2019-12-05 21:19

EXCLUSIV. Greva spontană de la Salina Slănic-Prahova, provocată de managerul general al SALROM

 |  00:02
EXCLUSIV. Greva spontană de la Salina Slănic-Prahova, provocată de managerul general al SALROM

Minerii de la Salina Slănic- Prahova, sucursală a Societății Naţionale a Sării – SALROM, au declanșat marți un protest spontan, refuzând să mai iasă la suprafață din cauza salariilor reduse cu circa 20% ca urmare a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat.

Practic, 80 de mineri din schimbul unu s-au blocat în subteran refuzând să iasă la suprafață, iar cei din schimbul doi au refuzat să mai lucreze, protestând în curtea societății. Ei susțin că lucrează în condiții periculoase și pe salarii de mizerie, iar negocierile cu directorul salinei, Anghel Benea, dar mai ales cu managerul general al SALROM, Dumitru Matei, au eșuat, minerii fiind hotărâți să continue protestul până când se vor lua măsurile solicitate de ei. 

Tergiversare pe „buzunarul” minerilor

Potrivit informațiilor noastre, principalul vinovat pentru declanșarea grevei și diminuarea salariilor cu 20% este managerul general Dumitru Matei. De ce? În aprilie 2017, Dumitru Matei a schimbat organigrama SALROM, redenumind serviciile și direcțiile doar pentru a scăpa de persoanele incomode. Numai că, încercând să facă schimbări în stil pompieristic și pe lângă lege, s-a trezit cu procese și, astfel, a „uitat” că mai trebuie făcute și actele adiționale la contractul colectiv de muncă. Ca atare, prin aplicarea prevederilor de trecere a contribuțiilor de la angajator la angajat, directorul general Dumitru Matei avea obligația legală, așa și cum a şi declarat public, să încheie acte adiționale cu toți cei circa 1.670 de angajați ai SALROM, până cel târziu la 31 decembrie 2017. Timpul a trecut, iar managerul Dumitru Matei - ajutat și de o „mare specialistă” în resurse umane, Monica Lacoviște -, nu a a parafat niciun act adițional la contractele individuale de muncă. Astfel, la ora actuală, toți anagajaţii SALROM vor primi, printr-o decizie a managerului general, salariul net din anul fiscal 2017, iar consecințele fiscale le vor suporta toți angajații societății în perioada următoarea. Practic, potrivit noului Cod Fiscal, angajatorii pot să facă plata prestațiilor salariale numai în baza contractelor individuale de muncă încheiate între angajator și angajați. Asta înseamnă că managerul general Dumitru Matei va plăti angajaților SALROM, așa și cum a decis, doar salariile în valoare netă din contractele individuale, uitând să achite CAS și CASS-ul real datorat fiecărui angajat către bugetul de stat 

 

Pentru șef majorare, pentru mineri doar așteptare

Directorul general Dumitru Matei nu a uitat în schimb să-și majoreze, de la 1 ianuarie 2018, cu suma de 88.030 de lei, propriul contract de mandat, încheiat pe vremea guvernării tehnocrate în bază OUG nr.109/2011 cu modificările și completările ulterioare. Suma reprezintă majorarea limitelor generale ale remunerației lunare anuale.

Practic, directorul general Dumitru Matei este la ora actuală singura persoană dintre toți angajații SALROM căreia, începând cu 1 ianuariei 2018, i s-a suplimentat remunerația din contractul de mandat cu încă 88.030 de lei, adică cu aproape 20.000 de euro, până acum el încasând lunar circa 7.000 de euro. În schimb, remunerația lunară a celor aproximativ 1.670 de angajați ai SALROM a fost diminuată cu circa 20%, fapt pentru care minerii de la Salina Slănic au întrerupt lucrul și s-au blocat în subteran. Directorul Salinei Slănic, Anghel Benea, nu prea are ce să facă, fiind la mâna managerului general Dumitru Matei, mai ales că are și un dosar penal ca urmare a prăbușirii liftului de acces în urmă cu câțiva ani.

Potrivit informațiilor noastre, în cursul zilei de miercuri vor intra în grevă și cei 350 de angajaţi ai Salinei Dej, tot ca urmare a diminuării salariului cu circa 20%. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-02-28Parerea ta...

HAVEZARU B
21 Feb 2018

BELEA il cheama, BELEA este. Cum l-a trimis Parchetul in judecata si a devenit inculpat, cum s-a calificat in ochii lui Matei ca director de sucursala. Matei promoveaza direct pe toti care au o invinuire sau o inculpare, ca sunt manevrabili de el. E prea pe fata ca pt el Matei si-a facut act aditional si pt mineri nu! Ministeruuuuuu! E dimineataaaa! Desteptarea! Si schimbarea!
DELETARU
21 Feb 2018

Sunteți rai! Matei face tot numai bine pt societate! Nu știu de ce ii zice lumea Lache. El e OK. Sa nu pună la suflet si, ca sa se înveselească, sa asculte melodia proactiva Esti OK de la profesioniștii corporatiști A-Tentat
MINER DE ONOARE
21 Feb 2018

Unde este marea sluga a lui matei pe num jianu mitica, presedinte de federatie ? A fost cumparat de matei cu promisiunea ca-l pune director la Vacea! Rusine !!!!
TARCEA
21 Feb 2018

Cred ca a venit vremea sa ne intrebam daca noi avem si daca chiar am avut sindicat care sa ne reprezinte si noua, palmasilor, interesele. Care este rolul real al liderilor de sindicat in frunte cu mai marele nostru Jianu, presedintele Federatiei SALROCA? S-ar parea ca ne-au vandut si mintit pentru ceva ,,galbeni''' in plus prin buzunarele lor si a conducerilor de la sucursale.
NEUTRINO
21 Feb 2018

Dragoi, te-a vandut Jianu de mult. Ca pe cei de la Dej inainte. Matei si toti lache-ii lui se ocupa de mutat sediul Salrom pe 1,5 milioane euro chirie, pe o procedura de achizitie in care a fost anuntat castigatorul inainte de primirea ofertelor. O fi spaga? La ERP la fel? Ca e 1,6 milioane euro si toti participantii la licitatie au venit cu ofertele firmei SAP, firma care colaboreaza cu Horvarth care a facut caietul de sarcini. Iar o fi spaga? Matei si lache-ii lui se ocupa de banii lor proprii, nu de voi. Dragoi, cand sa se ocupe de acte aditionale si de alte lucruri legale cand are de facut bani pentru el? E urgenta la achizitii cu megacantec ca sa se plateasca plocoane la ministrul economiei ca sa nu vada ce se intampla in realitate la Sare? Sa ai sange in tine Dragoi ca sa speli fata sindicatelor. Ca li s-o intoarce astora de la Valcea soarta, ca la multi au bagat cutite in spate.
MINERUL SLANIC
21 Feb 2018

Cine naiba e Anghel Benea? Pe directorul de la Salina Slanic il cheama Belea. Negocierile cu "Benea" au fost doar pentru a-l informa despre cererile angajatilor, dar el nu are putere sa faca aceste acte aditionale, astea se fac de la Bucuresti.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray