2020-08-13 06:33

EXCLUSIV. Ministerul Apărării confirmă: militarii se pot implica în politică!

 |  21:01
EXCLUSIV. Ministerul Apărării confirmă: militarii se pot implica în politică!

Marius Florian

La 11 decembrie a.c., instanțele constănțene au admis înlocuirea lui Gabriel Comănescu. patronul Grup Servicii Petroliere, cu contraamiralul Vergil Chițac în fruntea ong-ului politic Asociația Civică pentru Constanța (ACC). Proiectele ACC coincid cu ale PNL Constanța. Asta ar fi o problemă secundară. Problema reală este că, potrivit statutului cadrelor militare, actualizat în 2014, Vergil Chițac nu are voie să facă politică. Or, prin Asociația Civică pentru Constanța, liberalii au organizat un concert cu Delia pe data de 23 decembrie, prin care s-a marcat intrarea oficială în cursa electorală a lui Chițac, pentru funcția de primar al Constanței, din partea PNL, iar, recent, un spectacol intitulat „La marginea mării”, la care a participat, printre alții, actrița Maia Morgenstern.

Presa constănțeană vuiește de campania electorală a lui Vergil Chițac, dorința de implicare politică a acestuia fiind evidentă pentru orice văzător, nu însă și pentru Ministerul Apărării Naționale!

MApN: orice militar poate da în România o lovitură de stat!

La sfârșitul lunii decembrie 2015, co-președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, se lăuda în presa de la malul mării: „Chițac va fi primarul Constanței din partea PNL”! În contextul în care Chițac nu a dezmințit această afirmație, lucrurile sunt clare: rectorul Academiei Navale își dorește o carieră politică, aspect deloc clar pentru MApN, care a precizat, în exclusivitate pentru Puterea de Constanța, că Chițac nu a încălcat statutul cadrelor militare, până în prezent. Potrivit răspunsului Statului Major al Forțelor Navale, pentru români este clar: orice militar se poate implica în politică, poate candida la funcții publice și poate defila (de ce nu?) chiar în uniforma militară în conferințele de presă în care ar putea anunța lovituri de stat, schimbări legislative, fără nici o problemă!

Iată poziția oficială a Statului Major a Forțelor Navale:

„ Contraamiralul Vergil Chițac nu face parte din nici o organizație politică legal constituită.  Prin acțiunile pe care le-a întreprins, până în prezent, în calitate de comandant/rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” sau de reprezentant al altor organizații ori asociații socio-profesionale, contraamiralul de flotilă Vergil Chițac nu a adus prejudicii onoarei și demnității militare, respectând prevederile legale referitoare la echidistanța politică a armatei”.

Despre „echidistanța politică a armatei” practicată de Chițac în colaborare cu PNL cotidianul PUTEREA a mai scris. PNL Constanța a anunțat în luna decembrie 2015 rezultatele unui sondaj de opinie comandat în perspectiva proximelor alegeri locale şi efectuat la nivelul municipiului Constanţa în perioada 14 noiembrie-2 decembrie. Sondajul se referă la candidatul pentru Primăria Constanţa şi a fost derulat pe un eşantion de 1.003 persoane, cu vârsta de peste 18 ani.  Din anunțul liberalilor notăm că rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Vergil Chițac, obține „cea mai bună performanță pe dimensiunea de imagine”.

Haina militară murdărită în mocirla politică!

Potrivit statutului cadrelor militare, actualizat în 2014, respectiv Legea 80/1995, la Secțiunea 3 se specifică: Interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți. Articolul 28 (1) Cadrelor militare in activitate le este interzisa exercitarea urmatoarelor drepturi: „a) să facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice ori să desfășoare propagandă prin orice mijloace sau alte activități în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcții publice; b) să candideze pentru a fi alese în administrația publică locală și în Parlamentul României, precum și în funcția de Președinte al României”.

PNL Constanța duce lipsă de personalități de mai mulți ani, rezultatul sondajului fiind cât se poate de explicit: dacă vor la primărie, trebuie adus un om din exterior! Punctul slab din sondajul PNL în privința lui Chițac îl reprezintă însă notorietatea scăzută (19.5%), intenția de vot exprimată fiind de 12,6%, însă înțelegem din răspunsul lămuritor al Statului Major al Forțelor Navale că o eventuală intervenție militară ar putea „rezolva” această stare de lucruri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-16Parerea ta...

FRUITYLOOPS
16 Ian 2016

Ce viata trista ai, domnule Florian, chiar mi-e mila de tine! Sa fii nevoit sa traiesti din elucubratii si monstri nascuti din somnul ratiunii dumitale pervertite. Sau inexistente. Sincere regrete, sper sa iti recapeti echilibrul cat mai devreme.
ANONIM
16 Ian 2016

DE CE NU AVEM O LEGE CLARA: FARA POPI SI GRADATI IN PARLAMENT SI PRIMARII -- VOR IN POLITICA , ADMINISTRATIE LOCALA: ISI PIERD DREPTURILE DE GRADATI
PROCHITAC
16 Ian 2016

Vor fi multe pareri pro si contra asupra acestui nume , Vergil Chitac, dar va veni si acel moment cand toate parerile contra vor deveni pro pentru ca acest domn este foarte inteligent si sigur va face treaba buna la primarie sau oriunde este pus in pozitie de lider.(da, lider, foarte bun lider). Parerile de contra vin din partea celor care inca nu il cunosc dar cum am spus, isi vor transforma parerile in pro. Succes domn profesor!
COMANESCU VREA SA PUNA PE COST
16 Ian 2016

Amiralul de carton nu intelege ce se intampla, este doar o marioneta banala lui Comanescu care e disperat dupa bani...afacerile merg prost si vrea sa puna mana pe bugetul Constantei.
ION CREANGA
16 Ian 2016

Și moș Teacă!!!!poate fi politician de soi!!!nu!!!!! Și șold. Sveik!!!!! Nu?????
AVION
17 Ian 2016

Pai daca nu mai au armata, trebuie sa se implice si ei in ceva!
VIOREL
18 Ian 2016

Domnul Chitac, daca vrea sa faca politica, sa-si dea demisia si sa se alature partidului preferat ! se pare ca are deja afinitati politice, fapt care ar trebui sa I se retraga gradul " primit " . Unde este onoarea de military si juramantul depus ? ca sa nu mai spun de exemplul pe care trebuie sa-l dea : cinste, corectitudine, loialitate fata de armata si popor ! sa lupte cu politicienii pentru respectarea drepturilor si onoarei militarilor !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz