2020-02-17 12:21

EXCLUSIV. Clubul prietenilor Moscovei (II): AMICOM, firma care subminează interesele americane în România

 |  21:01
EXCLUSIV. Clubul prietenilor Moscovei (II): AMICOM, firma care subminează interesele americane în România

Marius Florian

Interesele geostrategice americane sunt subminate de câțiva ani de firma AMICOM, controlată, prin interpuși, de președintele companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), Gabriel Comănescu. Milionarul constănțean se afișează ca adversar al PSD, însă multe dintre colaborările sale mai mult sau mai puțin oficiale au legătură tocmai cu acest partid.

AMICOM este deloc străină peisajului politic în preajma campaniilor electorale. Pe de altă parte, a fost contractor al mai multor companii de renume, cu mari implicații strategice în zona Mării Negre și nu numai. Însă, fie că este vorba despre companii din domeniul apărării, a resurselor sau din zona IT, AMICOM și-a creat un prost renume, fapt confirmat de mai mulți foști colaboratori.

Istoria unor dubioase campanii de PR

Unul dintre cei mai importanți clienți ai AMICOM a fost Chevron. Este de notorietate că acest colos american a avut o campanie de PR în România absolut catastrofală. Informații din interior erau livrate continuu detractorilor Chevron, care le foloseau pentru a orchestra atacuri non-stop la adresa companiei, care a fost efectiv demonizată, pe fondul scandalului național generat de problema exploatării gazelor de șist. Motiv pentru care americanii au reziliat contractul cu AMICOM, de care nu au mai vrut să audă, și s-au retras din România.

AMICOM a continuat să lucreze intensiv la imaginea companiilor americane și britanice. AMICOM susține, pe pagina sa oficială, că relația cu BAE Systems, companie britanică, cel mai mare furnizor european de echipamente militare și de apărare, a fost „un exercițiu de comunicare de succes”.

Cum s-a concretizat acest „succes”? Directorul din România al BAE Systems, Cristian Sfichi, a apărut de doar patru ori la televizor și de trei ori într-o publicație scrisă, vorbind despre vehiculul motorizat RG31.

BAE Systems s-a aflat în centrul unui scandal în România, în urma achiziționării, de către statul român, a fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria, în 2003, sub guvernarea Adrian Năstase, în schimbul a 116 milioane lire sterline. Valul a trecut, însă în 2009, BAE a fost prinsă într-un scandal internațional de mită cu ramificații în România. BAE Systems a respins o ofertă a organismului anticorupţie britanic de a plăti 330 de milioane de euro. În schimbul acestei sume, autorităţile ar fi pus capăt anchetei privind faptele de corupţie din străinătate ale companiei. În februarie 2010, BAE Systems plătea 30 milioane de lire sterline Oficiului de Investigare a Fraudelor Grave, după ce a recunoscut mai multe nereguli contabile într-un acord de vânzare a unui sistem de control al traficului aerian către Tanzania. Decizia a făcut posibilă sistarea și altor anchete referitoare la contracte încheiate în anii '90 cu Cehia, Africa de Sud și România. La câteva luni, după o colaborare de cinci ani, BAE Systems rezilia contractul cu AMICOM. În prezent, BAE Systems nu vrea să mai audă de AMICOM și trece relația cu acest fost partener la „clauze confidențiale”, după cum rezultă din răspunsul pe care l-am primit în urma unei solicitări oficiale.

„BAE Systems a fost un client al AMI Communications până în 2010. Suntem siguri că veți înțelege faptul că termenii contractuali cu foștii noștri colaboratori sunt confidențiali”, precizează Peter Edwards, din partea BAE Systems, pentru PUTEREA.

Și mai tranșanți sunt reprezentanții celebrei companii de IT Hewlett Packard. AMICOM a colaborat cu HP din 2008 până în 2011, iar americanii se pare că nici nu vor să mai audă de ei.

„Nu putem face comentarii adiționale asupra furnizorilor cu care am lucrat, însă nu am făcut afaceri cu ei (AMICOM – n.r.) o perioadă îndelungată și nu menținem nici o legătură cu ei”, spune Donna Walker, de la HP, ca răspuns la solicitarea PUTEREA.

AMICOM a avut privilegiul să colaboreze și cu Booz Allen Hamilton, una dintre cele mai profitabile companii americane, specializată în servicii de informaţii naţionale. Istoria sa începe de la atacul japonez asupra Pearl Harbor, colaborând cu guvernul american încă de atunci, iar astăzi, dintre cei 25.000 de angajaţi ai Booz Allen Hamilton, 76% deţin autorizaţii secrete şi aproape jumătate din ei au autorizaţii „top-secret”.

La fel ca în cazul Chevron, BAE Systems și HP, Booz Allen Hamilton a încetat colaborarea cu AMICOM în termeni ce nu lasă loc de „ne-a plăcut, recomandăm și altora”. „Vă mulțumim pentru timpul acordat, însă nu dorim să discutăm acest subiect”, închide repede subiectul Schrader West Kimberly, de la Booz Allen Hamilton, la solicitarea PUTEREA.

În 2013, celebrul Edward Snowden, angajat al Booz Allen Hamilton, a „defectat” în Rusia, țară sub protecția căreia se află și astăzi.

SofMedica și „Mihaela, dragostea mea!”

Dar nu toate campaniile de PR ale AMICOM au fost dezastruoase. Atunci când a fost vorba de firme apropiate de Federația Rusă ori de PSD, treburile au curs șnur. De exemplu, AMICOM și-a oferit serviciile de PR către SofMedica, companie care distribuie echipament medical, precum roboți chirurgicali. AMICOM a asigurat pentru client un program de relații cu media și promovare a tehnologiilor. O licitaţie organizată iniţial pentru achiziţionarea a cinci roboţi de către Ministerul Sănătății a fost anulată. Însă Ion Bazac, fostul ministru PSD al Sănătăţii în Guvernul Boc I (PDL & PSD), a dispus în ultima zi a mandatului său alocarea a patru milioane de euro pentru achiziţionarea a doi roboţi de către două unităţi medicale conduse de medici situaţi în aceeaşi sferă social-democrată. Principalul câștigător a fost firma unei prietene a Mihaelei Geoană, respectiv SofMedica. Mihaela Geaonă este „Mihaela, dragostea mea!”, soția lui Mircea Geoană, pe atunci președinte PSD. Procedura de achiziţie a fost declanşată după debarcarea lui Bazac din fruntea ministerului, dar cele două unităţi medicale selecţionate de Bazac - Spitalul Municipal din Cluj şi Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni - nu au mai organizat licitaţie, din motiv că în ţară există o singură firmă care le-ar fi putut furniza multrâvniţii roboţi medicali. Firma cu pricina este, fireşte, SofMedica. Catherine Sofianou se afla atunci în funcție de conducere a societății, dar și vicepre şedinte la Fundaţia Renaşterea, condusă de Mihaela Geoană.

Legătura AMICOM – GSP – PSD – Federația Rusă

Deși contractul cu Chevron a fost reziliat în urmă cu mai bine de doi ani, la inițiativa americanilor, aceștia angajând, până la plecarea din România, altă firmă de PR, AMICOM nu și-a actualizat portofoliile pe pagina oficială. Conform acesteia, angajații AMICOM încă lucrează pentru Chevron! Este vorba despre Cristina Marinescu, angajată ca „account executive” și de Mimi Noel, despre care AMICOM susține că se ocupă de „relații media”.

Mimi Noel asigură partea de PR și pentru organizația patronală „Operatorul Portuar” și Federația Națională a Sindicatele Portuare, al cărei președinte este Mircea Burlacu, acuzat de cei din branșă că este „omul lui Comănescu”. De altfel, toate acțiunile de protest ale lui Burlacu rezonează cu ambițiile antreprenoriale ale președintelui GSP.

La rândul său, Cristina Marinescu activează în „Asociația Civică pentru Constanța”, al cărui președinte este, din decembrie 2015, candidatul PNL la Primăria Constanța, Vergil Chițac, care a preluat șefia asociației de la Gabriel Comănescu.

Legătura AMICOM - Gabriel Comănescu o găsim în persoana lui Radu Petre Petrescu. AMICOM și Radu Petre Petrescu sunt fondatori și acționari ai Digitix Media SRL, înființată în 2014. Radu Petre Petrescu este și angajat al GSP! Petrescu intermediază relația AMICOM - GSP. De asemenea, controlează relația AMICOM cu presa în Constanța și raportează cifrele de afaceri ale AMICOM către GSP. Așadar, raportările AMICOM ajung la Comănescu prin Petrescu!

Așa cum arătam în articolul precedent din seria „Clubul prietenilor Moscovei”, prietenia dintre Gabriel Comănescu și unul dintre celebrii filoruși ai României, Iulian Iancu, este de notorietate. Iulian Iancu este de mai mulți ani președintele Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, iar Gabriel Comănescu este vicepreședinte, prin Upetrom, compania-mamă a Grup Servicii Petroliere. AMICOM este între membri cotizanți ai acestui Comitet Național cu interese geostrategice!

La inaugurarea oficială a Camerei Bilaterale de Comerț Azerbaidjan-România, din martie 2013, la Baku, Comănescu afirma: „Este loc și pentru companiile românești, mai ales cele din energie, construcții și turism. (…) Ca membri fondatori, trebuie să administrăm Camera prin rotație”.

AMICOM România a lansat în 2012 filiala AMICOM Azerbaidjan, în „țara pretină” a lui Comănescu. AMICOM este membră a Camerei de Comerț Azerbaidjan – România, deschisă în 2012, odată cu vizita unor oficiali români la Baku, printre care „crema social-democrată” Valeriu Zgonea, Dan Șova și Iulian Iancu, alături, desigur, de „anti PSD-istul” Gabriel Comănescu. Managementul AMICOM a fost asigurat de Shahin Nabiyev, care figurează și astăzi pe site-ul Camerei Deputaților ca reprezentant în Camera de Comerț azero-română, deși a demisionat la începutul anului 2015! Totodată, pe profilul acestuia de Facebook apare informația potrivit căreia lucrează la UTI România, o altă firmă apropiată de PSD, prin prisma prieteniei ce îl leagă pe patronul Tiberiu Urdăreanu de Miron Mitrea.

Așa cum reiese din imagini și din filmările pe care le difuzăm în premieră în România (pe site-urile puterea.ro și putereaconstanta.ro), bucuria rusofilului Iulian Iancu și a prietenului său, Gabriel Comănescu, în momentul tăierii panglicilor, este elocventă.

Odată cu dispariția din peisaj a rivalului său, Radu Mazăre, Comănescu refuză să admită ceea ce în Constanța este cunoscut ca un secret al lui Polichinelle, anume faptul că îl susține pe fostul rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Vergil Chițac, la Primăria Constanței, din partea PNL. De altfel, echipa de campanie a acestuia este formată din angajați ai Grup Servicii Petroliere și ai AMICOM, precum Cristina Marinescu, menționată mai sus, „vopsiți” în ONG-iștii de la „Asociația Civică pentru Constanța”, organizatori în orașul de la malul mării ai unor spectacole costisitoare, care, cu siguranță, nu pot fi asigurate de solda sau, mai nou, pensia militară a lui Vergil Chițac.

GSP se pregătește de noi concedieri

Zvonurile referitoare la situația din ce în ce mai dificilă pentru Grup Servicii Petroliere (GSP) se confirmă. Gigantul românesc care desfășoară activități în sectorul forajului marin și al serviciilor anexe suferă de pe urma problemelor apărute pe piața de profil. Astfel, tăierile de salarii vehiculate încă de anul trecut se anunță a fi din ce în ce mai aproape, iar  sute de angajați au fost informați că vor fi trimiși forțat în concediu pentru o perioadă de zece zile, situație care a demarat începând de luni, 8 februarie a.c., exact așa cum a anunțat PUTEREA.

Este una din dovezile care atestă că Gabriel Comănescu se află într-o situație delicată - ca să folosim un eufemism. PUTEREA a detaliat recent belelele cu care se confruntă Comănescu, dar și despre intențiile acestuia de a reveni în prim-plan, prin acapararea administrației locale constănțene.

Recent, am intrat în posesia unui document al Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor GSP, din 16 decembrie 2015. Așa cum reiese din Hotărârea nr. 27, din 16.12.2015, încheiată în șase exemplare (o copie ajungând în posesia noastră), acționarii au stabilit și l-au desemnat pe Gabriel Comănescu să se asigure de următoarele: ipoteca de rang I asupra a trei imobile situate în Constanța, Port Constanța, dana 34; ipoteca imobiliară asupra bunului Simulator Foraj Drill – 6000; ipoteca imobiliară asupra conturilor curente de disponibilități în RON și valută prezente și viitoare deschise de GSP la EximBank, alte garanții imobiliare; precum și un contract de cesiune a polițelor de asigurare cu privire la navele: GSP Phoenix, GSP Vega și Uranus, „care vor fi constituite în favoarea Exim atât în nume propriu cât și în nume și contul statului român”, navele respective fiind exact bunurile cu care se mândrește cel mai mult Gabriel Comănescu!

O companie americană care lucrează în prezent cu GSP este grupul Exxon. Cea mai mare companie petrolieră din lume  plătește pentru GSP peste 23 de milioane de dolari, fără TVA, pentru un contract care se derulează, începând cu anul 2013, pe o perioadă de 3 ani (2013 - 2016) și se apropie de final.

Potrivit părţii contractante, ExxonMobil Exploration and Production Romania LimitedNassau (Bahamas) Sucursala Bucureşti, este vorba despre servicii de prospecţiune geofizică cu vehicul subacvatic autonom în apă de mare adâncime. Obiectivul acordului cadru este asigurarea accesului ExxonMobil la resursele identificate ca fiind necesare pentru prestarea în cadrul contractelor subsecvente a serviciilor de prospecţiune geofizică cu vehicul subacvatic autonom în apă de mare adâncime, ce se vor realiza în Marea Neagră.

PUTEREA a discutat cu un inginer din cadrul GSP, unul dintre cei 60 de „detașați” către Exxon. Acesta ne-a confirmat că, după sutele de concedieri sau miile de tăieri de salarii din ultima perioadă, vor fi și ei „măturați” de GSP, la finalul contractului cu Exxon.

„Cel mai mult am avut întârziere opt zile la plata salariilor, asta pentru că Exxon plătește facturile la timp, dar sunt ceilalți colegi care au avut întârzieri și de trei luni. Este vorba de problemele cu care se confruntă piața, în general. GSP nu este singura, sunt și altele într-o astfel de situație complicată. Oricum, sunt sigur că, la finalul acestui contract, care e maxim într-o lună și jumătate, mai bine de jumătate dintre noi vor primi plicurile prin care se va spune că nu ne mai întoarcem la GSP. (…) Mai pot să confirm că sunt mulți contractori ai GSP care se feresc și acum lucrează doar cu plata jos sau alte modalități sigure că își vor primi banii. Nu mai are nimeni încredere în GSP”, ne-a spus inginerul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-01


GALERIE MEDIA

Parerea ta...

CASA REGALĂ
02 Mar 2016

CELE MAI MARI DESERVICII FĂCUTE RUSIEI, LE-A ADUS... PSD-UL; PSD-UL FIIND ”PRUNCUL” ACELUI FSN CARE A DAT LOVITURA DE STAT, CU SUSȚINERE USA, DIN 89, ROMANIEI, PRIN CARE ȚARA, DISTRUGÎNDU-I ECONOMIA, ÎN PRINCIPAL, A FOST PUSĂ LA DISPOZIȚIA AMERICII.
X
02 Mar 2016

Mulți, îngrozitor de mulți, trebuie pulverizați în țara asta!
CONTROLORUL
08 Mar 2016

Acest mare investitor nascut de sub pulpana lui BASESCU a distrus si vestita 1MAI din Ploiesti. In locul marii uzine astazi se afla un suprmarchet .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine