2020-08-10 23:03

EXCLUSIV. Adio șpăgi pe drumurile publice. Controlorii traficului rutier vor fi dotați cu POS-uri

 |  13:13
EXCLUSIV. Adio șpăgi pe drumurile publice. Controlorii traficului rutier vor fi dotați cu POS-uri

Este greu de imaginat ceea ce se întâmplă de aproape zece ani pe drumurile din România, când vine vorba de sancționarea de către inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) a șoferilor care conduc vehicule destinate transportului a căror masă totală depășește 3,5 tone și a autovehiculelor destinate transportului de persoane care au mai mult de nouă locuri pe scaune.

Faptul că șoferul sancționat cu amendă de către inspectorul ISCTR trebuie să meargă să o achite la primul oficiu poștal a generat un haos incredibil, bugetul de stat fiind păgubit cu sume greu de cuantificat. Însă, Executivul a pregătit deja un act normative, care va fi publicat în Monitorul Oficial, prin care inspectorii ISCTR își vor cam lua adio de la anumite sume de bani provenite din „închiderea ochilor” sau pentru omisiunea de a vedea ilegalitățile, dar, în schimb, încasările la bugetul de stat vor crește considerabil.

Șmecherie poștală cu taxiul

În zilele următoarea se va publica în Monitorul Oficial o hotărâre prin care orice echipă de control de la ISCTR care verifică și controlează pe drumurile din România un vehicul, va fi dotată obligatoriu cu un sistem de tip Point of Sale (POS), adică un dispozitiv ce permite, prin mijloace electronice, preluarea, stocarea și transmiterea de informații privind plata prin card. De ce? „Pentru că până acum, adică de la înființarea ISCTR în 2011 și până azi, șoferii români sau străini care erau sancționați de inspectorii ISCTR cu amendă erau obligați să meargă să-și achite amenda la primul oficiu poștal. Din acest moment începea șmecheria și balamucul. De luni până vineri, șoferii amendați mai ajungeau la oficiile poștale cele mai apropiate, care aveau program cu publicul, mai ales cu taxiul, adică anumite taxiuri, care, întâmplător se aflau în zona unde inspectorii ISCTR făceau controale. Dar de vineri după-amiază și până luni dimineața, oficiile poștale erau închise. Unde plăteau șoferii amendați? Înțelegeți dumneavoastră cam ce se întâmplă! Acum, fiecare echipaj aflat în control va fi dotat cu un dispozitiv POS prin care pot fi achitate amenzile aplicate de inspectorii ISCTR. O să vedeți cât va avea de câștigat bugetul de stat?”, a precizat pentru PUTEREA, inspectorul de stat șef al ISCTR, Nistor Duval.

Ce spune legea?

Trebuie precizat că Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier-I.S.C.T.R., este „organismul tehnic permanent specializat în subordinea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, asigurând la nivel național inspecția și controlul respectării reglementărilor naționale și internaționale în domeniul transporturilor rutiere”, Totodată, ISCTR organismul tehnic permanent” și  „care se organizează și functionează că instituție publică finantată integral din venituri proprii”. De asemenea, ISCTR verifică “orice vehicul rutier utilizat la efectuarea transporturilor rutiere, cu excepția vehiculelor rutiere destinate transportului de mărfuri a căror masă totală maximă autorizată, inclusiv remorcă sau semiremorcă, nu depășește 3,5 tone și a autovehiculelor destinate transportului de persoane care, prin construcție și echipare, au cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto”. Mai mult, în Hotărârea nr.1088 din 2 noiembrie 2011 privind organizarea și funcționarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier se stipulează că „în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inspectorii, în calitate de agenți constatatori, controlează, constată și sanctionează abaterile prevăzute de legislația în vigoare”. Totodată, se menționează, negru pe alb, că în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inspectorii pot „să rețină, în cazul circulației fără achitarea sau cu achitarea necorespunzătoare a tarifului de utilizare, certificatul de înmatriculare al vehiculului pană la achitarea de către utilizator a tarifului de despăgubire”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz