2020-07-15 22:23

EXCLUSIV. Manevră ilegală a lui Valentin „Smart” Dorobanţu, la licitaţia de peste 600.000.000 de euro pentru secţiunea CFR Braşov - Sighişoara

 |  09:31
EXCLUSIV. Manevră ilegală a lui Valentin „Smart” Dorobanţu, la licitaţia de peste 600.000.000 de euro pentru secţiunea CFR Braşov - Sighişoara

CFR SA a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că a desemnat Asocierea RailWorks (formată din companiile Aktor, Alstom, Arcada Company și Euroconstruct Trading ‘98), drept câştigătoare a procedurii de licitaţie publică, cu oferta financiară de 2,9 miliarde de lei fără TVA, adică circa 630.000.000 de euro, pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov - Apaţa şi Caţa - Sighişoara, aflate pe secţiunea Braşov - Sighişoara, componentă a Coridorului Rin - Dunăre.

Numai că, în spatele acestui anunţ de atribuire se ascunde un aranjament cu iz penal ţesut de către controversatul director general al CFR Călători, Valentin „Smart” Dorobanţu, în perioada când era director de investiţii la CFR SA.

Ajutor tehnic ilegal dat ofertantului câştigător

Pe 5 iulie 2018, CFR SA atribuise contractul pentru modernizarea tronsoanelor Brașov – Apața și Cața – Sighișoara către asocierea BraSig Strabag - Swietelsky. Aceasta cu toate că oferta financiară a BraSig a fost de 3,14 miliarde lei fără TVA, adică cu aproximativ 40 milioane de euro mai mult decât oferta clasată pe primul loc, cea depusă de către consorțiul RailWorks (format din companiile Aktor, Alstom, Arcada Company și Euroconstruct Trading ‘98). Dar, Curtea de Apel București a anulat, pe 20 decembrie 2018, decizia CFR SA prin care compania de infrastructură respinsese oferta depusă de consorțiul RailWorks. Magistrații au anulat, în același timp, decizia CFR SA prin care aceasta a admis oferta depusă de asocierea BraSig în procedura de atribuire a contractului pentru modernizarea subsectiunilor Brașov – Apața și Cața – Sighișoara, aflate pe secțiunea Brașov – Sighișoara, componentă a Coridorului Rin - Dunăre, pentru circulația trenurilor de călători cu viteză maximă de 160 km/h.

În consecință, Curtea de Apel București a constatat că oferta depusă de asocierea RailWorks este acceptabilă și a obligat CFR SA să reevalueze cele două oferte, ținând însă cont de criticile aduse ofertei BraSig (care s-a clasat pe locul 3 din punct de vedere financiar) de către ofertantul RailWorks. Numai că, potrivit informaţiilor noastre, în procesul de reevaluare a ofertelor un rol cheie l-a jucat Valentin „Smart” Dorobanţu care, la acea vreme, era director de investiţii la CFR SA. Băieţii cu ochi roată care au scanat această licitaţie au precizat, pentru PUTEREA, că Valentin Dorobanţu, profitând de faptul că directorul general al CFR SA, Gheorghe Gavrilă, era în concediu medical, a depus un document ilegal, cu detalii tehnice în favoarea ofertantului RailWorks, pe baza acestuia licitaţia fiind adjudecată de către asocierea formată de companiile Aktor, Alstom, Arcada Company și Euroconstruct Trading ’98.

Şi astfel, ca urmare a unei relaţii speciale între „Smart” Dorobanţu şi patronul uneia dintre firmele din asocierea câştigătoare, s-a ajuns ca ofertantul RailWorks să câştige licitaţia de la CFR SA în detrimentul asocierii Strabag –Swietelsky.

De altfel, Valentin Dorobanțu a fost botezat de ceferiști „Smart" ca urmare a șmecheriilor pe care le-a regizat în zona transportului feroviar de călători, fapt pentru care a intrat și în vizorul procurorilor DNA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-24Parerea ta...

CFR INFRASTRUCTURA
24 Iun 2019

PĂI SPAGA ASTA NU E IN DECLARATIA DE AVERE A LUI SMART DOROBANTU CA NUMAI ARE LOC UNDE S' O TREACA. ACUM L- A PUS LA CALATORI DIRECTOR GENETAL SA CONTINUE JOCUL CU PRIVATII PE CE MAI E DE DAT, SI ABIA APOI SPERAM SA SE DUCA DUPA DRAGNEA CATE L- A PUS. HAI DOROBANTULE CA NUMAI AI MULT. SE DUCE CUC SI TU ODATA CU EL. ORICE MINUNE DUREAZA TREI ZILE. CREDEAI CA NU SE AFLA- CE AI FACUT LA CFR SA ?
STARSON45
24 Iun 2019

Brava.ba!! V-ati canibalizat porumbeilor!
CUCU
25 Iun 2019

BĂ DIRECTORE N- AI PLECAT? TOT AICI ESTI? M- AM SATURAT SA- TI VAD MECLA ASTA NESUFERITA. IA- TI DRACULUI CAIETUL SI DU- TE BĂI BAIATULE SA NU TE MAI VEDEM CA NI S- A AJUNS DE TINE. SI NU TE INTOARCE LA INFRA CA ESTI PE FARAS SI ACOLO .GATA AI APUS PTR CFR. LASA- NE BĂI, LASA- NE.
GIGI
27 Iul 2019

Bravo , armata la SRI , curs la Grădiștea ...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz