2019-09-23 01:41

EXCLUSIV. Bomba socială ce va exploda la sfârșitul anului. Zeci de mii de angajați POSDRU intră în șomaj!

 |  21:01
EXCLUSIV. Bomba socială ce va exploda la sfârșitul anului. Zeci de mii de angajați POSDRU intră în șomaj!

Toţi salariaţii POSDRU, respectiv toţi cei care în prezent lucrează în vreun proiect POSDRU indifent dacă sunt cu normă întreagă sau part-time, indiferent dacă sunt manageri, secretare, IT-işti, profesori, psihologi, sociologi, contabili etc., vor rămâne şomeri din noiembrie 2015. Asta pentru că, dacă în decembrie se face ultima plată (inclusiv salarială), la sfârşitul lui noiembrie se va întocmi ultimul stat. Va fi un dezastru la bugetul asigurărilor de sănătate şi bugetul de pensii! Statul român pierde, dintr-un foc, circa 50.000 de cotizanţi, care vor pune presiune pe bugetul de șomaj. Întreaga industrie POSDRU intră, de fapt, în colaps. La 31 decembrie 2015 se închid toate proiectele POSDRU. După această dată nici o cheltuială nu mai este eligibilă. Culmea, pierderea se înregistrează într-un domeniu de activitate destinat dezvoltării României: fondurile europene nerambursabile. Nu e vorba de fondurile „vechi”, cele din perioada de programare 2007-2013, unde se ştie că avem un dezastru în absorbţie. Este vorba de fondurile „noi”, cele aferente perioadei de proramare 2014-2020, destinate dezvoltării capitalului uman, pe care autorităţile române refuză să le injecteze în economie. Şanse ca viitori foști angajați POSDRU să se angajeze în cadrul unui alt proiect pe resurse umane sunt zero, cel puţin în următoarele 6 luni. Asta deoarece în cadrul POCU (Programul Operaţtional Capital Uman), continuatorul POSDRU în perioada de programare 2014-2020, nu a fost deschisă nici o linie de finanţare. În 18 martie, Ministerul Fondurilor Europene anunța că primele linii de finanţare POCU vor fi lansate... în aprilie 2015.

Nu avem Ghidul Solicitantului POCU

În 28 iunie a fost publicat pe site-ul MFE Planul multianual de lansări de cereri de proiecte POCU în care scria că primele lansări vor fi în trimestrul III 2015. Mai sunt 9 zile până la finele trimestrului III şi nu a fost publicată nici măcar o formă finală a Ghidului Solicitantului Condiţii Generale (GSCG).

Înainte de a se lansa o linie de finanţare, trebuie neapărat parcurşi cel puţin doi paşi:

1. adoptarea GSCG pe anul în curs (se elaborează de Autoritatea de Management POCU, se aprobă de ministrul Fondurilor şi se publică în Monitorul Oficial).

2. adoptarea Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice (GSCS) pentru linia de finanţare respectivă (se elaborează de Autoritatea de Management POCU, se aprobă de ministrul Fondurilor şi se publică în Monitorul Oficial).

GSCG este valabil pentru toate liniile de finanţare care se lansează în cursul unui an. În 2.09.2015, GSCG a fost publicat sub formă de draft. În 7.09.2015, a fost o consultare publică care s-a terminat cu scântei, pentru că din Ghid lipsesc lucruri de bază – de pildă care va fi mecanismul de asigurare a fluxului financiar în cadrul proiectului (viitorii beneficiari vor primi prefinanţare? Cât? Cum? Că în ghid nu scrie nimic).

Presupunând că, zilele următoare se va publica varianta finală a GSCG, mai rămâne Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice. Să presupunem că şi acesta este gata şi se publică până la sfârșitul lunii, deși e o supoziție utopică. Chiar şi în varianta după publicare trebuie lăsat un timp potenţialilor beneficiari să îşi gândească proiectul – să zicem minim două săptămâni (de obicei se lasă minim o lună în POSDRU).

După asta se deschid efectiv liniile de finanţare (adică beneficiarii pot depune cereri de finanţare). Perioada de depunere nu poate fi mai mică de o lună.

Apoi ar începe evaluarea proiectelor. Care, după experienţa POSDRU, poate dura între 3 luni şi 1 an (au fost şi linii de finanţare POSDRU la care s-a aşteptat un an jumătate răspunsul la evaluare, dar au fost puţine).

În fine, pentru proiectele câştigătoare începe procedura de semnare a contractelor. Care durează, şi aceasta, cel puţin o lună, pentru că beneficiarul trebuie să se prezinte la Autoritatea de Management cu o sumedenie de acte în original (CV-urile echipei de implementare şi ale echipei de management, copii după diplomele experţilor, certificate de la ANAF şi taxe locale pentru beneficiari şi parteneri, bilanţuri, acte constitutive, mai multe declaraţii etc.).

În POSDRU sunt circa 50 de mii de angajați. Cifra e neoficială și se bazează pe faptul că în ultimii doi ani s-au lansat 65 de linii de finanţare în valoare de peste un miliard de euro, coroborat cu faptul că, pentru un proiect de 500.000 de euro, sunt angajate, în medie, 20 de persoane.

Ce nu am reuşit să cheltuim, pierdem

Alocarea POSDRU a fost de 4,253 miliarde euro, din care: 3,476 miliarde euro cofinanţare Fondul Social European (ar fi trebuit să primim de la CE); 0,613 miliarde euro contribuţie naţională publică (ar fi trebuit să provină de la Guvern); 0,164 miliarde euro contribuţie naţională privată (cofinanţarea beneficiarilor care derulau proiecte, respectiv 2% din valoarea proiectului contractat pentru beneficiari ONG-uri, sindicate, patronate, universităţi, 5% din valoarea proiectului contractat pentru beneficiari firme și procente variabile pentru beneficiari instituţii de stat altele decât universităţi (depindea de linia de finanţare).

http://www.fonduri-ue.ro/files/programe/OLD/POSDRU/instructiunea_109.pdf

http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/Finantari/2015/Calendar.lansari.2015.pdf

http://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2015/pocuplanlansari2015.pdf

http://www.fonduri-ue.ro/presa/comunicate/1472-anunt02092015

http://www.zf.ro/profesii/un-nou-gigant-pe-piata-muncii-posdru-a-facut-20-000-de-noi-angajari-7961451

01.06. 2013 – 23 linii de finanţare – de la CPP 123 – CPP 152

01.07.2013 – 12 linii de finanţare – de la CPP 153 – CPP 164

1.10.2014 – 1 linie de finanţare – CPP 172

17.11.2014 – 4 linii de finanţare – CPP 181 – CPP 184

2015 – încă 4 linii de finanţare


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-22Parerea ta...

ATENT
22 Sep 2015

aici intra si sindicatele care traiesc din fonduri europene si au uitat de sindicalism? in cazul asta inteleg ingrijorarea. Altfel, efectul POSDRU e zero, bani tocati inutil, Poate de aia nu au aprobat. Treaba sa invers si esti pe prima pagina. Scimbati macazul de la plecarea lui M Palsu? Sa stim si noi. Asta e articol demn de Adevarul si CTP, numai acoolo apar4eau tampenii din astea
DOCTOR
22 Sep 2015

eEnormal sa fie asa. Care e boma? Dar la Piata Sudului se pierd si mai multi bani si multe alte proiecte, Si astea sunt proiecte in deriulare. De unde provin cei 50 de mii. Are dreptate atent. Mai faceti apologia sindicatelor? Incotro o luati? Jeg de articol, parca e de la Libertatea
CROCODILUL FLAMAND
23 Sep 2015

FONDURI UE......LA MU...E....PENTRU CA LE CIORDITI....ASA CA LA MATURAT STRAZILE CU VOI ESCROCILOR
PETRACHE LUPU
23 Sep 2015

Zeci de mii de angajati POSDRU intra in somaj ? Daca ne mai vin si refugiati ce e de facut ? Romanii saraci vor murii de foame si le dam banii strainilor ? Cu somerii nostrii ce facem,ii trimitem in Siria ?
CEZAR60
23 Sep 2015

Am aplicat in 2009 pentru un program POSDRU de ridicare a calificarii .....SANTEM IN 2015 !! CUM AM AJUNS EU SOMER ASA SA AJUNGA SI EI !!!!!!
ATENT
23 Sep 2015

Cezar 60 asta e prostia lui Caterina Nicolae care raspunde aiurea sub alt nick name.Si-au batut joc sindi9catele de POSDRU, ori ea le promoveaza , poate a si cdastigat banutzi. Asta e presa de Libertatea, Antena 3 si Adevarul pupincurist, Sa mor de grija lor? Cand ei luau spaga pt un loc de munca?!. La DNA sa mearga. E un articol scarbos. Mare rusine pt Puterea daca mai publica asa ceva. Vad ca au fost multi curiosi pt prostia tipei.
ANCA DANTES
23 Sep 2015

Eu stiu un lucru sigur si anume ca Romania contribuie la bugetul UE cu sume imense de bani. Daca nu suntem suficienti de destepti sa castigam proiecte si sa primim de la UE mai multi bani decat dam, atunci vom hrani din banii platiti de noi romanii pt taxe, proiecte din alte tari din UE. Asa ca lasand vechea poveste romaneasca la o parte, si anume cea cu capra vecinului, ar trebui sa ne tragem un sut unde trebuie si sa ne mobilizam sa luam mai multi bani de la UE decat dam. Altfel ne meritam soarta !
ISTORIC
23 Sep 2015

Desfintarea Monedei EURO dominata de Nemtalarie hotomana .
PAOLO
25 Sep 2015

O problema si mai mare este ca finantarile in curs au intarzieri asa de mari ca multe firme si ong uri au intrat deja in insolventa sau faliment din cauza Posdru.. In loc sa le ajute sa se dezvolte, practic le a inecat... Este inacceptabil sa astepte 8-15 luni pentru ramburs, in timp ce anaful te executa pentru intarzieri de cateva saptamani...
MIHAILA RAUL
14 Oct 2015

Eu sunt in situatia prezentata - adica am lucrat pe POSDRu si sunt somer de la 1 octombrie. Insa *Dracul* nu e chiar asa negru. 1. Nu sunt 50000 persoane, cifra aproximata pe baza unei medii de 20 de angajati pe proiect. majoritatea angajatilor lucreaza cu norma partiala, unii chiar cu 2 ore pe zi. 2. Apoi in unele proiecte administratorii si-au angajat rudele, in multe cazuri pensionari, care nu vor beneficia de somaj si care nici nu au fost implicati efectiv in proiecte. Stiu ce spun 3. Administratorii de proiecte si rudele angajate au castigat suficient cat sa stea 3 ani la odihna si sa astepte POCU 4. E adevarata chestia cu contributia la asigurarile sociale, care va scadea. In POSDRU se intampla o serie de chestii curioase - pensionari angajati, proiecte clona, etc. Se pot corecta aceste deficiente. Sistemul electronic ar putea respinge clonele. S-ar putea cere angajari numai cu norma intreaga, etc.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray