2020-06-02 05:15

EXCLUSIV. Ministrul Sănătăţii şi un secretar de stat de la Ministerul Economiei au „îngropat”, prin amatorism şi incompetenţă, deschiderea hotelurilor

 |  09:13
EXCLUSIV. Ministrul Sănătăţii şi un secretar de stat de la Ministerul Economiei au „îngropat”, prin amatorism şi incompetenţă, deschiderea hotelurilor

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Emil Răzvan Pîrjol, au emis sâmbătă un ordin comun -nr.1731/15.05.2020, privind desfăşurarea activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul economiei, pe durata stării de alertă.

Numai că ordinul, în loc să reglementeze foarte clar ce trebuie făcut în următoare perioadă, în special în domeniul cazărilor turistice, mai mult complică lucrurile, generând un haos incredibil.

 

Bulibăşeală hotelieră, fără avize de specialitate

Prin articolul 3 din Ordinul comun al celor doi demnitari s-au aprobat „Recomandările privind funcţionarea structurilor de primire turistică, cu funcţiuni de cazare”. Numai că recomandările includ o serie de aberaţii, ceea ce demonstrează că persoanele care l-au elaborat sunt pe dinafară din punct de vedere profesional. Prima recomandare, prevede că „Hotelierii vor lua măsuri de protejare împotriva COVID 19...”. Oooppss! Cum adică hotelierii vor lua măsuri? În DEX, cuvântul hotelier înseamnă „Persoană care administrază un hotel”, „Proprietar al unui hotel”, „Om care primește și cazează persoane într-un hotel” şi „persoană care aparţine hotelului”.

Conform Ordinului nr. 65/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism, structura de primire turistică reprezintă „orice construcţie şi amenajare destinatã, prin proiectare şi execuţie, cazãrii turistilor, servirii mesei pentru turişti, agrementului, transportului special destinat turistilor, tratamentului balnear pentru turişti, împreunã cu serviciile aferente”. 

Iar tot acest ordin prevede foarte clar că structurile de primire turistice includ şi „structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică: hoteluri, hoteluri apartament, moteluri, vile turistice, cabane, bungalouri, sate de vacanţă, campinguri, camere de închiriat în locuinţe familiale, nave fluviale şi maritime, pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice şi alte unitãţi cu funcţiuni de cazare turistică”. 

Este incredibil că o asemenea aberaţie a fost inclusă într-un ordin oficial, mai ales că secretarul de stat Răzvan Pîrjol este profesor de turism cu studii făcute în Elveţia! O dovadă că acest ordin a fost făcut pe un colţ de masă, adică pe repede înainte, este şi faptul că secretarul general al Ministerului Economiei, Radu Chiurtu, şi directoarea jurudică a ministerului, Alina Victoria Voicu, au refuzat să semneze acest ordin.

Recomandări inedite: Recepţioner - cadru medical, trusă medicală pentru medici!

Ordinul emis de Tătaru şi Pîrjol mai prevede că „Personalul de la recepţie trebuie să fie suficient de bine informat cu privire la COVID 19, astfel încât să îţi poată îndeplini sarcinile în condiţii de siguranţă şi să poată preveni o posibilă transmitere a COVID 19 în cadrul unităţii”. De asemenea, în ordin se mai stipuleză că „în cadrul recepţiei trebuie să existe o trusă medicală” care trebuie să conţină printre altele măşti pentru faţă şi ochi, scut facial, ochelari de protecţie, sort de protecţie, halat medical lung şi mănuşi de unică folosinţă. Practic, personalul de la recepţie ar trebui să aibă cunoştiinţe medicale foarte solide, mai ales în ceea ce priveşte combaterea COVID 19, cam de nivelul cadrelor medicale. Mai mult, în recomandările acestui ordin se stipulează că „Trusa medicală trebuie să fie pusă la dispoziţia cadrelor medicale solicitate pentru consultul cazurilor suspecte boală”. Rămâne totuşi un mister cum de secretarul de stat Răzvan Pîrjol a fost de acord să se pună truse medicale la dispoziţia personalului medical. De asemenea, este aberantă şi prevederea potrivit căreia personalul de la recepţie să semnaleze orice caz suspect de coronavirus la Direcţia de Sănătate Publică. Nu era mai normal să se facă sesizere la 112 şi să vină personal calificat care să constate situaţia semnalată? Ce se va întâmpla dacă vor suna zeci de hoteluri direct la DSP pentru că nu știm dacă sunt atâția angajați care să se deplaseze la fiecare suspect din hoteluri!? Astfel, prin aceste recomandări, „hotelierilor” cum au fost numiţi de Tătăru şi Pîrjol, le mai rămâne să aibă o izoletă lângă recepţie!

Bulversare controlată de... contradicţii

Surprinzător, recomandările pentru funcționarea structurilor de primire turistică cu functiuni de cazare prevăzute în Ordinul 1731/15.05.2020 nu sunt obligatorii și nu există nicio răspundere pentru nerespectarea lor.Practic acest ordin bulversează operatorii economici care dețin structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare, pentru că recomandările fac referire la Hotelieri - cei care administrează hoteluri, și nu și la celelalte structuri de primire turistica cum sunt: pensiuni, vile, aparat hoteluri, campinguri, etc. Mai mult, Ordinul 1731/15.05.2020 este în contradicție cu art. 3 a HG nr. 24/14.05.2020 privind instituire a stării de alertă care prevede ca prin Ordin comun vor fi instituite reguli de desfășurare a unor activități, reguli obligatorii sancționabile  în caz de încălcare  și  nu recomandari care nu produc efecte juridice.

De ce nu se deschid doar terasele „conectate” la ANAF?

Cu toate că normele nu sunt clare, premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor Florin Cîţu au dat asigurări celor din industria HORECA că, la 1 iunie, ar putea fi redeschise terasele. Poate totuşi, Orban şi Cîţu vor fi de acord să se deschidă doar acele terase care au casele de marcat conectate la Ministerul Finanţelor. Adică, poate fi deschisă doar terasa care are casa de marcat cuplată la Ministerul Finanţelor Publice ca să se evidenţieze fiecare ban pe care-l lasă clientul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-19Parerea ta...

VLAD ANTONESCU
18 Mai 2020

Ha, ha, ha ... Pai daca sunt recomandari de ce ne 'alarmam'. O noua 'actiune' a chibitilor care nu fac altceva decat sa critice.
UN CETATEAN
18 Mai 2020

Acest domn Parjol a facut ca si altii studiile la distanta pe bani. Asa ca si el a platit si a luat diploma, fara sa faca cursuri la zi, si ca acesta sunt cu miile care lucreaza in ministere Aceste recomandari trebuiau puse in dezbatere publica. In turism sunt multi smecheri, evazionisti si tupeisti.
GICU C.
18 Mai 2020

Hotelierii e toți, bre. In parc relaxare la spart semințe si aruncat sticle goale. Ce ne trebuie hotele si terasuri, sa nu putem da pe jos, dei draq
DUMITRU
19 Mai 2020

Penibilul de Pârjoale nu are cum să facă performanță când el nu a fost în stare să pună pe linia de plutire CNIT-ul. Bașca faptul că are în subordine doi directori care numai de turism nu se ocupă(a se vedea Direcția Control și Direcția Autorizare)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine