2020-08-10 12:14

EFECTUL PUTEREA: Procurori demişi şi anchetaţi în cazul japonezei ucise la Otopeni

 |  16:16
EFECTUL PUTEREA: Procurori demişi şi anchetaţi în cazul japonezei ucise la Otopeni

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a dispus, prin ordin, încetarea delegării pe funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea a lui Cătălin Paraschiv, începând cu data de 10 septembrie, decizia având legătură cu 'modul în care s-au derulat cercetările în dosarele penale privindu-l pe inculpatul Vlad Nicolae.

Anterior, Kovesi a sesizat CSM - Inspecţia Judiciară, în vederea demarării cercetării disciplinare a doi procurori care s-au ocupat de şapte dosare de tâlhărie, omor şi viol, rămase nesoluţionate şi în care principalul suspect este Vlad Nicolae, implicat şi în uciderea studentei japoneze.

De asemenea, Kovesi a sesizat şi ministrul Administraţiei şi Internelor pentru a dispune măsuri disciplinare faţă de poliţiştii care au instrumentat dosarele respective, 'având în vedere gravele deficienţe constatate în administrarea şi valorificarea probelor specifice infracţiunilor contra vieţii (viol, tâlhărie, omor)'.

Cazul tinerei japoneze ucise la Otopeni, produce astfel un adevărat cutremur în sistemul judiciar românesc, modul “românesc” în care a fost instrumentată ancheta conducând acum la demiterea şi anchetarea unor procurori şi poliţişti.

PUTEREA, a fost prima publicaţie care a sesizat gravele deficienţe din anchetă a cerut să fie luate măsuri drastice, încă din data de 30 august (), vinovaţii principali nefiind însă nişte simpli procurori sau poliţişti, ci chiar şefii lor: Codruţa Kovesi, procurorul general, şi Petre Tobă, şeful Poliţiei Române. Primul trebuie să răspundă pentru faptul că, deşi conduce Parchetul de ani de zile, în România nu există încă un sistem centralizat de analiză a tuturor infracţiunilor comise de un infractor, pentru a putea fi depistate din timp eventualele crime, sau alte infracţiuni, comise de un criminal în serie.

Iar cel de-a doilea, pentru incompetenţa şi delăsarea de care au dat dovadă, în analizarea probelor, unii dintre poliţiştii implicaţi în anchetă.

Prim-procurorul de Buftea, demis

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a decis, însă, să nu îşi asume în nici un fel răspunderea, găsind în schimb câţiva vinovaţi de serviciu. Astfel, a dispus, prin ordin, încetarea delegării pe funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea a lui Cătălin Paraschiv, începând cu data de 10 septembrie.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, remis Agerpres, decizia are legătură cu 'modul în care s-au derulat cercetările în dosarele penale privindu-l pe inculpatul Vlad Nicolae, preluate şi conexate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică'.

Sursa citată precizează că procurorul Paraschiv a exercitat atribuţiile manageriale într-un mod defectuos, deoarece nu a verificat modul de înregistrare a plângerilor contra soluţiilor, deşi, potrivit art. 278 (1) Cod procedură penală, 'plângerile contra măsurilor luate ori actelor efectuate de procuror ori în baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul Parchetului'.

Incompetenţă şi delăsare

Anterior, Kovesi a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii - Inspecţia Judiciară, în vederea demarării cercetării disciplinare a doi procurori care s-au ocupat de şapte dosare de tâlhărie, omor şi viol, rămase nesoluţionate şi în care principalul suspect este Vlad Nicolae, implicat şi în uciderea studentei japoneze.

Este vorba de procurorul Emanuel Dunca Wilhelm, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea şi procurorul Dănuţ Puntaru, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov.

De asemenea, Kovesi a sesizat şi ministrul Administraţiei şi Internelor pentru a dispune măsuri disciplinare faţă de poliţiştii care au instrumentat dosarele respective, 'având în vedere gravele deficienţe constatate în administrarea şi valorificarea probelor specifice infracţiunilor contra vieţii (viol, tâlhărie, omor)'.

'Întrucât verificările au relevat că probele recoltate de la victima violului nu au fost valorificate genetic de către organele de poliţie, că s-au constatat deficienţe în evaluarea probelor administrate (declaraţii suspect, martori, verificarea alibiurilor suspectului), că au desfăşurat o cercetare la faţa locului într-un caz de omor în lipsa procurorului, dar şi un mod superficial în care au fost cercetate sesizările făcute de una dintre victime în anul 2010, declanşarea procedurii disciplinare se impune a fi dispusă de Ministerul Administraţiei şi Internelor. În toate cazurile analizate, a reieşit un 'modus operandi' al inculpatului Vlad Nicolae care ar fi putut fi observat de organele de urmărire penală dacă s-ar fi făcut o analiză a faptelor de violenţă gravă comise în judeţul Ilfov (dintre cele şapte dosare, cinci au fost instrumentate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov)', se arată în comunicatul Parchetului General.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639576-03-12Parerea ta...

SPECIALISTUL
09 Sep 2012

Astia sunt procurorii din Romania ! Sunt pe mana cu borfasii de rand si cu cei din marea politica si ancheteaza cu Biblia pe capota masinii pe saracii oameni prin sate ! Si seful lor,Procurorul General e in functie de 8 ani ! Bravo ! Intr-o tara cu procurori cu demnitate isi dadea demisia de la prima nelegiuire facuta de un subaltern ! La noi altele sunt standardele !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz