2019-10-17 23:59

DOSARUL “Black Cube”, aproape de FINAL

 |  14:24
DOSARUL “Black Cube”, aproape de FINAL

Venit luni dimineaţă la Ministerului Justiției pentru a participa la întâlnirea cu ministrul Florin Iordache, procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat jurnaliştilor că verdictul în dosarul "Black Cube" este "aproape de final". Ancheta priveşte hărțuirea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

La începutul lunii aprilie 2016 a apărut informaţia că asupra procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, "s-au exercitat acte de hărţuire în vederea intimidării" din partea unor foşti agenţi ai serviciului israelian de informaţii Mossad, fiind intreprinse activităţi de spionare a comunicaţiilor, în special în rândul unor persoane apropiate acesteia. Şefa DNA a precizat miercuri, referitor la aceste informații, că a fost vorba despre o "încercare nereușită". "Este un dosar în curs la altă unitate de Parchet în care nu am calitate și în acest moment nu pot comenta. A fost o încercare nereușită de intimidare", a declarat șefa DNA.

Surse au declarat la acea vreme, pentru Agerpres, că o firmă israeliană a angajat foști ofițeri de informații israelieni să facă acest lucru la comanda unui client, cel mai probabil inculpat într-un dosar de la DNA. Iniţial, Kovesi ar fi sesizat instituţiile abilitate, după ce mai multe persoane din anturajul acesteia ar fi primit e-mailuri de intimidare, informează Mediafax. Surse apropiate anchetei susţin că ar putea fi vorba despre persoane cu o situaţie materială foarte bună, vizate în dosare penale, care ar fi angajat firma Black Cube pentru activităţile care o vizau pe Kovesi. Black Cube este o companie care activează în domeniul Intelligence, fondată în anul 2010 de foştii ofiţeri de informaţii israelieni Dan Zorella şi Avi Zanus.

Doi dintre israelienii puși sub acuzare în dosarul Black Cube, Ron Weiner și David Geclowicz, sunt în prezent arestaţi preventiv de DIICOT, în dosarul de hărțuire a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Cei doi au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător, precum și atacuri de tip phishing în vederea sustragerii de informații din conturi de e-mail.

Ron Weiner a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

La rândul său, David Geclowicz a fost acuzat acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

Compania israeliană Black Cube a reacţionat la acea vreme în scandalul de spionaj, afirmând că angajaţii săi care au fost arestaţi în România făcuseră "descoperiri semnificative" în timp ce anchetau cazuri de "corupţie gravă" în "Guvernul român şi în agenţiile sale". "Recent, compania a efectuat un proiect în România pentru a colecta dovezi legate de corupţie gravă în Guvernul român şi în agenţiile sale. În timpul efectuării acestei munci, doi dintre angajaţii companiei au fost arestaţi în timp ce făceau descoperiri semnificative", se arată într-o declaraţie a companiei, citată de timesofisrael.com.

Pe site-ul companiei israeliene se precizează că Black Cube foloseşte "experţi foarte experimentaţi şi formaţi în elita militară a Israelului şi în unităţile de informaţii ale Guvernului". Fostul director al Mossad, generalul Meir Dagan, a fost preşedinte onorific al companiei Black Cube până la decesul său, survenit în luna martie 2016.

Foto:radu-tudor.ro


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-09

In legatura cu acest articol...

Laura Codruţa Kovesi: Am fost audiată în dosarul privind Black Cube

Dinu Pescariu și Claudiu Florică, martori în dosarul "Black Cube"

Judecătorii cer arestarea unui al treilea israelian în dosarul “Black Cube”

Fostul ofițer SRI, arestat în Dosarul Black Cube

DOCUMENT: Rolul lui Dan Adamescu în acțiunile ”Black Cube”

Ghiță, audiat în Dosarul Black Cube

Daniel Horodniceanu spune ce implicare are Sebastian Ghiţă în dosarul Black Cube

DOSARUL “Black Cube”, aproape de FINAL

Prima condamnare la închisoare în Dosarul Black Cube

DIICOT sesizează CSM privind Dosarul Black Cube

SRI reacţionează în urma acuzaţiilor privind implicarea în dosarul Black Cube

Liviu Dragnea: Klaus Iohannis trebuie audiat la DIICOT în dosarul Black Cube

Iohannis neagă orice implicare în dosarul Black Cube

DIICOT: Nimic despre “cucuveaua mov”, în dosarul Black Cube!
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray