2020-04-09 03:56

Editura Tehnică, ultimul loc de muncă al lui Ion Iliescu, a falimentat

 |  22:23
Editura Tehnică, ultimul loc de muncă al lui Ion Iliescu,  a falimentat

Gilda Popa

În data de 5 iunie 2014, lichidatorul judiciar anunţa vânzarea prin licitaţie publică a „resturilor” Editurii Tehnice: un parc auto în valoare de 35.000 lei şi stocul de carte, estimat la circa 627.000 lei. Nelipsite din bibliografiile cerute studenţilor şi din bibliotecile academicienilor, titlurile scoase de „matricea teoretică” a industrializării României vor fi găsite, de acum înainte, doar la anticariat. Prima şi singura editură specializată exclusiv pe genul tehnic al literaturii ştiinţifice şi-a pierdut cititorii, în pofida eforturilor disperate de a supravieţui pe piaţă, şi a cerut insolvenţa după ce a acumulat datorii de 1,25 milioane lei.

Eşecul supravieţuirii Editurii Tehnice este, la nivel simbolic, un eşec al „promovării valorilor culturii tehnico-ştiinţifice naţionale şi universale, în ţară şi în străinătate” şi al „realizării circulaţiei nestânjenite a ideilor şi valorilor” - aşa cum este definit scopul fostei societăţi de stat, prin statutul publicat în Monitorul Oficial, în1997. Editura Tehnică, înfiinţată în 1950, s-a bucurat de o audienţă enormă în perioada „febrilei” industrializări din Epoca de Aur. Toată elita ştiinţifică a României îşi alimenta cunoştinţele cu informaţie profesională, adesea de excepţie, din titlurile publicate de unica editură specializată pe literatură tehnico-ştiinţifică la acea vreme. Nostalgicii îşi aduc aminte de enciclopediile matematice, manualele pentru radioamatori, probleme distractive, cărţi de popularizare a ştiinţei, manuale practice ş.a.m.d. – toate purtând semnătura grafică inconfundabilă a editurii. Profilul ştiinţific a limitat nivelul de contaminare cu intoxicări de propagandă comunistă, deşi conducerea Editurii Tehnice a fost asigurată de oameni ai sistemului. Totuşi, Securitatea a ţinut să asigure o patină de „disidenţă” în conducerea editurii, foarte apreciată în comunitatea „sceptică” a oamenilor de ştiinţă, cunoscut fiind faptul că actualul preşedinte de onoare al PSD, Ion Iliescu, a avut aici ultimul său loc de muncă,  fiind director al editurii în  perioada 1984-1989, după ce a fost  exclus din conducerea de vârf a PCR. 

Eforturi zadarnice

În 1997, capitalul social iniţial al Editurii Economice SA (cu capital integral de stat, la acel moment) era de 3,39 miliarde de lei vechi (2,9 miliarde de lei vechi mijloace circulante şi 400 de milioane de lei vechi mijloace fixe), împărţit în 135.949 acţiuni nominative. În 2002, editura o ducea încă bine şi încerca să se reinventeze, să traducă şi să publice autori de literatură ştiinţifică foarte bine vânduţi la nivel internaţional. Roman Chirilă, doctor în fizică şi director general al editurii povestea, la acea dată, într-un interviu, că „în ultimii ani, Editura Tehnică şi-a lărgit mult paleta editorială, potenţând semnificaţia cuvântului grecesc techn, care înseamnă „artă aplicată”. De aceea, pentru mine, tehnica nu se rezumă doar la tehnologie, ci reprezintă un operator ontologic ce operează la toate registrele existenţei umane. Astfel, există o tehnică de a trăi, o tehnică de a scrie, o tehnică de a iubi, aşa cum există şi o tehnică de a muri... În ceea ce priveşte tematica editurii, am căutat să impulsionez activitatea editorială, chiar de la alegerea titlurilor, multe dintre ele best-seller în străinătate”. Însă toate aceste eforturi au eşuat, 12 ani mai târziu, în faliment.

Datorii de 1,25 milioane de lei

La data de 4 martie 2014, Tribunalul Bucureşti a admis cererea formulată de SC Editura Tehnică SRL privind deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă. Instanţa a numit drept lichidator judiciar Cabinetul de Insolvenţă Tita Siteavu Mioara. Reprezentantul editurii, Roman Chirilă, acum administrator şi asociat al societăţii, a arătat că motivul cererii este faptul că numărul cumpărătorilor de carte cu profil tehnic a scăzut enorm. Acesta a explicat că, deşi există un stoc de marfă în valoare de 347.351 lei, iar marfa aflată la terţi valorează 551.085 lei, şansele de valorificare sunt foarte mici. Valoarea afacerilor firmei s-a redus an de an, ajungând, în 2011, la 142.719 lei, cu pierderi de 290.779 lei. În 2012, Editura Tehnică SRL a raportat o cifră de afaceri de doar 61.746 lei şi un profit net de 610.183 lei, probabil din vânzarea unui activ imobiliar. În 2013 însă, cercul vicios al pierderilor s-a reluat: societatea a încheiat pe minus cu 171.205 lei, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Datoriile comerciale cumulate, ajunse la scadenţă, erau, în martie 2014, în valoare de 1.257.660 lei. Povestea Editurii Tehnice a ajuns, astfel, la final, după cele peste 10.000 de titluri editate în 100 de milioane de exemplare, pentru care a primit, de-a lungul anilor, 130 de premii din partea Academiei Române.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-14Parerea ta...

ILIESCU
15 Sep 2014

EROARE!!! Ultimul loc de munca presedentia deci urmeaza falimentul RAMANIEI
EHEE
03 Feb 2018

Nu iliescu a falimentata editura , ci cel pe care el l-a pus acolo ca director, unul Roman Chirila . Ala a falimentat-o , din banii aia, si-a facut vila la Predelut .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine