2020-07-05 04:51

EXCLUSIV. Cine este voiajorul public numărul unu al lui Dragnea, de la Ministerul Turismului

 |  10:43
EXCLUSIV. Cine este voiajorul public numărul unu al lui Dragnea, de la Ministerul Turismului

La ceva timp după instalarea cabinetului Grindeanu, la Ministerul Turismului, condus atunci de deputatul PSD de Constanța, trecut între timp la Pro România- Mircea Titus Dobre, a aterizat ca secretar de stat Cristina Ionela Târteaţă.

Pentru cei din turism a fost o surpiză, întrucât aceasta era o necunoscută, remarcându-se doar prin faptul că a fost consiliera a unui senator PSD de Iași. Ulterior, s-a aflat că Ionela Cristina Târteaţă, botezată imediat de cei turism "Barby", avea un atu beton pentru ocuparea aceastei funcții, aceea de a fi în relații foarte bune cu Irina Tănase, iubita liderului PSD Liviu Dragnea. Însă, de doi ani de zile de când este la Ministerul Turismului, „Barby” s-a remarcat doar prin faptul că este într-o vacanță continuă, ea călătorind în străinătate, în interes de serviciu, mai ceva decât Jacques-Yves Cousteau sau eroii cărților lui Jules Verne. Dar, atât fostul ministrul al Turismului, Mircea Dobre, cât și succesorul său, Bogdan Gheorghe Trif, au refuzat să precizeze câți bani publici s-au plătit pentru cele 20 de deplasări externe din 2017 și cele zece din 2018 efectuate de Cristina Târteaţă. De ce? Pentru că putem și suntem la guvernare, adică facem ce vrem și cum vrem!

  

Huzur pe bani publici: 67 de zile, 20 de deplasări externe și deconturi de zeci de mii de euro

 

 

În decursul anului trecut, PUTEREA a făcut mai multe solicitări, în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, către Ministerul Turismului, privind deplasările externe ale secretarului de stat Cristina Târteaţă și costurile aferente decontate din bani publici, dar ministrul Bogdan Trif a refuzat să facă publice aceste date. Ulterior, ca urmare a sesizării făcute de PUTEREA către Avocatul Poporului, ministrul Bogdan Trif a comunicat care au fost deplasările făcute de „Barby” și durata lor, dar fără să precizeze câți bani s-au decontat din caseria Ministerului Turismului. Astfel, cu ajutorul Avocatului Poporului, s-a aflat că, în 2017, Cristina Târteaţă a afectuat 20 de deplasări externe în 16 state din Europa și Asia, și doar o zi a fost la o acțiune internă în România, la Brașov. În 2018, numărul deplasărilor externe ale acesteia s-au redus la jumătate, călătorind doar în zece state, dar vreo trei zile a mers şi în interes de serviciu prin România-două zile la Constanța și o zi la Sulina. Conform datelor furnizate de către Avocatul Poporului, Cristina Ionela Târteaţă a petrecut 67 de zile în străinătate, în 2917, ca urmare a celor 20 de deplasări externe în 16 țări, dar numărul zilelor plecate din țara este mult mai mare dacă ținem cont că la deplasări se iau în calcul şi timpul cu zborurile cu avionul. Astfel, ea s-a deplasat, în interes de seriviciu, în Israel, Germania, Spania, Franța, Singapore, Moldova, India, Malta, Serbia, China, Qatar, Georgia, Marea Britanie,Bosnia Herțegovina,Ucraina și Elveția. Trebuie precizat că în 2017 a avut câte două deplasări în Franța (la Paris), China, Serbia (Belgrad) și Moldova (Chișinău). Practic, dacă din cele 365 de zile ale anului, scădem zilele nelucrătoare, adică vreo 120, reiase că o zi din patru pe săptămâna a fost în străinătate. La un calcul simplu, potrivit legislației în vigoare, rezultă că Barby a încasat diurnă de la Ministerul Tuismului circa 3.000 de euro, iar cazările ei peste hotare au costat în jur de 20.000 de euro. La aceste sume, se mai adaugă costul transpotului cu avionul care este mai mare decât cuantumul diurnei și cazării pe o zi.

 

Trif, mult mai zgârcit decât Dobre cu deplasările externe ale Cristinei Târteaţă 

   

În 2018, Cristina Mihaela Târteaţă a avut numai zece deplasări externe, dintre care trei în Spania și Bulgaria, și câte una în Israel, Cehia, Croația și Austria. Adică a stat prin străinătate doar 37 de zile, ceea ce inseamnă aproape jumătate din numărul zilelor petrecute afară în 2017 pe vremea lui Mircea Dobre. Mai mult, către sfârșitul anului trecut, ministrul Bogdan Trif a tăiat deplasările externe ale lui Barby, prin faptul că a delegat atribuțiile pe care aceasta le-a avut, adică cele de promovare, către celălalt secretar de stat Bogdan Tomoioagă. În schimb, Cristina Ionela Târteaţă a fost impusă de către fostul premier Sorin Grindeanu în Consiliul de Administrație de la Romatsa, unde este și în prezent, fiind remunerată lunar cu vreo 1.000 de euro. Ce legătură are „Barby” cu controlul traficului aerian? Doar poate faptul că a călătorit foarte mult pe bani publici de când a fost impusă politic la Ministerul Turismului, că despre profesionalism în turism și în traficul aerian, Dumnezeu cu milă!    

   

Limbajul de lemn de la Turism

   

Dar, ambii șefi a lui Barby, miniștrii Mircea Dobre și Bogdan Trif au avut o părere unanimă și pe același ton, într-un limbaj de lemn, atunci când au trebuit să facă precizări despre cheltuielile cu deplasările Cristinei Târteaţă: „Cheltuielile făcute de către Ministerul Turismului pentru aceste deplasări sunt strict conforme cu prevederile legale în domeniu".

Mai mult, fostul ministru Mircea Dobre era chiar foarte încântat de plecările în străinătate ale lui Barby.

„Doamna Secretar de Stat a participat la activităţi derulate în străinătate de către Ministerul Turismului sau la invitația terților, instituții guvernamentale și organizații internaționale, cu rol de creștere a notorietăţii României ca destinație turistică pe piețele externe, preluarea modelor de bune practici în domeniu, precum și inițierea/dezvoltarea relațiilor bilaterale", a declarat atunci Mircea Dobre. Vorbe de duh genial, de la doi miniștri care nu pot fi decât geniali pentru PSD și anumiți oamenii din turism! Practic, prin secretizarea cheltuielilor cu deplasările secretarului de stat Cristina Târteaţă, miniștrii Mircea Dobre și Bogdan Trif au căutat să ne arate că ministerul pe care l-au păstorit n-ar fi o instituție finanţată din bani, ci propria lor firmă! O mână spală pe cealalta și ambele faţa... turismului românesc promovat de „Barby”! Însă rămâne o întrebare: cu ce s-a ales turismul românesc în ultimii doi ani de pe urma celor 30 de deplasări externe ale Cristinei Târteaţă? 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-02-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz