2019-07-19 02:38

EXCLUSIV. Octopus de Caraș-Severin. Aghiotantul lui Frunzăverde „vămuia” şi fondurile europene

 |  21:01
EXCLUSIV. Octopus de Caraș-Severin. Aghiotantul lui Frunzăverde „vămuia” şi fondurile europene

Într-o discuţie interceptată de procurorii DNA, Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin (unde președinte este Sorin Frunzăverde, vicepreședintele PNL), i se plângea denunţătorului că nu şi-a primit şpaga pentru lucrările pe fonduri europene.

Apar noi dezvăluiri de senzație în dosarul de instanţă al lui Ionesie Ghiorghioni, cel în care DNA l-a trimis în judecată pentru fapte de corupţie după ce l-a prins în flagrant delict luând 20.000 de lei şpagă chiar în biroul său din Consiliul Judeţean.

Operatorul judeţean de apă şi canal a câştigat mai multe proiecte cu finanţare europeană, primul pe măsura ISPA, în valoare de 77 milioane de euro, cel de al doilea pe POS Mediu, a cărui valoare sare de 100 de milioane de euro, şi încă unul a fost contractat la nivel de consultanţă pe măsura POS Mediu II, ce ajunge la o valoare de puţin sub 200 de milioane de euro.

Ghiorghioni și „nenea Iancu”

Una dintre firmele care a câştigat mai multe contracte pe acest proiect POS Mediu este SC Grupconstruct SRL Mânăstire, firmă deţinută de către Aurelian Popescu, dar care, ca şi firma Maxagro din Gătaia, sunt coordonate sau se află în sfera de influenţă a primarului din Birda, sub supravegherea unui aşa-zis „Iancu”.

Grupconstruct execută în cadrul celui de al doilea proiect cu finanţare europeană, cel pe POS Mediu, lucrările „Reabilitare şi extindere a conductelor de transmisie, rețeaua de distribuție şi de canalizare în Bocşa”, în valoare estimată de 40.502.226 lei; „Reabilitare şi extindere a conductelor de transmisie, reţeaua de distribuţie şi de canalizare în Oraviţa” în valoare estimată de 22.880.746 lei; „Reabilitare şi extindere a conductelor de transmisie, reţeaua de distribuţie şi de canalizare în Anina” în valoare estimată de 30.813.322 lei şi „Reabilitare şi extindere a conductelor de transmisie, reţeaua de distribuţie şi de canalizare în Moldova Nouă”, în valoare estimată de 38.071.505 lei, a subcontractat şi lucrările la Băile Herculane, scoase la licitaţie la pachet cu cele de la Caransebeş, dar şi a staţiei de pompare de la Moldova Nouă.

Vorbim despre lucrări a căror valoare depăşeşte un miliard de lei noi, deşi nu toate sunt câştigate, unele fiind doar subcontractate. AquaCaraş nu a mai postat pe pagina sa web firmele cărora s-au atribuit aceste contracte, ci doar contractele mari. La valoarea acestora, 1,3 miliarde lei noi, trebuie adăugată şi valoarea contractelor subantrepriză din Băile Herculane şi Moldova Nouă. Cum Consiliul Judeţean este acţionarul majoritar al AquaCaraş, Ionesie Ghiorghioni se înţelesese cu acel „Iancu” ca, pentru fiecare lucrare a Grupconstruct, să primească 10% din valoarea fără TVA a lucrărilor. Dar nu a avut curajul să primească banii direct de la patroni, ci acel „Iancu” era desemnat să-i dea banii omului de afaceri Valentin Armaşu, care urma, mai apoi, să-i remită lui Ionesie Ghiorghioni.

Din ancheta procurorilor DNA reiese clar că „martorul denunţător a făcut referire la numitul «Iancu», de la firma Maxagro, care ar fi încasat sume consistente în legătură cu lucrările realizate în localităţile Bocşa şi Oraviţa, contractate de la AquaCaraş, iar din aceste sume nu a pus la dispoziţia martorului denunţător Armaşu Paul Valentin procentul reprezentând 10% din valoarea decontată pentru ca şi aceştia să-i fie remişi inculpatului Ghiorghioni Ionesie (dosar, fila 26)”. Ulterior, procurorii arată că „Gheorghioni Ionesie a insistat ca martora să-i transmită soţului său, Armaşu Paul Valentin, faptul că «Iancu», până în acel moment, nu i-o remis încă «nimic»”, scriu procurorii.

Procentul de 10% din lucrări îi revenea lui Ghiorghioni Ionesie. Conform declarațiilor martorului Armaşu Paul Valentin și interceptărilor de la dosar, „zeciuiala” era destinată, finalmente, partidului (PNL).

DNA a anunţat că a disjuns din dosarul lui Ghiorghioni alte dosare de cercetare penală, inclusiv pentru acest „Iancu” de la Maxagro din Gătaia.

Lucrările efectuate de SC Grupconstruct la Bocşa au stârnit ample nemulţumiri din partea Primăriei Bocşa, care a făcut constructorului plângeri penale, a aplicat amenzi de sute de mii de lei şi chiar refuză să emită mai multe autorizaţii de construcţie pentru că nu acceptă proiectul tehnic. Acesta ar ciurui mai multe străzi recent asfaltate pe fonduri europene, existând chiar riscul ca SC Grupconstruct SRL să nu termine lucrările până la termenul stabilit prin contract.

Încă un dosar cu ramificații spre Ponta

Recent, la Tribunalul Caraş-Severin, omul de afaceri Ion Bejeriţă, vicepreşedintele PSD Caraş-Severin, a cerut urgentarea dosarului de urmărire penală pe care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i l-a instrumentat firmei sale, împreună cu cea a omului de afaceri Trandafir Rădoia. Cei doi sunt socotiţi oamenii de încredere ai lui Ion Mocioalcă, vicepreşedintele naţional al PSD şi finul premierului Victor Ponta.

Firma lui Bejeriţă era abonată la contracte cu statul și evazionistă, dar greu de atins de controalele autorităţilor. A fost necesară intervenţia procurorilor Parchetului General pentru ca urmărirea penală să fie pusă în mişcare. Pe 14 iulie, mascaţii descindeau la casele şi firmele lui Ion Bejeriţă, Axente Obrejan şi Trandafir Rădoia. Potrivit procurorilor, firma lui Bejeriţă, care lucra cu primăriile PSD din Caraş-Severin, ar fi făcut o evaziune fiscală de 5 milioane de lei. Potrivit publicației „Ghimpele”, lui Bejeriță și firmei sale Axio Mixing norocul le-a surâs la sfârşitul anului 2008, atunci când i-au fost încredinţate mai multe lucrări la primăriile conduse la vremea respectivă de social-democraţi. Banii pentru lucrări proveneau de la celebrele ordonanţe date cu dărnicie de fostul guvern liberal Tăriceanu, care trebuia să se revanşeze cumva pentru susţinerea PSD din Parlamentul acelor vremi.

Cum e vorba de firma finului lui Ponta, ancheta subordonaţilor lui Tiberiu Niţu cam bate pasu pe loc, dar măsurile asigurătorii impuse în cauză îi cam încurcă afacerile lui Bejeriță, care a ajuns să ceară Tribunalului Caraș-Severin să impună procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție urgentarea actelor de cercetare penală din dosar. Tribunalul Caraș-Severin nu a luat, încă, nici o decizie, ci a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție toate cele patru volume ale dosarului de urmărire penală, pentru a verifica dacă o astfel de urgentare se justifică.

Jurnaliștii de la Rol.ro scriu despre o licitație organizată de Consiliul Județean Caraș-Severin pentru lucrări de reparații la DJ Reșița - Grădinari. Oferta cea mai avantajoasă (a firmei SIRD) a fost respinsă. „Oferta dvs. a fost respinsă ca inacceptabilă (...), deoarece prezintă un preț neobișnuit de scăzut (56,11% din valoarea estimată) pentru ceea ce urmează a fi executat, astfel încât nu se poate asigura îndeplinirea contractului la parametri cantitativi și calitativi din caietul de sarcini”, transmitea, în 2009, Ianăș Roșeți, directorul executiv al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul CJ Caraş-Severin, în răspunsul remis SIRD, firmă care întrunise 96,13% din punctaj. În 2013, Ianăș Roșeți a fost reținut și apoi arestat de DNA.

Deși prețul cerut de SIRD pentru lucrările de reabilitare a DJ 581 Reșița - Giurgiova era de 8,276 mil. lei, câștigătoare a licitației a fost declarată oferta depusă de SC Excav Prod SRL Băuțar (a lui Axente Obrejan) în asociere cu SC Axio Mixing SRL Caransebeș (a lui Ioan Bejeriță), pentru un preț de 13,025 mil. lei fără TVA, respectiv 3.109.289 euro. Acesta era și cel mai mare preț oferit de firmele participante. Unde mai pui că SIRD se angaja să o ofere pentru această lucrare o perioadă de garanție de 36 de luni, față de 24 de luni, cât s-a angajat asocierea Excav Prod SRL - SC Axio Mixing.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-16

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray