2020-08-12 16:21

EXCLUSIV. CSA Steaua București are un nou comandant, cam incompatibil, dar garantat de „groparul” clubului militar

 |  13:27
EXCLUSIV. CSA Steaua București are un nou comandant, cam incompatibil, dar garantat de „groparul” clubului militar

PUTEREA a semnalat de mai multe ori că, în ultimii 15 ani, Clubul Sportiv al Armatei Steaua București a fost jucăria unor generali din conducerea Ministerului Apărării Naționale, în special a controversatului general Cătălin Zisu.

Recent, Ministerul Apărării Naționale (MApN), mai exact secretarul general Codrin Munteanu, a decis ca la șefia clubului militar să fie împuternicit colonelul Cristian Marius Cîrlan, întrucât fostul comandant, Bixi Pompiliu Mocanu, nu mai putea rămâne legal în funcție după două mandate interimare de șase luni. Prin impunerea lui Cîrlan, CSA Steaua a sărit din lac în puț, deoarece noul șef este copilul de suflet al fostului comandant, colonelul George Boroi, cel care timp de 13 ani a îngropat clubul în mocirla mediocrității, fiind preocupat doar de prosperitatea sa și de „țeserea” de aranjamente și inginerii păguboase pentru club. În plus, colonelul Cristian Marius Cîrlan a fost o perioadă bună de timp cam incompatibil cu prevederile statutului cadrelor militare și oricând poate intra în vizorul Agenției Naționale de Integritate. 

Remunerat de Armată dar, în același timp, prestator de servicii pe la alții

În CV-ul postat pe site-ul clubului militar, Cristian Cîrlan menționează că, în perioada 2017 – 2018, a fost „Consilier al Președintelul Comitetului Olimpic și Sportiv Român”, dar între 2014 - 2018 a fost și „șef secție Marketing și Relații publice la CSA Steaua”. Practic, în perioada 2017-2018, era consilier al președintelului COSR, Mihai Covaliu, dar era remunerat și de Ministerul Apărării Naționale.

Numai că, articolul 30, litera a, din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, prevede clar: „Cadrelor militare în activitate le este interzis să îndeplinească alte funcții decât cele în care sunt încadrate, cu excepția cumulului prevăzut de lege, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Apărării Naționale”. Dar, acel ordin de ministru pentru Marius Cîrlan, care să îi permită să presteze servicii la COSR, nu prea există.

În declarația de avere aferentă anului fiscal 2018, Cîrlan subliniază că, pentru prestări de servicii la COSR, a încasat suma de 74.400 de lei, adică vreo 6.200 de lei pe lună, ceea ce a reprezentat cam 1.400 de euro. Mai mult, din declarația de avere mai reiese că a mai încasat încă 18.000 de lei pentru prestării servicii la Federația Română de Scrimă, adică încă vreo 1.500 de lei pe luna. Ca ofițer la CSA Steaua, Cristian Cîrlan a beneficiat, în 2018, de o remunerație de 91.166 de lei, adică circa 7.600 de lei, plus de o normă de hrană anuală de 11.680 de lei. Astfel, el a încasat în 2018, de la cele trei entități, suma totală de 195.246 de lei, ceea ce a reprezentat circa 42.500 de euro, adică vreo 3.500 de euro pe lună. Surpriza cea mare este că în CV-ul postat pe site-ul clubului, Cristian Cîrlan nu a menționat că a prestat servicii și la Federația Română de Scrimă, dar și mai grav este faptul că nu a menționat în declarația de avere aferentă anului 2017 că a prestat servicii la COSR și FR Scrimă.

Umbra lui Boroi la CSA Steaua

Cum s-a ajuns la aceste situații avându-l în prim-plan pe colonelul Cristian Cîrlan? Foarte simplu. După ce a îngropat CSA Steaua, colonelul Geroge Boroi s-a pensionat și a ajuns, în 2016, secretar general al COSR, unde șef era și este fostul președinte al FR Scrimă, Mihai Covaliu. Cum Cîrlan a fost și este copilul de suflet al lui Boroi, acesta a avut grijă de el și l-a luat la COSR, dar l-a plasat și la FR Scrimă că, deh, Covaliu venea de acolo. Așadar, o mână spăla pe cealaltă și ambele fața intereselor personale și de grup. Nu trebuie omis faptul că George Boroi este considerat de către marii campioni ai clubului military ca fiind adevăratul gropar al CSA Steaua. După înscăunarea colonelului George Boroi, în 2003, la conducerea clubului din Bulevardul Ghencea, CSA Steaua a luat-o la vale pe toboganul amatorismului managerial, ajungând în mocirla mediocrității din punctul de vedere al performanțelor sportive. În mandatul lui Boroi a crescut numărul secțiilor de 21 la 37, dar performanțele au scăzut vertiginos, iar jocurile de echipă au fost la un pas de colap. Practic, în era Boroi și celor care au venit după el, Cristian Petrea și Pompiliu Mocanu, CSA Steaua a ajuns un club sportiv de masă, adică de amatori, deși el a fost înființat ca să funcționeze ca un club sportiv destinat marilor performanțe, care să reprezinte la înălțime Armata și România la cele mai importante competiții internaționale și nicidecum să cheltuie un million de euro pe an pentru a participa la campionatul municipal de fotbal.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz