2020-08-12 13:22

EXCLUSIV. Alegeri locale, afacere în familie. Unchiul pesedist candidează împotriva nepotului liberal, fiu al fostului primar, în comuna vrânceană Vizantea Livezi

 |  21:01
EXCLUSIV. Alegeri locale, afacere în familie. Unchiul pesedist candidează împotriva nepotului liberal, fiu al fostului primar, în comuna vrânceană Vizantea Livezi

Principalii candidați la alegerile locale din 5 iunie, pentru scaunul de primar din comuna vrânceană Vizantea-Livezi, fac parte din aceiași familie. Candidatul propus de PSD, Dănuț Ciobotaru, este unchiul candidatului liberal, Dragoș Ciobotaru. Mai mult, fratele lui Dănuț și tatăl lui Dragoș era fostul primar al comunei, de până în urmă cu câteva luni. Fănică Ciobotaru, a condus Primăria din Vizantea Livezi vreme de trei mandate consecutive, până în noiembrie 2015, când a decedat din cauza unor probleme de sănătate. Dragoș Ciobotaru este unul dintre cei trei copii ai fostului primar liberal și singurul care i-a călcat pe urme, în politică, tatălui său. De profesie economist, angajat în cadrul ANAF, Dragoș Ciobotaru este membru al PNL, partid în care activează de nouă ani. Soția sa, Tatiana, consilier la Camera Deputaților, este de asemenea implicată în politică și a fost înscrisă pe listele de candidați la Consiliul Județean Vrancea. Deși își dorea o altă carieră, Dragoș Ciobotaru, în vârstă de 31 de ani, susține că și-a depus candidatura la Primărie pentru a continua proiectele inițiate de tatăl său, care l-au costat sănătatea și viața, și care, în prezent, ar fi fost abandonate. Se declară surprins de faptul că unchiul său, care l-ar fi refuzat când i-a propus să candideze, a decis să se înscrie în cursă din partea partidului rival. De partea sa, Dănuț Ciobotaru, e un inginer agricol ce lucrează în Primăria Vizantea Livezi de peste 20 de ani, ca inspector de specialitate. Susține că s-a înscris în cursă oarecum împins de la spate de localnici. Aceștia l-ar prefera nepotului, fiindcă tânărul ar sta mai mult pe la oraș și nu prea ar mai ști cum stau treburile prin comună.

Principalii candidați la alegerile locale din 5 iunie, pentru scaunul de primar din comuna vrânceană Vizantea-Livezi  fac parte din aceiași familie. Candidatul propus de PSD, Dănuț Ciobotaru, este unchiul candidatului liberal, Dragoș Ciobotaru. Mai mult, fratele lui Dănuț și tatăl lui Dragoș era fostul primar al comunei, de până în urmă cu câteva luni. Fănică Ciobotaru, a condus Primăria din Vizantea Livezi vreme de trei mandate consecutive, până în noiembrie 2015, când a decedat din cauza unor probleme de sănătate.

Deși inedită, nu este o situație cu totul ieșită din comun. Alegerile locale sunt oarecum o afacere în familie în comunitățile mici, unde toată lumea se înrudește, mai de aproape, mai de departe, cu toată lumea. Există, însă, câteva cazuri de rivalitate politică sub același acoperiș, manifestată prin candidaturi la aceeași funcție, îndeobște de primar, din partea unor partide diferite.

De pildă, comuna constănțeană Mihai Viteazu a devenit celebră când, la alegerile locale din 2008, fiul primarului în funcție, liberalul Gheorghe Grameni, a candidat din partea PDL. Tatăl s-a impus atât la alegerile din 2008, cât și la cele din 2012.

Vrea să continue proiectele tatălui

Dragoș Ciobotaru este unul dintre cei trei copii ai fostului primar liberal al comunei Vizantea Livezi, din Vrancea, Fănică Ciobotaru. Dragoș este singurul care i-a călcat pe urme, în politică, tatălui său. De profesie economist, angajat în cadrul ANAF, Dragoș Ciobotaru este membru al PNL, partid în care activează de nouă ani. Soția sa, Tatiana, consilier la Camera Deputaților, este de asemenea implicată în politică și a fost înscrisă pe listele de candidați la Consiliul Județean Vrancea.

Deși își dorea o altă carieră, Dragoș Ciobotaru, în vârstă de 31 de ani, susține că și-a depus candidatura la Primărie pentru a continua proiectele inițiate de tatăl său, care l-au costat sănătatea și viața, și care, în prezent, ar fi fost abandonate.

 „Inițial nu m-am gândit să candidez pentru că îmi vedeam altfel viața. Însă, am văzut că toată munca tatălui meu a fost cumva dată la o parte de cei ce i-au urmat la conducerea primăriei și acest lucru m-a durut. Au fost anumite proiecte pe care el le-a inițiat pentru atragerea fondurilor europene destinate modernizării și dezvoltării comunei. Documentațiile există dar, din câte am constatat, în bugetul pe acest an nu au fost trecute și sumele necesare implementării acestor proiecte, fapte ce m-a făcut să cred că au fost abandonate. Or, tatăl meu s-a îmbolnăvit și, mai apoi, s-a prăpădit tocmai din cauza stresului și a muncii depuse pentru a duce la finaliza aceste lucruri“, declară Dragoș Ciobotaru, pentru PUTEREA.

Comuna Vizantea-Livezi este renumită datorită apelor minerale sulfuroase foarte apreciate în tratarea anumitor boli. Deși recunoscute în toată țara, lipsa fondurilor și anumite impedimente de natură birocratică au împiedicat, punerea în valoare a acestor izvoare.

„Apa iese din pământ și așteaptă să fie captată și valorificată. Sunt la curent cu demersurile făcute în trecut de tatăl meu pentru a atrage fonduri și pentru a transforma Vizantea-Livezi într-o stațiune de tratament, fapt ce ar fi benefic atât pentru bolnavii care au nevoie de tratament cât și pentru cetățenii comunei ale căror venituri ar crește datorită turismului. Vreau să continui acest proiect“, a mai spus candidatul liberal.

În ceea ce privește relația cu unchiul său, candidat din partea PSD, liberalul o apreciază ca normală, civilizată: „Suntem destul de apropiați și ne înțelegem bine. Vorbim aproape zilnic, mai ales că el lucrează în primărie. De altfel, lui i-am propus mai întâi să candideze la primărie din partea PNL. Când am vorbit cu el n-a fost de acord, zicându-mi că nu este interesat de politică, motiv pentru care m-a surprins când am aflat că va candida contra mea“.

Unchiul consideră că oferă o alternativă mai bună

Dănuț Ciobotaru, unchiul tânărului Dragoș și contracandidat al său la viitoarele alegeri locale, confirmă că a intrat în politică de foarte puțină vreme și că a făcut-o mai mult pentru a oferi locuitorilor o alternativă și pentru că aceștia, care îi cunosc activitatea, i-au cerut-o. Inginer agricol, el lucrează în Primăria Vizantea Livezi de peste 20 de ani, ca inspector de specialitate. Dat fiind că principala ocupație în zonă este tocmai cultivarea pământului și creșterea animalelor, acest lucru l-a adus în contact cu majoritatea localnicilor pe care i-a ajutat să-și rezolve problemele legate de terenuri, subvenții etc.

„E adevărat că nepotul meu mi-a propus să particip la alegeri din partea PNL însă propunerea a venit într-un moment nepotrivit, dureros pentru mine, când nu mă puteam gândi la așa ceva. Nu l-am refuzat, i-am spus doar că nu e timpul și nici locul potrivit pentru a purta o asemenea discuție. Ulterior nu a mai reluat vorba și s-a hotărât să candideze chiar el“, a precizat Dănuț Ciobotaru, pentru PUTEREA.

Potrivit spuselor sale, a hotărât să se implice în cursa electorală pentru conducerea Primăriei, mai mult la solicitarea localnicilor, după un sondaj de opinie privind potențialii candidați, făcut în comună chiar de propriul nepot: „Cei de la la PNL au făcut o cercetare ca să afle cine are mai multe șanse. Fără să îmi spună, Dragoș a trecut și numele meu pe chestionare. Așa se face că într-o dimineață, când veneam la serviciu, mai mulți cunoscuți m-au abordat și mi-au bătut obrazul pe motiv că nu le-am spus și lor că vreau să candidez și că au trebuit să afle de la alții. M-am interesat despre ce-i vorba și așa am aflat de sondaj și că oamenii mă apreciază și că m-ar vota, lucru ce mi-a dat de gândit. Au urmat apoi alte discuții și în cele din urmă am primit o propunere de a candida pe care am acceptat-o. Dar nu din partea PNL ci a PSD. Oricum, indiferent cine va fi viitorul primar, eu, el sau un altul, sângele apă nu se face și vom rămâne o familie“. 

Unchiul are atuul prezenței constante în comună

Candidatul PSD, Dănuț Ciobotaru nu consideră că proiectele inițiate de fratele său, fostul primar Fănică Ciobotaru, ar fi fost abandonate de cei care au venit după el. Și, de asemenea, nu este de acord că într-un asemenea caz se poate vorbi despre o moștenire care ar trebui continuată.

„Fiind în primărie, cunosc situația un pic mai bine decât nepotul meu. Nu se poate spune că în urma fratelui meu a rămas o construcție neterminată că ar trebui să vină altcineva care să continue pentru că cei de acum nu vor s-o finalizeze. Nu așa se pune problema. S-au făcut multe documentații care au fost depuse pentru finanțare iar acum se află în diverse etape. În cazul unor proiecte aproape ne-am luat gândul că vor mai primi finanțare dar asta nu de acum ci chiar din urmă cu doi-trei ani. De exemplu, fratele meu a făcut studii de fezabilitate pentru reparații de drumuri comunale și le-a dus la Guvern, pe vremea USL, pentru că avea promisiuni de la ministrul Daniel Chițoiu că va primi fonduri. Ei s-au certat la București iar proiectul de la Vizantea a fost dat deoparte iar asta a însemnat bani pierduți. În această perioadă, noi luăm urma dosarelor, pe unde au fost depuse, și căutăm să aflăm ce se întâmplă cu ele“, a menționat Dănuț Ciobotaru.

La viitoarele alegeri, locuitorii comunei îl văd pe unchi cu prima șansă, fapt confirmat de o funcționară a primăriei, care a refuzat, totuși, să-și decline identitatea: „Dragoș este un băiat bun, respectuos, însă locuiește la oraș. De douăzeci de ani, unchiul său este tot timpul în mijlocul oamenilor și nu cred că este vreunul care să spună că a venit cu o problemă la el și nu a fost ajutat. Or, acest lucru nu poate fi trecut cu vederea. De aceea, Dănuț Ciobotarul are mai multe șanse să fie votat și să conducă primăria“.

Cazul soților din Vâlcea, contracandidați primărie, o glumă de 1 aprile

A făcut înconjurul redacțiilor știrea că în comuna vâlceană Popești, al treilea mandat de primar al comunei lui Constantin Șerban (UNPR) este contestat chiar de soția acestuia, Rewena, șefa Serviciului de Taxe și Impozite din subordinea lui Șerban. Femeia a anunțat că va candida tot din partea unei formațiuni de stânga, Partidul Social Românesc și susținea că în familie va fi bucurie, indiferent cine va câștiga. Unii au suspectat că ar putea fi o glumă de 1 aprilie, însă femeia s-a ținut tare și a confirmat chiar și în fața camerelor de luat vederi, pentru Digi 24, că aceasta este intenția sa: „Nu sunt rivală cu nimeni. (Dacă dumneavoastră veţi reuşi să câştigaţi alegerile, soţul cum credeţi că va reacţiona?) Eu cred că se bucură. (Invers?) Invers mă bucur mai mult să câştige el“. La rându-i primarul a subliniat că va fi ceva serios: „Va fi o campanie serioasă şi corectă. Fiecare îşi spune partea lui. (Aţi fi invidios să câştige soţia?) Nu, n-avem cum, suntem în aceeaşi familie. Mai ales că e consiliată şi de fiica mea“. Dezmințirea celor doi a apărut abia după câteva zile. 

Trei Cepoi

Pentru funcţia de primar al comunei suceveane Drăgușeni se luptă trei candidaţi cu acelaşi nume: Vasile Cepoi. Actualul primar al comunei, Vasile Lică Cepoi, candidat pentru un nou mandat din partea PSD, mai are doi contracandidați cu același nume. PNL îl trimite în cursa electorală la alegerile locale din iunie pe inginerul agronom Vasile Cepoi, în timp ce Mișcarea Populară l-a validat pentru candidatura la primărie pe juristul Vasile Cepoi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-27

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Alegeri locale, afacere în familie. Unchiul pesedist candidează împotriva nepotului liberal, fiu al fostului primar, în comuna vrânceană Vizantea Livezi
zoom
Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
27 Apr 2016

ASA VA TREBUIE.....CAPITALISMUL BOLSEVICO-NKVD-IST DE CUMETRIE....V-A SI SPUS ILIESCU-BRUCAN IN 1989.....BA PULIME "STUPID PEOPLE"....NOI BOLSEVICII V-AM IMPUSCAT 2000DE COPII CA SA RMANEM LA PUTERE....TOT NOI...SI SA VA DAM CAPITALISMUL TZYGANESCO-BOLSEVIC DE CUMETRIE....TOT NOI BARONII ROSII...INTRE NOI....INCA UN SECOL....TRAILES BAHTALO...STUPID PEOPLE...PROSTILOR....VA OMORAM COPIII SI VA LUAM BANII IAR VOI NE VOTATI....HA HA HA....TEMBELILOR....O S VA IMPUSCAM IN LOC DE MISTRETI LA BALC....JUSTITIA E A NOASTRA...DE 25DE ANI....FACEM CRIME SI NE DOARE LA BASCA....HA HA HA...BANII VOSTRI SUNT AI NOSTRI...PROPRIETATEA E UN MOFT....(PENTRU VOI)...PENTRU NOI E VOIE CU YAHTURI LA MONACO....HA HA HA...SI CURVE IN DUBAI...DILAILA...PE BANII VOSTRI...HA HA HA
CROCODILUL FLAMAND
27 Apr 2016

VINOVATII DE CRIME SUNT NICOLAE SI ELENA CEAUSESCU.....FANTOMELE LOR AU JEFUIT SI DUPA AIA INCA 25DE ANI ROMANIA.....BUHUHUUUUUU...FANTOMELE SECURISTE ALE NKVD-ULUI....DRACULAAAA LAAAAND.....BUHUHUUUUUUUUU......BEHEEEEEEEHEHHEEEEEE STUPID PEOPLE....PROSTI CA OAIA...SA NE VOTATI....IN FAMIGLIE....BEHEHEEEEE OI PROASTE
LOCALNIC
10 Sep 2016

Azi 10 septembrie 2016 la rețeaua de apă din satul Livezile nu curge picătură de apa
LOCALNIC
10 Sep 2016

Oare în ce an se va rezolva aceasta problema Domnule Primar al Comunei Vizantea Livezi ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz