2020-01-23 21:59

EXCLUSIV. Omerta pe Valea Doftanei (IV). ANRP confirmă jaful semnalat de PUTEREA

 |  21:01
EXCLUSIV. Omerta pe Valea Doftanei (IV). ANRP confirmă jaful semnalat de PUTEREA

În urma articolelor din PUTEREA, referitoare la mafia lemnului din Valea Doftanei, județul Prahova, instituțiile statului au acționat, iar concluziile confirmă semnalele noastre. Astfel, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a efectuat un amplu control, în urma căruia a sesizat organele de cercetare penală și analizează posibilitatea atacării în instanță a unor acte administrative. DNA Ploiești efectuează cercetări în dosarul nr.55/P/2013 care are ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate în suprafață de 1.225 de hectare către Ioana Elisabeta Cantacuzino.

Atât raportul ANRP, cât și dosarul DNA au următoarele personaje cheie implicate în restituirile ilegale:

1. Oseaca Crinu, șeful Ocolului Silvic Câmpina, cel care a semnat procesele verbale de restituire și punere în posesie. La DNA există un dosar de restituire ilegală către Asociația Euforia Școlilor Române, reprezentată de Voinea Alexandru. Interesant este că, după această retrocedare, societatea comercială ARTEFOREST GREEN ZONE, cu sediul social acasă la Oseaca Crinu și avându-i acționari pe Oseaca Gheorghe (tatăl șefului de col) și pe Seler Doina, a achiziționat două autoturisme Mercedes Benz și Mitsubishi L200 (vezi foto), în condițiile în care societatea nu avea activitate. Ulterior, societatea și-a schimbat numele în INTERFOREST și a fost pus administrator Țintea Adrian, un apropiat al lui Oseaca Crinu. Acesta din urmă, ca șef de ocol silvic, a permis construcția unei cabane vânătorești, în condiții ilegale, pentru ASOCIAȚIA VÂNĂTORILOR ȘI PESCARILOR SPORTIVI CÂMPINA. Aceasta este preluată, la fel de ilegal, de Dăgănescu Mugurel, care a înregistrat cabana pe nume propriu. Într-un Raport al Curții de Conturi se constată că aproximativ 4.000 de hectare au fost retrocedate ilegal în Valea Doftanei. În acest sens, ANRP a acționat în instanță, fiind mai multe procese pe rol. Ilegalitățile sunt susținute de liderul PNL Prahova, George Ionescu, care și-a construit și o casă la Valea Doftanei, cu lemn furnizat de Oseaca Crinu și Lucian Vileford Costea fără documente. Domnii aceștia mai au o plăcere comună: braconajul, pe care îl practică, de regulă, sâmbăta.

2. Lucian Vileford Costea, candidatul PNL la Primăria Valea Doftanei, este sprijinit în mod fățiș de Oseaca Crinu în relațiile comerciale pe care societatea sa le are cu Ocolul Silvic Câmpina, prin nerespectarea clauzelor contractuale (amânări de plăți, cecuri false etc.) primind și o marcă, pentru ca defrișările ilegale sa meargă strună!

Exemple de defrișări ilegale: pădurarul Secăreanu Iulian a tăiat brad din UP6 Musita Ua 1-4; pădurarul Tudor Cristian a tăiat din UP5 Ua63-65; pădurarul Clinci Gelu a tăiat din UP5 Ua35-38. Aceștia sunt coordonați de inginerul Lungu, finul lui Lucian Vileford Costea. Lemnul tăiat ilegal este preluat de SC ZIRACOM SRL, aparținând lui Piele Florica (fin al aceluiași Lucian Vileford Costea), depozitat în primă fază în Depozitul Valea Seacă (care a fost preluat de la PETROTRANS) și livrat către gaterele din Valea Doftanei.

În demesul infracțional acest individ este sprijinit de următorii consilieri din Primăria Valea Doftanei: Florin Șerban, Pavel Barboi (apropiat al familiei Drăgănescu), Viorel Moise și Gheorghe Bâtu, cu toții proprietari de firme ce fac afaceri cu lemn, Adrian Țintea, proprietar de brutărie care funcționează ilegal, Daniel Savu, Viorel Drăgan, Adrian Oceanu (toți trei oamenii lui Vileford Costea) și Daniel Oceanu, care are probleme de incompatibilitate. Toți aceștia, împreună cu secretarul comunei, Vasile Piele, au semnat un Act Adițional nr.4382/15.05.2012 la contractul de asociere cu SC FERMA IP SRL, prin care practic au modificat contractul, fără a avea abilitatea necesară. Documentul trebuia semnat de primar. Faptul a ieșit la suprafață în urma controlului efectuat de Compartimentul audit public intern, iar în urma analizării concluziilor controlului, prefectul județului Prahova a sesizat organele de urmărire penală.

Absolut toate documentele încheiate cu încălcarea dispozițiilor legale sunt semnate de secretarul comunei Valea Doftanei, Vasile Piele.

Din tot acest circuit infracțional nu putea lipsi familia Drăgănescu. În numele lui Ioan H. Drăgănescu, Remus Drăgănescu (fost vicepreședinte al Federației Române de Handbal) și Adoris-Adrian Drăgănescu au preluat în dauna celorlalți moștenitori, cu acordul tacit al autorităților, 562.75 de hectare de pădure. Suprafața trebuia de fapt împărțită cu încă 24 de moștenitori. Acești doi indivizi au primit ilegal 190,8 hectare.

Interesele mafiei lemnului, scoase la lumină

Comuna Valea Doftanei, judeţul Prahova, trăiește sub monopolul mafiei lemnului, pădurile din jurul comunei fiind exploatate în folosul unor obscure grupuri de interese, deşi localitatea a fost declarată zonă turistică încă din 2006. Potrivit informațiilor PUTEREA, publicate încă de anul trecut, unul dintre aceste grupuri este format din Lucian Costea-Vileford, un apropiat al şefului CJ Prahova, Mircea Cosma, şi Remus Drăgănescu, fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Handbal (FRH), personaj cu un apetit pentru retrocedări de terenuri realizate la limita legii.

Costea-Vileford administrează SC Banu Industrii SRL, firmă care exploatează lemnul, iar Drăgănescu deţine – fără a avea titlu de proprietate, potrivit surselor noastre – aproximativ 700 de hectare de pădure. Acest grup de interese face presiuni asupra administraţiei locale, respectiv asupra primarului comunei, Ion Manea, pentru a se asigura că zona rămâne în continuare în sfera exploatării lemnului, și nu în cea a activităților turistice. Conflictul dintre grupul de interese Vileford-Drăgănescu și autorități a ajuns la apogeu, Vileford fiind la ultimele alegeri contra-candidatul lui Manea la primărie, iar Drăgănescu fiind nemulțumit că nu a obţinut semnătura primarului  pentru punerea în posesie pe jumătate din suprafaţa totală de 700 de hectare de pădure revendicată. În plus, demersurile primarului Ion Manea – concretizate în transformarea unui drum forestier aflat în vecinătatea pădurii lui Drăgănescu în drum comunal – au determinat grupul de interese să facă sesizări împotriva edilului la Parchet pentru presupuse fapte de corupţie. Una dintre aceste sesizări i-a adus primarului Ion Manea o citaţie cu mandat pentru a da explicaţii în faţa procurorilor. Surse sub anonimat au declarat pentru PUTEREA că, în mod concret, respectivul drum a devenit unul comunal printr-o Hotărâre de Guvern și deci este perfect legal. Mai precis, este vorba despre Hotărârea nr. 180/2014 privind trecerea unor drumuri forestiere şi a terenurilor aferente acestora din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva în domeniul public al comunei Valea Doftanei şi în administrarea Consiliului Local al Comunei Valea Doftanei, judeţul Prahova.

În urma acestei Hotărâri, proprietăţile mai multor persoane aflate în zonă beneficiază de un drum de acces, putând fi incluse într-un circuit turistic, cu pensiuni, hoteluri sau spaţii de agrement. În acelaşi timp, potenţialii dezvoltatori intră însă în conflict cu exploatatorii: cele aproximativ 1.600 de locuri de muncă pe care le-ar putea crea turismul stau în contrabalans cu profiturile mafiei lemnului. Potrivit presei locale, firma lui Lucian Costea-Vileford, SC Banu Industrii, a fost şi rămâne societatea „agreată” de şeful Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, pentru defrişarea şi exploatarea pădurilor din judeţ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-03
Parerea ta...

JURNALIST
20 Iun 2016

D-nule ziar,dacă tot a-ti șters infracțiunile făcute de primarul penal Manea Ion,dar care primar.....?????,nu mai este nici primar!!!!!!a rămas decât penalul...la susținut tot poporul ,inclusiv brigadierul care la lăsat să taie tot Prislopul-Postolache Gheorghe......gratuit..!?????nu gratuit,ia dat ceva munte si ceva asociatie ca intre nas si fin ca vorba romanului "banii nu au miros", si cu toate susținerea Manea Ion(cel cu inima de tigan)-penalul nu a mai ieșit primar,ce sa înțeles la redacție ,a pierdut la diferența mare,înseamnă ca a făcut multe rele în Vl.Doftanei dar sa il vedem acum ,cine angajează un infractor sub control judiciar..!!!!??????
JURNALIST
20 Iun 2016

D-nule ziar,dacă tot a-ti șters infracțiunile făcute de primarul penal Manea Ion,dar care primar.....?????,nu mai este nici primar!!!!!!a rămas decât penalul...la susținut tot poporul ,inclusiv brigadierul care la lăsat să taie tot Prislopul-Postolache Gheorghe......gratuit..!?????nu gratuit,ia dat ceva munte si ceva asociatie ca intre nas si fin ca vorba romanului "banii nu au miros", si cu toate susținerea Manea Ion(cel cu inima de tigan)-penalul nu a mai ieșit primar,ce sa înțeles la redacție ,a pierdut la diferența mare,înseamnă ca a făcut multe rele în Vl.Doftanei dar sa il vedem acum ,cine angajează un infractor sub control judiciar..!!!!??????
KUKU BAU
14 Iul 2016

Jurnalist cu iz de bolsevic, corupt pana in maduva oaselor, minicnos de inghiata apele, neinformat decat de sursa ion Manea. Doresti sa acoperi infratorul I.M. si pe cei care l-au determinat sa faca nelegalitati , exact ca in zicala "hotu striga hoti". Daca ai avea barbatie nu ai semna cu pseudonim (esti divulgat de i.M.). Demn (dar deunde) ar fi sa vi la fata locului, sa iei imagini directe (nu transmise de i.M.) sa avem o intalnire deschisa, publica si sa vezi cu ochi tai direct realitatea, nu cu ochielarii poleiti pe care tii pune i.M.
ANONIM
14 Iul 2016

Jurnalist cu iz de bolsevic, corupt pana in maduva oaselor, minicnos de inghiata apele, neinformat decat de sursa ion Manea. Doresti sa acoperi infratorul I.M. si pe cei care l-au determinat sa faca nelegalitati , exact ca in zicala "hotu striga hoti". Daca ai avea barbatie nu ai semna cu pseudonim (esti divulgat de i.M.). Demn (dar deunde) ar fi sa vi la fata locului, sa iei imagini directe (nu transmise de i.M.) sa avem o intalnire deschisa, publica si sa vezi cu ochi tai direct realitatea, nu cu ochielarii poleiti pe care tii pune i.M.
EI
17 Noi 2016

hai sa nu votam parlamentarii.pentru dinsii au bani de pensii,dar pentru prosti nu sunt.
NEPOTU
29 Noi 2016

Clanu Barboi se ocupa cu Herbalife si sunt miliardari.mai ai de mancat paine s si tocit coate in scoala sa fii la nivelu lor
STURIONU
15 Dec 2016

Tu vorbești de gras și prostie bai penale (ion manea inginer făcut la Priscu)
NEPOTU
23 Ian 2017

ION MANEA & soaie=LUCIAN COSTEA& viorel clinci
POPESCU
15 Sep 2019

Roberta Anastase alias Miss fata de la tara,jucaria lu Baselu....ea nu apare in schema?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray