoscut că a primit o mobilă, dar susține că ar fi plătit-o. În rest, nu a cerut nimic şi nu ar fi primit cartuşe de ţigări sau alte foloase.

Secretara şi-a amintit că Ghiorghioni şi cu Armaşu se închideau în chicineta dintre cele două birouri ale vicepreşedinţilor, ba chiar a recunoscut că cei doi au rămas o dată blocaţi acolo şi a trebuit chemat administratorul clădirii pentru a debloca uşa şi a-i scoate de acolo.

Procurorul DNA a întrebat martora dacă îşi mai aminteşte episodul în care Armaşu Paul Valentin şi inculpatul Ghiorghioni erau închişi în biroul celui din urmă şi, la intrarea intempestivă a preşedintelui Frunzăverde, lui Armaşu Paul Valentin i-a picat teancul de bancnote pe jos, sub ochii lui Frunzăverde. Cherecheș a răspuns că nu a observat cele întâmplate, deşi procurorul DNA a insistat că secvența ar fi fost perfect vizibilă din secretariat.

Judecătorul a dat termen pe 5 noiembrie în cauză, arătând că va fi ultimul termen şi rugând procurorul şi apărătorii să pregătească pledoariile finale, urmând a se pronunţa apoi sentinţa în cauză.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-15

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

MIșTO POZă!
15 Oct 2015

Când îi văd p-ăștia, îmi vine să le strig: ”frumoșilor, chiparoșilor”...ce expresivă vă e MOACA! Ceea ce ascundeți în străfundurile ființei voastre, iese la lumină băltind la suprafață, precum apa care nu se-amestecă cu uleiul (petrolier, în cazul vostru)...arătând în lumina blițurilor sau a reflectoarelor, adevărata voastră față întoarsă a monedei....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray