2020-07-05 16:16

EXCLUSIV. „Epidemie” de SIDA și Hepatită C în închisori! Cifra deţinuţilor bolnavi cronici a fost FALSIFICATĂ

 |  21:01
EXCLUSIV. „Epidemie” de SIDA și Hepatită C în închisori! Cifra deţinuţilor bolnavi cronici a fost FALSIFICATĂ

Robert Veress

Conform Ministerului Justiției, numărul deținuților din România a scăzut între anii 2013 și 2015, de la 33.434 la 28.334. Așadar, scăderea este de 5.100 de persoane, în doi ani. În același interval de timp, numărul bolnavilor cronici (cu afecțiuni de lungă durată) ar fi crescut de la 5.672, la 8.424. Creșterea de 2.752 de deținuți-pacienți (aproape 50%!!!), raportată la un număr global al deținuților sensibil mai mic (redus cu peste 15% față de anul 2013), este explicată de Administrația Națională a Penitenciarelor prin faptul că... populația României ar fi, în general, mai bolnavă. PUTEREA a obținut statisticile oficiale, care contrazic această aserțiune. Statisticile oficiale spun că, dimpotrivă, numărul bolnavilor cronici din România a scăzut, între anii 2013 și 2015, cu aproape 7%!

Conform „Indicatorilor Morbidității Spitalizate în funcție de categoria majoră de diagnostic”, elaborați de Centrul de Cercetare și Evaluare a Serviciilor de Sănătate (DRG - Diagnosis Related Groups) din cadrul Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar (SNSPMPDS), numărul de internări în secțiile de boli cronice  a fost de 4.467.383 în 2013, 4.258.741 în 2014, 4.169.847 în 2015.

Ne aflăm în fața unui atentat la siguranța națională, manifestat prin falsificarea unor statistici de sănătate publică.

Singurele ipoteze ce pot fi considerate sunt următoarele:

1. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a falsificat statisticile din anul 2015, scopul probabil fiind alocarea de fonduri mai mari decât cele necesare îmbunătățirii sistemului medical din închisori și deturnarea sumelor ce ar fi alocate suplimentar.

2. ANP a falsificat statisticile până în anul 2013, iar numărul real al deținuților bolnavi, raportat la numărul global al deținuților, este cel din 2015, fiind presată de guvernanți să reducă la minim cheltuielile medicale.

3. SNSPMPDS a falsificat statisticile din anii 2014 și 2015 și, în realitate, numărul internărilor în secțiile de boli cronice a crescut cu 50% în 2015, față de 2013.

Dacă statisticile SNSPMPDS pot fi puse sub semnul întrebării, în niciun caz nu se poate accepta, rațional, o creștere masivă, de ordinul sutelor de mii de persoane, a pacienților bolnavi cronici, care să fi avut nevoie de internări în intervalul de doar doi ani 2013 - 2015. Ar fi trebuit ca România să fi fost lovită de epidemii foarte grave, care să afecteze o bună parte a populației, iar acest fapt ar fi imposibil de ascuns.

Poate fi credibilă ipoteza doi - o măsluire a situației bolnavilor cronici în închisori, până în anul 2013, în scopul diminuării cheltuielilor medicale aferente. Totuși, faptul că, în loc să admită că s-au comis asemenea fapte în trecut, actuala conducere preferă să invoce argumente mincinoase („Creşterea cazuisticii medicale în sistemul penitenciar, pe grupe de boli/afecţiuni, se suprapune în mare măsură cu cea din populaţia generală”) într-un răspuns  oficial, ridică mari semne de întrebare referitoare la corectitudinea noilor raportări.

Tăcere suspectă a ministrului Justiției

Precizez că, atât prin articolul „Meseria, brățară de aur și în pușcărie. Ce măsuri propune Ministerul Justiției pentru îmbunătățirea condițiilor din închisori”, publicat în PUTEREA, în data de 27.07.2016, cât și direct, prin mesageria Facebook, i-am solicitat ministrului Justiției, Raluca Prună, să clarifice discrepanța între evoluția numărului global al deținuților și evoluția bolnavilor cronici deținuți. Nu am primit niciun răspuns direct și doamna ministru nu a găsit că este necesar să exprime o poziție publică. În paralel, am solicitat, în scris, clarificări, biroului de presă al Ministerului Justiției, iar de aici solicitarea a fost transmisă ANP, de unde am primit răspunsul pe care îl voi reproduce mai jos.

Răspunsul detaliază situația creșterii numărului de bolnavi cronici, insistând pe suferinzii de anumite boli transmisibile, în speță Hepatita C și SIDA. Referitor la ultimii, numărul lor ar fi crescut de la 194, în 2012, la 416, în 2014, ceea ce, dacă nu este exclus, e, cu certitudine, foarte alarmant. Se poate vorbi chiar de o scăpare de sub control a situației, în momentul în care numărul deținuților purtători ai virusului HIV se dublează, într-un interval de timp mai scurt de doi ani.

ANP mai precizează că „trendul ascendent al afecțiunilor cronice se regăsește și în statistica deceselor”, fără a preciza numărul deceselor din penitenciare în 2013, respectiv 2015. Ni se dă doar o cifră irelevantă în context, a numărului celor decedați în prima parte a anului 2016 (respectiv 51, până la data de 13 iulie, dintre care 31 erau bolnavi terminali în momentul încarcerării).

EXCLUSIV. 'Epidemie” de SIDA și Hepatită C în închisori! Cifra deţinuţilor bolnavi cronici a fost FALSIFICATĂ
zoom

ANP: „Considerăm că numărul de peste 8.000 persoane private de libertate aflate în evidenţe cu afecţiuni medicale cronice în anul 2015, reliefează de fapt munca depusă de personalul medical...”

Răspunsul integral al ANP la solicitarea PUTEREA (solicitare formulată astfel: „Din datele prezentate în documentul „Sistemul penitenciar din România. Măsuri pentru reducerea sustenabilă a supraaglomerării și îmbunătățirea condițiilor de detenție”, reies informații ce contrariază. Astfel, în 2015, unul din trei deținuți părea să aibă are o afecțiune medicală de lungă durată, numărul bolnavilor cronici din penitenciare fiind de 8.424, cu 2.752 mai mare decât în 2013, când numărul deținuților era cu 5.100 mai mare! Așadar, numărul deținuților a SCĂZUT mult, dar al bolnavilor din rândul deținuților a CRESCUT chiar mai mult -procentual-, în același interval de timp! Vă rog să explicați aceste discrepanțe”):

„Creşterea cazuisticii medicale în sistemul penitenciar, pe grupe de boli/afecţiuni, se suprapune în mare măsură cu cea din populaţia generală, fiind reprezentate în principal de:

- bolile cardio-vasculare (infarctul miocardic, boala coronariană ischemică acută);

- neoplaziile în stadiul terminal;

- bolile hepatice de etiologie virală.

În acest caz putem exemplifica faptul că sistemul penitenciar românesc, începând cu anul 2013, a intensificat activităţile de depistare  activă a cazurilor de boli cronice în rândul persoanelor private de libertate, acordându-se conform ghidurilor medicale aprobate la nivel naţional prin ordin al ministrului sănătăţii, o atenţie sporită  semnelor şi simptomelor specifice bolilor. Numărul de consultaţii a fost în continuă creştere, de exemplu în anul 2014, au fost realizate 854.626 consultaţii, mai multe decât în anul 2013, când au fost înregistrate 838.636 consultaţii, cu un indice de asigurare consultaţii de 30,38/deţinut.

Prin intermediul protocoalelor încheiate, începând cu anul 2013, cu asociaţiile pacienţilor cu afecţiuni cronice din România, sistemul penitenciar a beneficiat de sprijin în vederea depistării intensive a afecţiunilor virale hepatice cronice, cum ar fi :

Ø  în perioada 13.01. – 27.03.2014 la Penitenciarul Giurgiu din 1502 persoane private de libertate custodiate au fost testate cu consimţământul lor, 1000 persoane din care 302 au fost depistate cu Hepatită virală cu virus C

Ø  la Penitenciarul Rahova în 2014 au fost testate, pentru virusul hepatitic C, 1491 persoane private de libertate nou depuse, din care au fost identificate pozitiv 187. Tot în anul 2014, au fost testate pentru virusul hepatitic B - 822 persoane private de libertate, fiind depistate având afecţiunea  47 persoane. De asemenea, în anul 2015  au fost testaţi pentru virusul hepatitic C , 1406 deținuți, din care 179 au avut virusul hepatitic, iar în semestrul I 2016 s-au testat 201 persoane pentru virusul hepatitic C,  din care pentru 40 s-a confirmat afecţiunea medicală.

Investigațiile efectuate au relevat că numărul persoanelor private de libertate nou depuse cu afecţiuni cronice a fost în creştere, exemplificăm în acest sens statistica privind creşterea numărului de deținuți cu HIV/SIDA : 2012 – 194; 2013 – 321; 2014 – 416.

Menționăm că trendul ascendent al afecțiunilor cronice se regăsește și în statistica deceselor. Spre exemplu, din cei 51 decedaţi înregistraţi în perioada 01.01 - 13.07.2016 - 11 decedaţi au fost înregistrați încă de la depunerea în sistemul penitenciar cu afecţiuni oncologice în stadii avansate, 6 aveau pe lângă alte afecţiuni medicale cronice şi virusul HIV respectiv boala SIDA și 14 au fost diagnosticaţi de la depunere sau în perioada de carantină cu afecţiuni cardio-vasculare.

Luând în considerare toate aceste aspecte, Direcția Medicală din cadrul ANP a inițiat semnarea primului protocol de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, anul 2013, cu rolul creşterii calităţii serviciilor de sănătate publică acordate populaţiei aflate în custodia administraţiei penitenciare, cât şi monitorizarea activităţii de supraveghere a bolilor transmisibile la nivel naţional. Începând cu anul 2015, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, Direcția Medicală a elaborat prevederi legale concretizate în investigarea radiologică şi examinare pulmonară, de medicii specialişti pneumoftiziologi din reţeaua sanitară publică, a tuturor deținuților nou depuși în sistemul penitenciar. Urmare acestor aspecte considerăm că numărul de peste 8.000 persoane private de libertate aflate în evidenţe cu afecţiuni medicale cronice în anul 2015, reliefează de fapt munca depusă de personalul medical în a diagnostica şi trata pacienţii custodiaţi”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-02Parerea ta...

D-LE VERESS...
07 Aug 2016

Cinste Dvs.că ați scris despre ADEVĂRATA FAȚĂ A BOLILOR DE-ACOLO...e înspăimântător ce se întâmplă acolo! Nu e nimic de comentat, DOAR DE LUAT MĂSURI! TOȚI MINIȘTRII DE JUSTIȚIE SUNT RĂSPUNZĂTORI DE CEEA CE SE PETRECE ACOLO...SISTEM ORDINAR DE REEDUCARE, ÎNDOBITĂCIRE, ÎNRĂIRE, INDRĂCIRE, ÎMBOLNĂVIRE ȘI MOARTE! Nu-ți vine să crezi că de 27 de ani nu se rezolvă nimic....România a fost/este/va rămâne în istorie cu un sistem bolnav, sifilitic, pornit de sus în jos...din păcate!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz