2020-01-26 00:40

EXCLUSIV. Consiliul Concurenței amendează “cartelul din turism” cu vreo 8,5 milioane de euro, din care TAROM e “taxat” cu 4.000.000 de euro

 |  12:55
EXCLUSIV. Consiliul Concurenței amendează “cartelul din turism” cu vreo 8,5 milioane de euro, din care TAROM e “taxat” cu 4.000.000 de euro

În urmă cu doi și jumătate, Consiliul Concurenței, condus de către Bogdan Chirițoiu, a declanșat o investigație în rândul marilor agenții de turism din România privind unele practici anticoncurențiale.

Practic, în urma unei sesizări anonime, Consiliul a demarat o investigație privind o posibilă încălcare a regulilor de concurență pe piața comercializării produselor turistice și a pachetelor de servicii turistice prin agenții de turism. Ulterior, verificările s-au extins și la nivelul vânzării biletelor de avion. Ca atare, autoritatea de concurență a suspectat 12 agenții de turism că s-ar fi înțeles pentru a impune un nivel minim de preț de vânzare a pachetelor turistice și a biletelor de avion, adică s-au constituit asemenea unui cartel. Atunci, în 2016, au intrat în vizorul Consiliului Concurenței, agențiile de turism Paralela 45, Paravion, Eximtur, Mareea, Christian Tour, Perfect Tour, HappyTour, Eurolines, Klever Travel, Europabus, Danubius Travel și Amarino. La ora actuală, Consiliul Concurenței a încheiat verificările privind cartelul agențiilor de turism și urmează ca pe data de 18 decembrie 2018 să anunțe cuantumul amenzilor.  

Potrivit informațiilor noastre, valoarea totală a amenzilor care vor fi aplicate de către Consiliul Concurenței este de circa 8,5 milioane de euro, dintre care cea mai mare, de 4.000.000 de euro, va fi aplicată companiei Tarom. Din cele 12 agenții de turism “scanate” de autoritatea de concurență, cea mai mare amendă, de peste 1.000.000 de euro, va fi încasată de agenția păstorită de fostul președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Dragoș Anastasiu, iar locul doi în acest top va fi ocupat de agenția unui alt președinte ANAT, Alin Burcea, cu circa 400.000 de euro. Surprinzător, toate agențiile amendate de Consiliul Concurenței au anunțat că vor achita amenzile și nu vor contesta sancțiunile. 

Trebuie precizat că, în 2016, Consiliul Concurenței a anunțat că a declanșat „prima investigație în urma unor informații primite printr-o sesizare anonimă inregistrată pe Platforma avertizorilor de concurență". Dar, ceea ce se știe mai puțin este faptul că investigația s-a declanșat în urmă unei înregistrări video din perioada 13-15 septembrie 2013, de la Predeal, unde Alin Burcea îi îndemna pe cei de la agențiile de turism să se organizeze după regulile mafiei, spunându-le totodată că ideal ar fi să devină un cartel. „După părerea mea, asta cu cedarea comisionului dacă nu o rezolvăm prin semnarea unui protocol de touroperator, hai să fim realiști, șansele sunt zero. Dar știți cum e aici. Ca la MAFIE. Mă mânca-v-ar tata, hai să facem o regulă: MAFIA. Dacă tot cedăm, hai să stabilim să cedăm "x". Nu mă înjurați de mamă! Gândiți-vă! Păi dacă fraierul tot face turul la agenții să găsească în p…a mă-sii, dacă tot e cedat, să găsești ăla...Dacă prețul de vânzare e 590 de euro, și noi stabilim 2% (n.r. - comision) și putem să stabilim, și se duce vorba - 2%. Dacă el găsește 2 % cedat peste tot, se închide cercul", susținea Alin Burcea. Ulterior, discuția ajunge în punctul în care unul dintre cei prezenți la întâlnirea de la Predeal spune că „Hai să facem un cartel!". Răspunsul vine imediat de la Alin Burcea: „Asta ar fi ideal!". 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-19Parerea ta...

MAFIA
19 Noi 2018

sa amendeze mafia petro cartelul petrom lukoil rompetrol omv mol gazprom .pretul la benzina normal 4,8 ron/l.exista piata concurentiala in domeniul petrol gaze energie.nu exista.asa se fac bani la buget nu prin taxe platite de romani.pana si sacalul carlos ghosn de la renault nissan mitsubishi a fost arestat pentru hotiile facute.pe cand arestari la noi de la petrom lukoil omv rompetrol asf anre ?aloo procurorilor dormiti pe voi.
ANONIM
19 Noi 2018

Opinați că și la Consiliul Cocurenței , ca la orice alte instituții, ar trebui stabilite și sancțiuni , în funcție și de spețele pe care nu le câștigă prin instanțe și eventuale pierderi provocate companiilor, prin decizii ce ar influența funcționarea piețelor libere?
ANONIM
19 Noi 2018

Tarom este agenție de turism pentru a fi considerată ca făcând parte dintr-un "cartel" cu agențiile de turism ? Promoțiile și reducerile , etc.,în anumite perioade sau zile ar putea fi incluse în aceleași spețe de practici anticoncurențiale ? Remarcați și faptul că Tarom are un alt obiect de activitate , iar definiția cartelului era una mai extinsă referindu-se și la procentul de piață care ar asigura un "monopol al prețurilor" și la durata înțelegerii ?
ANONIM
19 Noi 2018

Se mai poate discuta dacă prețurile au scăzut sau au crescut, fiind o decizie de eficiență economică sau una de creștere a profitului pentru societățile implicate ?
ANONIM
19 Noi 2018

CONSILIUL CONCURENTEI este o utoritate DISOLUTIONATA ca de altfel toate institutiile si autoritatile statului DISOLUTIONAT.
GOGU
20 Noi 2018

Pai daca au spus dar nu au facut nu este chiar asa de rau ...
PETRE
20 Noi 2018

deci astia sunt ticalosii care s-au inteles sa ne jecmaneasca? Ei care umplu ecranele televizoarelor si ne tin lectii de corectitudine si ce destepti sunt ei, cum prin inteligenta lor au prosperat! Marii tour operatori, Burcea Anastasiu, Lucia Morariu... un sirag de ticalosi si profitori, care s-au invartit, care au ocupat functii ministeriale si le-au folosit in interesu propriu , Ptiu scarnaviilor!
GARDIANUL
20 Noi 2018

Pai astia n-ar trebui sa ajunga la DNA? Sa vedem cum ii mai cheama televiziunile dupa aceasta dezvaluire, mai ales pe porcul de Burcea care s-a ingrasat pe banii nostri de nu -i mai incape osanza pe ecran; ce zici Rares Bogdan sau amaratul de Hoandra, ii mai chemati sa ne lumineze cu stralucita lor competenta? sau nu mai puteti profita de bilete de avion sau excursii gratuite voi si neamul vostru? si limbajul javrei care indemna la crearea Mafiei ar trebui sa se sesize politia sau procuratura
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine