2020-07-03 16:30

EXCLUSIV. Cum a mușamalizat ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, ingineria primelor ilegale de peste 1.000.000 de euro de la clubul Steaua

 |  14:40
EXCLUSIV. Cum a mușamalizat ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, ingineria primelor ilegale de peste 1.000.000 de euro de la clubul Steaua

Către sfârșitul lunii octombrie 2018, un număr de 17 persoane, care au colaborat pe linie sportivă cu anumite secții de la Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua București, au fost notificate de către actualul comandant al clubului, colonelul Pixi Pompiliu Mocanu, că trebuie să restituie anumite prime, pe motiv că au fost încasate ilegal în perioada 2015 - 2018.

La prima vedere, faptul că 17 colaboratori trebuie să restituie, în total, circa 90.000 de lei, nu ridică prea multe semne de întrebare. Numai că, în spatele acestei decizii se ascunde un jaf din bani publici de peste un milion de euro, „țesut” de doi foști comandanți ai CSA Steaua, George Boroi și Cristian Petrea, cazul fiind însă, surprinzător, mușamalizat de Ministerul Apărării Naționale, condus de către Gabriel Beniamin Leș.

     

„Vă rugăm să returnați premiile încasate în perioadă 31.05.2015 - 31.05.2018”

 

„Având în vedere constatările, concluziile și propunerile din procesul verbal de cercetare administrativă nr. A1893 din 27.09.2018 întocmit de către Direcția de prevenire și investigare a corupției și fraudelor, înregistrat în cadrul unității noastre sub numărul A /S 10476 din 26.09.2018 prin care s-a constatat că ați fost remunerat în plus față de drepturile prevăzute de legislația specifică în vigoare, cu titlul de premii, pentru perioada 31.05.2015-31.05.2018, vă rugăm ca până la data de 09 noiembrie 2018 să vă prezentați la sediul clubului nostru pentru a găsi o modalitate de stingere a acestor obligații pe cale amiabila”, se menționează în înștiințarea comandantului CSA Steaua, Pixi Pompiliu Mocanu (vezi documentul în facsimil). Practic, cei 17 colaboratori de la Steaua, care beneficiaseră de prime în valoare de 1.400 - 7.000 de lei, în total vreo 90.000 de lei, au fost somați să dea banii înapoi.

    

Pentru șefi - mumă, pentru colaboratori – ciumă!

 

Numai că, în spatele returnării acestor prime se ascunde mușamalizarea de către conducerea MApN a unui tun financiar de circa 5.000.000 de lei, bani publici, adică circa 1.100.000 de euro. Ingineria a fost „regizată” de fostul comandant al CSA Steaua, colonelul George Boroi, și continuată de succesorul și protejatul său, colonelul Cristian Petrea, timp de trei ani de zile, între mai 2015 și mai 2018. Potrivit documentelor oficiale deținute de PUTEREA, cei doi comandanți și-au dat prime de zeci de mii de lei, dar au dat sume mult mai mici angajaților de la CSA Steaua și unui număr de 17 colaboratori.

Practic, s-au dat prime anuale, sau chiar trimestriale, la fiecare dintre cele peste 30 de secții ale clubului Steaua, cei din conducere premiindu-se la fiecare sectie, ajungand astfel să încaseze anual zeci și sute de mii de lei. Însă, acordarea acestor prime a generat suspiciuni de ilegalitate la nivelul MApN, fapt pentru Direcția de prevenire și investigare a corupției și fraudelor a verificat legalitatea acordării acestor sume. Dar, spre uimirea angajaților și a colaboratorilor de la CSA Steaua, controlul a descoperit că cei doi comandanți ai CSA Steaua, adică George Boroi și Cristian Petrea, au acordat ilegal prime angajaților și colaboratorilor, în valoarea totală de circa 5.000.000 de lei.

Dar, surpriză! Doi reprezentanți ai Direcția de prevenire și investigare a corupției și fraudelor s-au prezentat, la sfârșitul lunii septembrie 2018, la sediul CSA Steaua, și au anunțat că doar cei 17 colaboratori vor trebui să restituie primele, în valoare totală de circa 90.000 lei, restul beneficiarilor fiind „exonerați” de returnarea primelor ilegale până la suma de 5.000.000 de lei, adică peste un million de euro. Suprinzator, toate aceste constatări de încasare ilegală de prime, inclusiv de ce sumă a beneficiat fiecare persoană, au fost menționate în raportul de control al celor de la Direcția de prevenire și investigare a corupției și fraudelor din MApN, înregistrat la CSA Steaua București sub numărul A/S 104476 din 26 .09.2018.

Numai că, surpriză din nou! Ministerul Apărării Naționale a precizat în scris, pentru PUTEREA, pe data de 9 aprilie 2019, că „în urma consultării registrelor cu documente ale celor două structuri ale M.Ap.N. la care faceți referire, vă precizăm că nu au fost identificate documentele menționate de dumneavoastră la numerele de înregistrare precizate în solicitare”. Practic, după ce reprezentanții Direcției de prevenire și investigare a corupției și fraudelor din MApN au prezentat angajaților și colaboratorilor, la sediul clubului, concluziile raportului de control, și se precizează scris de CSA Steaua că raportul a fost înregistrat la clubul Armatei, vine conducerea MApN și susține, tot în scris, că nu există un asemenea document. Incredibil, dar adevărat! 

 

 Banii, returnați fără documente la casieria MApN

 

Surpriza premierilor ilegale este însă și mai mare, întrucât fiecare dintre cei 17 colaboratori au fost obligați să încheie un angajament scris cu CSA Steaua prin care se obligă să returneze primele ilegale intrate pe cardurile personale. Toți colaboratorii au returnat banii, însă niciunul nu a primit vreo hârtie prin care să se certifice returnarea sumelor încasate drept prime. Practic, banii s-au dat în mână, fără niciun document. În plus, se ridică un mare semn de întrebare privind modul cum s-a recuperate, sau nu, impozitul aferent primelor în valoarea totală de circa 5.000.000 de lei.

  

Premiații de la Steaua- exonerați de Armată, dar pot fi scanați de ANI

 

Faptul că în decursul a trei ani, adică între 2015 și 2018, conducerea CSA Steaua, în frunte cu coloneii George Boroi și Cristian Petrea, dar și angajații clubului, au încasat diverse prime în bani, despre care, ulterior, s-a aflat că au fost acordate ilegal, fiind însă „exonerati” de conducerea MApN, a scos la iveală o altă mare ilegalitate.  Potrivit legislației românești în vigoare, cei din conducerea CSA Steaua București erau obligați să menționeze acele sume de bani încasate drept prime în declarațiile lor de avere. Dar, niciunul dintre cei aflați în conducerea CSA Steaua în perioadă 2015-2018, în frunte cu coloneii George Boroi și Cristian Petrea, nu au menționat în declarațiile de avere aceste sume de bani. Trebuie precizat că Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnitătilor publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, dar și Codul Penal, îi obliga pe aceștia să menționeze în declarațiile de avere încasarea acestor sume. Dar, spre surprinza generală, conducerea MApN, în fruntea cu ministrul Gabriel Leș și secretarul general Codruț Munteanu, cel care coordonează și supervizează activitatea clubului Steaua, a mușamalizat fără nicio apăsare acest tun financiar de aproape 5.000.000 de lei, adică vreo 1.100.000 de euro, deși banii au intrat pe cardurile angajaților Între timp, artizanii acestei inginerii financiare, George Boroi și Cristian Petrea, dar și contabilul-șef al clubului, Ionel Mihăilă, au plecat de la CSA Steaua fără să dea vreun ban înapoi. Oare ce va spune Agenția de Integritate (ANI) despre aceste prime care nu au fost menționate în declarațiile de avere de către cei din conducerea CSA Steaua București și mușamalizate de staff-ul Ministerului Apărării Naționale?

  


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz