2019-11-19 02:58

EXCLUSIV. Clubul prietenilor Moscovei: Iancu, Fota, Comănescu

 |  21:01
EXCLUSIV. Clubul prietenilor Moscovei: Iancu, Fota, Comănescu

Marius Florian

Pentru a-și promova interesele, Federația Rusă are nevoie de „purtători de cuvânt”. În România, Iulian Iancu, Iulian Fota și Gabriel Comănescu, adică trei nume cu greutate ale politicii și economiei autohtone, au periodic ieșiri publice care servesc intereselor geopolitice ale Moscovei.

Zilele trecute, conducerea Gazprom anunța creșterea exporturilor de gaz către Europa în 2015, principalul argument al Kremlinului în promovarea controversatului proiect Nord Stream-2. Potrivit şefului Gazprom, Alexei Miller, exporturile totale ale companiei în Europa, inclusiv în Turcia, au crescut cu 8%, depășind 159 de miliarde de metri cubi în 2015. „În termeni absoluți, exporturile au crescut cu 11,8 miliarde de metri cubi, care este comparabil cu volumul anual de livrări Gazprom în țări precum Franța – până la 9,7 miliarde mc și Marea Britanie – 11,1 miliarde mc”, – afirma Miller, citat de TASS.

Acest rezultat este deosebit de valoros pentru Kremlin, pentru că a fost obținut pe fondul deteriorării relațiilor cu Uniunea Europeană în ansamblu și cu membrii săi cheie: Germania, Franța și Marea Britanie, cauzate de evenimentele din Ucraina.

Statistica Gazprom a devenit un element cheie în noua campanie lansata de Rusia, care încearcă să demonstreze UE necesitatea construirii unei noi conducte care sa ocolească ruta ucraineană. Este vorba despre proiectul Nord Stream-2, care ar trebui să crească tranzitul prin Marea Baltică cu încă 55 de miliarde de metri cubi.

Imediat după prezentarea statisticii de anul trecut, Gazprom  și partenerii săi strategici – germanii de la Witershallu şi compania austriacă OMV – au confirmat dorința de a construi o nouă conductă de gaze.

Iancu îi dă lecții de strategie geopolitică președintelui Comisiei Europene

Iulian Iancu apare pe coperta revistei Petroleum Industry Review, în numărul din dec. 2015 - ian.2016. Adaptat caracterului parlamentarului, interviul este un altar închinat orgoliului și dedicat acestui „expert al României”. Iancu a vorbit din nou despre avantajele pătrunderii gazelor rusești și mai mult pe piețele Europei.

„UE va lua în considerare reîncadrarea relației energetice cu Rusia. (…) Ce trebuie însă să reținem este că UE invocă acest statut comercial al proiectului, deși capacitatea de transport al gazelor naturale din Rusia pentru Europa este folosită doar 50%, deci excede necesarul pentru Europa. Prin construcția a două noi porțiuni de conductă, această capacitate în exces a transportului de gaze naturale va crește de la 50%, în prezent, la mai bine de 80%. (…) Mai exact, acest proiect, chiar dacă nu va beneficia de statutul unui proiect de interes comun și nu va beneficia niciodată de finanțare din fonduri europene, va diminua drastic tranzitul pe teritoriul Ucrainei și va concentra circa 80% din importurile de gaz din Rusia pe o singura rută, respectiv Nord Stream, și va conduce la o poziție dominantă a grupului Gazprom pe piața germană, prin creșterea procentajului realizat astăzi de 40% la mai bine de 60%”, a explicat Iulian Iancu în cadrul interviului. Totodată, rugat să comenteze poziția Uniunii Europene față de Rusia, privind asigurarea securității în aprovizionarea cu resurse, , așa cum a spus Jean-Claude Junker, răspunsul lui Iancu a fost stupefiant:Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, în noul context geopolitic și în fața unor provocări fără precedent, nu poate să deschidă noi culoare de vulnerabilitate în special cu Rusia, din care UE importă 1/3 din totalul materiei prime energetice. Lumea în care trăim se schimbă în mod accelerat, iar autoizolarea într-o lume a globalizării este iluzia amară a celor care nu înțeleg în ce lume trăim”.

Steaua lui Iancu - în cădere din pricina rusofiliei

În urmă cu cinci ani, deputatul Georgian Pop apărea în trei cablograme Wikileaks provenite de la Ambasada SUA la Bucureşti. Social democratul le vorbea oficialilor ambasadei despre posibilele numiri la diverse ministere. Iată ce spunea despre colegul său, Iulian Iancu: „Economie şi Energie: (PSD) Iulian Iancu. (Comentariul lui Pop: Atenţie la acest tip – el este cumpărat de Gazprom (he’s owned by Gazprom) şi va susţine South Stream şi propunerile ruseşti privind capacităţile de stocare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti”.

Nabucco şi South Stream au fost cele două proiecte majore – şi concurente – de suplimentare a furnizării de gaz către Uniunea Europeană, primul fiind susţinut de UE, iar cel de-al doilea de Rusia.

Iancu ar fi fost persoana dorită de controversatul om de afaceri Ioan Niculae la şefia Ministerului Economiei, dacă Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile prezidenţiale din 2009. Patronul InterAgro dorea numirea lui Iancu, în detrimentul lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul de atunci al României la FMI.

Și Victor Ponta și l-a dorit ministru al Energiei, în 2012, dar cablogramele au stopat ascensiunea senatorului. Iulian Iancu devenea „omul rușilor”, fiind scos din cărțile guvernării la presiunea SUA.

În octombrie anul trecut, numele lui Iancu revenea în atenția publică, atunci când s-a anunțat că va reprezenta România la Agenţia Europeană a Reglementatorilor în Energie, începând cu ianuarie 2016, în urma nominalizării sale de către premierul Victor Ponta şi ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Între timp, Iancu a intrat și în zona penală. Numele său apare în dosarul „Mită la PSD” care s-a finalizat cu condamnarea la doi ani şi şase luni de închisoare a omului de afaceri Ioan Niculae, patronul InterAgro, şi la trei ani a preşedintelui PSD Brăila Gheorghe Bunea Stancu. Astfel, în ianuarie 2015, Iulian Iancu s-a trezit cu acuzația de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase. Potrivit DNA, Iulian Iancu şi Lucian Şova, folosindu-se de funcţiile de conducere în PSD, în perioada octombrie - noiembrie 2012, au intervenit pe lângă Horia Hăhăianu, pentru ca acesta, prin influenţa pe care o avea asupra managementului SC Energomontaj IEA - Sucursala Bucureşti SA, să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de SC Transmoldova SRL Oneşti pentru organizaţia Bacău a partidului a unei deplasări electorale la Bucureşti (Bacău - Bucureşti şi retur), tarifele de piaţă practicate de societatea de transport fiind de 80 lei / persoană transportată.

Un parlamentar social-democrat a declarat pentru PUTEREA, sub protecția anonimatului, că rusofilia  lui Iancu i-a îngropat cariera: „Este expertul României nr. 1 pe energie, dar tocmai din cauza preferințelor nu va putea fi niciodată mai sus decât a fost până acum. El a tot vrut să fie ministrul Energiei, dar are ceva «în șifonier», sunt niște chestii care nu prea îi dau voie statului român să îl gireze cu un astfel de mandat. (…) Îi urmăresc prestațiile, îi place să emită teorii, îi place să iasă în față, să ia prim-planul, dar numai din dorința de a fi premiat pentru cunoștințele acumulate. Nu și-a scos din cap ambiția asta de a fi ministru sau poate chiar sunt alte interese”. Contactat insistent pe parcursul zilelor de duminică și luni de PUTEREA, deputatul Iulian Iancu nu a dorit să își expună un punct de vedere. În cazul în care va dori acest lucru, vom reveni într-o ediție ulterioară.

Iulian Iancu și Gabriel Comănescu, o prietenie de nezdruncinat

Unul dintre prietenii apropiați ai lui Iulian Iancu este președintele Grup Servicii Petroliere, Gabriel Comănescu.

Iulian Iancu este de mai mulți ani președintele Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, iar Gabriel Comănescu este vicepreședinte, prin Upetrom, compania-mamă a Grup Servicii Petroliere, nume de reținut. Iancu este și președintele grupului parlamentar de prietenie cu Republica Azerbaidjan, iar Gabriel Comănescu este Consul Onorific al Republicii Azerbaidjan la Constanţa.

La inaugurarea oficială a Camerei Bilaterale de Comerț Azerbaidjan-România, din martie 2013, la Baku, Comănescu afirma: „Este loc și pentru companiile românești, mai ales cele din energie, construcții și turism. (…) Ca membri fondatori, trebuie să administrăm Camera prin rotație”.

„Eu vin în Baku o dată la două luni. Urmărim câteva proiecte foarte mari în Azerbaidjan și Turkmenistan. Kazahstan-ul nu mai reprezintă interes pentru noi”, le mai spunea Comănescu celorlalți antreprenori și manageri români, interesați să pătrundă pe piața azeră.

Gabriel Comănescu este și vicepreședinte al Fondului Internaţional pentru Cooperare şi Parteneriat al Mării Negre şi Mării Caspice. Fondul este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată la data de 4 Martie 2009 în Bucureşti, la iniţiativa României si Azerbaidjanului, precum si a structurilor guvernamentale din regiunea Mării Negre şi Mării Caspice.

Prietenia Iancu - Comănescu este relevată și de sursa noastră, parlamentarul PSD: „Iancu și Comănescu sunt prieteni buni, nu au făcut niciodată un secret din asta. Au fost și în Azerbaidjan la forumul ăla sau ONG-ul, ce-o fi, al lor”.

Un clinci cu alt pesedist, Eduard Martin

EXCLUSIV. Clubul prietenilor Moscovei: Iancu, Fota, Comănescu
zoom

PUTEREA a scris recent despre problemele financiare cu care se confruntă compania lui Gabriel Comănescu, ceea ce explică interesul suscitat, dintr-o dată, pentru administrația locală.

Comănescu s-a „intersectat” cu prietenul său, Iulian Iancu, în cadrul comisiei pentru industrii din Parlamentul României, în 2014, când s-a discutat despre alocarea a încă 13% din acțiunile Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța către Consiliul Local Constanța, sub „patronajul” fostului primar, Radu Mazăre. Opoziția lui Comănescu a avut sorți de izbândă, iar celelalte 20% din acțiuni au fost și ele, între timp, pierdute. În cadrul dezbaterii comisiei parlamentare, Iancu a încercat să aplaneze spiritele, întrucât parlamentarul social-democrat constănțean, Eduard Martin (unul dintre „lorzii” gunoaielor), a luat foc pe Comănescu în timpul dezbaterilor, invocând prietenia acestuia cu Traian Băsescu și comparând ședința cu una a… CSAT! Ironia lui Martin s-a referit la faptul că Gabriel Comănescu ar fi încercat să acapareze discuțiile, la fel cum făcea fostul președinte Traian Băsescu în cadrul CSAT. De altfel, zvonistica Constanței confirmă apropierea dintre Băsescu și Comănescu, ultimul finanțându-i campaniile electorale.

Odată cu dispariția din peisaj a rivalului său, Radu Mazăre, Comănescu refuză să admită ceea ce știe toată Constanța, anume faptul că îl susține pe fostul rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Vergil Chițac, la Primăria Constanței, din partea PNL. De altfel, echipa de campanie a acestuia este formată din angajați ai Grup Servicii Petroliere, „vopsiți” în ONG-iști, organizatori în Constanța ai unor spectacole costisitoare, care, cu siguranță, nu pot fi asigurate de pensia militară a lui Vergil Chițac, pe care nici nu a primit-o încă.

Să ne unim cu… Asia, nu cu Moldova!

Președinția Fondului al cărei vicepreședinte este Comănescu aparține Azerbaidjanului, prin Chingiz Abdullayev, până pe 15 octombrie 2017, potrivit Dosarului 102739/299/2015 din 08.10.2015, de la Judecătoria Sectorului 1, București. Abdullayev este un scriitor... de cărți polițiste, care lansează volume pe bandă rulantă, fără nici o pregătire care să îl recomande pentru Fond. De altfel, Fondul pentru Cooperare şi Parteneriat al Mării Negre şi Mării Caspice este axat pe „implementarea de strategii sustenabile în această regiune extinsă, ce deţine un rol strategic în vederea întăririi legăturilor dintre Asia şi Europa”. Printre fondatori se regăsește fostul consilier prezidențial (al președintelui Traian Băsescu) pe probleme strategice, Iulian Fota. Acesta susține constant abandonarea intereselor românești în Republica Moldova, exact discursul care gâdilă plăcut auzul liderilor de la Moscova.

„Rusia a obținut drept de veto asupra Republicii Moldova, nu văd o cale de unificare a Republicii Moldova cu România”, spunea Iulian Fota într-un interviu din mai 2015. Acum trei săptămâni, Fota a „plusat”: „O eventuală unire a României cu R. Moldova poate angrena ţara noastră într-o confruntare militară cu Rusia. Să nu trecem Prutul! Ne trebuie o Românie mai bună, nu una mai mare!”. Aceste afirmații l-au determinat pe ministrul Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru, să reacționeze: „Unirea celor două state românești nu este îndreptată împotriva nimănui și nu poate fi o amenințare pentru nimeni. Și România și Republica Moldova sunt state semnatare a Acordului de la Helsinki unde se precizează modul în care pot fi modificate granițele dintre state. Mi se pare infantil să crezi că Rusia va ataca NATO pentru că România se unește cu Republica Moldova, despre care inclusiv rușii recunosc că este pământ românesc. (…) România nu poate fi mai bună dacă nu este mare, un stat nu poate fi mai bun dacă își abandonează cetățenii”, a spus Șalaru.

Fota: „În general, oamenii nu au argumente să mă contrazică”

Contactat de PUTEREA, Iulian Fota a precizat că ne lipsesc factorii necesari pentru o eventuală unire cu Moldova, printre care, primul necesar, dorința celor de peste Prut. Întrebat ce ar mai spune dacă mâine moldovenii ar cere Unirea, Fota s-a făcut că nu înțelege întrebarea și a schimbat subiectul. De altfel, a refuzat să răspundă la întrebarea dacă nu cumva discursul său este rusofil.

„Forțarea unificării, în fine, și asta e o discuție întreagă, pe ce cale sau cum, noi nu suntem foarte exacți în analize, când spun forțare mă refer la această agitație pe care o fac anumiți indivizi și anumite organizații, evident că pot tensiona relațiile cu anumite state. (…) În general, oamenii nu au argumente să mă contrazică și, atunci, se rezumă la atacuri la persoană. (…) La care cetățeni se referă domnul Șalaru? Credeam că se referă la proprii cetățeni, pe care ei i-au cam abandonat în ultimii ani. (…) Sunt oricând gata pentru o polemică, cu oricine, dar să vină cu argumente, cu contraargumente, să-mi combată ideile. Sunt liber să mă înjure toți, nu am nici un fel de problemă să mă înjure lumea, nu vreau să fiu popular, nu vreau voturi. (…) Am propus eu abandonarea Republicii Moldova? Nu spun să nu facem unirea, spun că nu e posibilă, într-o manieră din care România să iasă întărită. Ideea de principiu este în felul următor: eu vreau să îmi spună cineva cum să facem Unirea! Toți îmi sar la gât, unul și altul, eu doar am spus că nu se poate! (…) Dom-le, unirea nu e a noastră cu Moldova, unirea este a Republicii Moldova, înțelegeți lucrul ăsta! Primul factor pe care îl aduc în discuție este dorința liber exprimată în 1917 în a se numi cu România! A fost Sfatul Țării, primul pas și cel mai important este acesta: ca ei să îl dorească! Îl avem? Stimați americani, germani sau stimați ruși, vrem să facem unirea cu Moldova! Dar, avem o problemă, ei vor?”, spune strategul Fota.

Fostul președinte Traian Băsescu declanșa, în noiembrie 2014, dezbaterea referitoare la următorul „proiect de țară” al României, el insistând că acesta ar trebuie să fie unirea României cu Republica Moldova. Iulian Fota a precizat că orice discuție despre un proiect de țară, altul decât „europenizarea” și „occidentalizarea” României, este o „gargară”. De altfel, mai nou, contrele celor doi s-au mutat și în platoul emisiunilor televizate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-15

Documente:Parerea ta...

KRIXUS
16 Feb 2016

D-le Florian - ca sa inteleg motivatia acestui... material.... demascator, demn doar de Scanteia anilor 1950: sunteti cumva ruda cu celalalt Florian, fostul tortionar comunist si cu fostul propagandist comunist si actual calau al culturii romane pe banii contribuabilului roman? Dincolo de vaditele procese de intentie, materialul d-vs e gargara de vizibila rea-credinta! De la Puterea ma asteptam la analize. V-aäi saturat de cititiri si deci de clickurile din care traiti? Sau va ajung subventiile de la o anumita ambasaada?
ADRIAN
16 Feb 2016

Fara suparare, dar cred ca mai bine shimbati numele site-ului. Din puterea, in teoriaconspiratiei.ro
MARIA
16 Feb 2016

Cu vecinii trebuie sa ai relatii "de buna vecinatate",economice,culturale asa ca mai lasati gargara proamericana,promerkel etc
LAURA
16 Feb 2016

Ati adunat si voi mai multe articole irelevante, le-ati pus unele langa altele, si aveti "marea dezvaluire", felicitari! (poate pe viitor chiar adunati informatii si faceti ceva relevant, zic si eu)
FERENTARUL
16 Feb 2016

ce nu inteleg eu este de ce reincalziti aceeasi ciorba o data la cateva luni, fara sa veniti cu ceva nou. aceleasi supozitii, aceleasi presupuneri, nicio reactie oficiala cu greutate.. ma intreb care este motivatia ziarului si a domnului semnatar
MOSKOVA
21 Feb 2016

GUNOAIELE ASTEA PRIETENII MEI? POATE AI VOȘTRI, BĂI, GRĂMADĂ ”DĂ” KĂCCAȚI CU ”BOLINTINE”!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray