2019-11-17 17:43

EXCLUSIV. Haos la MAE: Meleșcanu nu știe cât va cheltui România pentru președinţia Consiliului Uniunii Europene

 |  22:39
EXCLUSIV. Haos la MAE: Meleșcanu nu știe cât va cheltui România pentru președinţia Consiliului Uniunii Europene

De la 1 ianuarie 2019, România va prelua, pentru șase luni, președinția Consiliului Uniunii Europene, iar țara noastră face parte din trio-ul de președinții care mai include Finlanda și Croația.

Trebuie precizat că președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), ale COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai tărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 de grupuri de lucru. PUTEREA a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, să spună care este suma totală estimată a fi cheltuită pentru preluarea și deținerea de către România, de la 1 ianuarie 2018, a președinției Consiliului UE. Răspunsul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) este de-a dreptul halucinant: „Bugetul aferent mandatului României din primul semestru al anului 2019 este sub media bugetelor alocate de celelalte state membre ale Uniunii Europene”. Practic, nici până la ora actuală, ministerul păstorit de Meleșcanu nu știe ce buget estimează că va fi cheltuit pentru o asemenea acțiune de anvergură maximă. Incredibil, dar adevărat!

„MAE a coordonat centralizarea estimărilor bugetare”

În schimb, MAE, într-un limbaj de lemn ca pe vremea lui Ceaușescu, ne informează că „bugetele alocate, în ultimii ani, de statele membre care au deținut Președinția Consiliului Uniunii Europene, au variat între 60 milioane Euro (Malta) și 171 de milioane Euro (Franța), iar ultimele mandate au avut bugete de 79 milioane Euro (Estonia) și aproximativ 80 milioane Euro (Bulgaria)”. În același limbaj de lemn, aflăm că „Ministerul Afacerilor Externe a coordonat procesul de centralizare a estimărilor bugetare realizate la nivelul fiecărei instituții participante, obținându-se în final o dimensionare realistă a nivelului alocărilor bugetare necesare pentru procesul de pregătire și exercitare a viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene”. 

Inepția despre fondurilor suplimentare 

MAE a comunicat către PUTEREA că „cheltuielile prilejuite de preluarea și deținerea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene se suportă de la bugetul de stat, reiterând faptul că sumele sunt partajate între instituțiile responsabile de pregătirea și organizarea evenimentelor Președinției”. Dar care sunt acele sume? Şi cum de nu se ştie care este suma totală estimată pentru această acţiune? Totodată, ministerul condus de Teodor Meleșcanu ne-a transmis că „suplimentar, un număr important de reuniuni ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene vor face obiectul finanţării din fondurile europene, grant-urile Comisiei Europene și grant-urile SEE și Norvegiene”. Ooopss! Cei de la MAE sunt chiar glumeți anunțându-ne că va accesa fondurile SEE pentru întâlniri pregătitoare. O inepție mai mare nici că puteau debita, întrucât fondurile SEE au o metodologie aparte de folosire, stabilită prin convenție, pe baza unui agreement între România și celelalte trei țări din SEE (Norvegia, Islanda, Lichtenstein). Practic, pentru a accesa fondurile SEE ar trebui să modifice Acordul dintre țara noastră și cele trei state și nu mai este timp fizic pentru așa ceva, 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-08Parerea ta...

MELESCANU
05 Aug 2018

BAI HOASCA COMUNISTA CIND AI DE GIND SA-TI DAI DEMISIA ?
TRADATORI DE TARA
06 Aug 2018

MOLIE COMUNISTA
REBUT BOLSEVIC
06 Aug 2018

Haos este in toata Romania de la preluarea puterii de catre mafia psd si slugile lor alde.Cadavrul asta bolsevic este slugoiul perfect pentru incompetentii si ANALFABETII mafiei psd.La BELU cat mai rapid bosorogule.
CALATORUL
06 Aug 2018

ce sa stie bosorogul asta comunist, care-i jumatate in cosciug? Sa includa si banii de inmormantare?
COADA DRACULUI
07 Aug 2018

CE DRACU MAI STIE , SA NUMERE BASINILE ?
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Ombilicul gripat al Ununii Europene Intrarea în noul an a adus și o premieră pentru țara noastră: timp de șase luni, România va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Practic, de la 1 ianuare 2019, România a devenit, în scripte, un jucător de top în `meciurile` cu statele Uniunii Europene. Dar, din păcate, în realitatea, am demonstrat că n-am fost în stare să pregătim cum trebuie acest meci european care durează șase luni
07 Ian 2019

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray