2020-08-15 22:47

EXCLUSIV. Incompatibilitatea prefectei de Giurgiu, favorita lui Bădălău, confirmată de ANI

 |  12:39
EXCLUSIV. Incompatibilitatea prefectei de Giurgiu, favorita lui Bădălău, confirmată de ANI

PUTEREA a semnalat în urmă cu vreo două luni de zile că prefecta județului Giurgiu Nina Carmen Crișu, „pupila” baronului PSD, ajuns ministru al Economiei, Niculae Bădălău, ar putea fi intr-o situație de incompatibilitate ca urmare a faptului ca este membru în Consiliile de Administrație de la Romarm SA, Institutul de Proiectări Chimice - IPROCHIM SA și IOR SA.

Ieri, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a confirmat către PUTEREA că Nina Carmen Crişu este într-o situaţie de incompatibilitate pe motiv că în calitatea sa de prefect a judeţului Giurgiu nu poate fi în acelaşi timp şi administrator al unor societăţi comerciale chiar dacă sunt cu capital de stat.

ANI: „Prefectul nu poate fi membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale”

„Din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că exercitarea funcției de prefect simultan cu cea de membru în Consiliile de Administrație de la Romarm SA, Institutul de Proiectări Chimice - IPROCHIM SA și IOR SA generează o situație de incompatibilitate din perspectiva dispozițiilor art. 85 alin. (1)  lit. e) și lit. h) din Legea nr. 161/2003”, a precizat ieri, în scris, ANI pentru PUTEREA. Totodată, ANI a mai precizat foarte clar că „În conformitate cu prevederile art. 85 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările și completările ulterioare”, „Funcţia de prefect şi subprefect este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi:

a) calitatea de deputat sau senator;

b) funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti;

c) funcţia de consilier local sau consilier judeţean;

d) o funcţie de reprezentare profesională salarizată în cadrul organizaţiilor cu scop comercial;

e) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, precum şi la instituţiile publice;

f) funcţia de preşedinte sau de secretar al adunărilor generale ale acţionarilor sau asociaţilor la societăţile comerciale prevăzute la lit. e);

g) funcţia de reprezentant al statului în adunările generale ale societăţilor comerciale prevăzute la lit. e);

h) funcţia de manager sau membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale;

i) calitatea de comerciant persoană fizică;

j) calitatea de membru al unui grup de interes economic;

k) o funcţie publică încredinţată de un stat străin, cu excepţia acelor funcţii prevăzute în acordurile şi convenţiile la care România este parte”..

De asemenea, tot ANI a precizat pentru PUTEREA că potrivit articolului 86 din Legea 161/2003, „Persoana care exercită una dintre funcţiile publice de autoritate prevăzute la art. 84 şi 85 este obligată, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcţie, să declare că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.

(2) În cazul în care, în timpul exercitării funcţiei publice de autoritate prevăzute la art. 84 şi 85, apare unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege, se procedează după cum urmează:

a) pentru funcţia de prim-ministru, ministru şi ministru delegat, se aplică dispoziţiile corespunzătoare din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor;

b) pentru funcţia de secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora, precum şi pentru funcţia de prefect şi subprefect, constatarea cazului de incompatibilitate se face de ministrul administraţiei publice, care îl va informa pe primul-ministru, pentru a dispune măsurile necesare”.

 

Trei sinecuri bine remunerate date de Bădălău  prefectei de Giurgiu

 

Pe data de 29 martie 2019, Nina Carmen Crișu, „pupila” baronului PSD, ajuns ministru al Economiei, Niculae Bădălău, a fost reinstalată prefect al județului Giurgiu, după ce anul trecut fusese debarcată de către ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, pentru mai multe nereguli. Ulterior, pe 18 decembrie 2018, protectorul său, Niculae Bădălău a numit-o în funcția de secretar general la Ministerul Economiei, unde baronul giurgiuvean este vătaf. Însă, imediat după ce a numit-o pe această funcție, Bădălău a mai recompensat-o cu trei sinecuri din portofoliul Ministerului Economiei: membru în Consiliile de Administrație de la Romarm SA, Institutul de Proiectări Chimice - IPROCHIM SA și IOR SA. Practic, prin indemnizațiile încasate de la cele trei companii de stat, protejata lui Bădălău, mai încasa încă un salariu. Acum, Nina Carmen Crișu este prefect al județului Giurgiu, dar, atenție!, este în continuare membru în Consiliile de Administrație de la cele trei societăți mai sus menționate, ceea ce este ilegal. Practic, la ora actuală, protejata lui Bădălău este în stare de incompatibilitate și ar trebui demisă de la Prefectura Giurgiu, pentru faptul că nu a demisionat din cele trei CA-uri, fiind în continuare menționată pe site-ul Ministerului Economiei, precum și pe cele aparținând celor trei societăți comerciale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz