2020-07-03 14:56

EXCLUSIV. Prietenia româno-spaniolă, faza offshore. Firma înființată de liberalul Vlad Moisescu, partener într-un srl cu Familia Regală din Spania

 |  21:01
EXCLUSIV. Prietenia româno-spaniolă, faza offshore. Firma înființată de liberalul Vlad Moisescu, partener într-un srl cu Familia Regală din Spania

O societate înființată de Vlad Moisescu, fost deputat PNL, este controlată acum de septuagenari și octogenari din Barcelona care nu au prea pus piciorul prin România. Asociata politicianului, Simona Iolanda Ateia, a folosit acest srl în rețeaua care a produs un prejudiciu de peste 62 de milioane de euro, așa cum au stabilit procurorii Parchetului Tribunalului București. Islandmark UK Limited, o firmă de tip căsuța poștală din Londra se regăsește ca acționar, alături de srl-ul fondat de Vlad Moisescu, în firma Area Imobiliare. Compania din Marea Britanie se află pe lista procurorilor elvețieni și spanioli care anchetează finanțarea ilegală a Familiei Regale de la Madrid.

În 1993, Vlad Moisescu, de profesie doctor,a înființat firma Mona Trading Co. SRL-ul era denumit după unul dintre prenumele soției politicianului, Andreea Mona Moisescu. În 2004, Moisescu era parlamentar PNL în Camera Deputaților, înlocuindu-l din iulie și până la sfârșitul anului pe Andrei Chiliman, care fusese ales primar la Sectorul 1. Vlad Moisescu era cunoscut ca omul care controla, de fapt, Sectorul 1. El a fost, o bună bucată de timp, chiar și trezorier al PNL. Pe când deținea această calitate, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au găsit la soacra lui Moisescu un contract autentificat notarial, prin care aceasta o împrumuta pe soția lui Moisescu cu suma de 670 de milioane de euro.

Mona Trading Co este recunoscută și în singura declarație de interese pe care a completat-o Vlad Moisescu, ca deputat. Partenera lui Vlad Moisescu în Mona Trading Co era medicul Simona Iolanda Ateia, o prietenă de-a sa. Aceasta a înființat, în 2002, Policlinica Med-As (cu asociații Abd Halal Ateia, soț,  și Dragoș Grosanu), care în 2005 devenea Centrul Medical Med-As și care din 2007 și-a schimbat denumirea în Centru Medical Med-As 2003.

Asociata trezorierul, patroană la clinicile Medas

Această societate este folosită la controlul clinicilor private Medas, una dintre cele mai mari din țară. În iulie 2014, procurorii Parchetului Tribunalului București anunțau că au început urmărirea penală împotriva Simonei Iolanda Ateia, a soțului său și a mai multor directori din Medas, pentru o suspiciune de spălare de bani de aproximativ 62 de milioane de euro.

Pe 4 iulie, suspecții au fost reținuți pentru 24 de ore. Ulterior, dosarul a fost „omorât”. „Încă se mai fac cercetari, se strâng probe. Ancheta nu este finalizată”, au transmis, pentru PUTEREA, magistrații de la Parchetul Tribunalului București. Alexandra Carmen Lăncrăjan este procurorul de caz și a fost șicanată prin mai multe plângeri penale și sesizări ale Consiliului Superior ale Magistraturii care au fost respinse ca nefondate.

„Soția” Mona se mută în Barcelona

În 2005, Vlad Moisescu ajunge consilier de stat al fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu, și coordonatorul tuturor consilierilor de stat din Guvern, dar și șeful Departamentului Politic din cadrul Cancelariei Primului-Ministru. În acel moment, dispare din acționariatul de la Mona Trading Co, srl care acum este denumit Ahasy Investment Company. Asta, după ce a cunoscut și alte titulaturi.

În Mona Trading, în locul lui Vlad Moisescu apar trei firme din Barcelona (Spania), reprezentante de persoane aflate la vârsta pensionării și cu reședința la aceeași adresă, Calle Entenza 32, Barcelona.  Este vorba de ibericii Romero Romero Rosario, născut în 1946, și Galera Angel Moreno, născut în 1937. Amândoi sunt reprezentanți de Simona Iolanda Ateia.

Tot atunci, firma își schimbă denumirea din Mona Trading Co in Almeria Imobinvest.

În anul următor apare în firmă o altă societate spaniolă, Albafarm, înregistrată la aceeași adresă din Barcelona, strada Entenza 32.

Acționariatul fostei firme Mona Trading are următoare componență: Ateia (50%), Galera Angel Moreno (10%), Romero Romero Rosario (10%) și Albafarm (30%).

Albafarm, societatea din Barcelona, mai este acționară în societatea Alba Invest Solution (str. Gradiței 42), iar administratori sunt cei doi spanioli).

SRL-ul lui Moisescu partener cu offshore-ul Familie Regale de la Madrid

În 2006, fosta firma a lui Vlad Moisescu, redenumită la acel moment Almeria Imobinvest, intră în acționariatul altui srl din Capitală. Este vorba de Area Inmobiliaria Spain Invest. Societatea mai cuprinde ca parteneri firma britanică Islandmark UK Limited, plus o altă societate spaniolă, Construmat-Spain SL (sediul tot pe Cale Entreza 32), reprezentată prin Manuel Luis Lopez Ojeda.

Firma din Regatul Unit deține 31,5% din noua firmă, părți sociale preluate de la Daniel Llorca Pouget. Reprezentantul firmei înregistrate la o căsuță poștală din Londra este trecut avocatul Salvador Trinxet Llorca (născut în 1966, cu domiciliul în Barcelona). De altfel, acesta este numit, în 2006, și administratorul firmei Area, firma unde este acționar srl-ul înființat de Vlad Moisescu.

Avocatul catalan este schimbat după doi ani, în funcția de administrator, chiar de fosta asociată a lui Moisescu, Simona Iolanda Ateia.

În 2009, în acționariatul Area intră și Disseny Neuva Linea, altă societate din Barcelona.

De atunci, acționariatul firmei Area Inmobiliaria a rămas neschimbat până acum (respectiv Almeria Imobinvest -ulterior redenumită Ahasy Investment Company- Islandmark, Construmat-Spain și Dissseny Nueva Linea).

Avocatul Casei Regale de la Madrid

EXCLUSIV. Prietenia româno-spaniolă, faza offshore. Firma înființată de liberalul Vlad Moisescu, partener într-un srl cu Familia Regală din Spania
zoom

Cele mai interesante prezențe în firmă sunt societatea britanică Islandmark Limited și administratorul Salvador Trinxet Llorca (foto).

Acesta este unul dintre cei mai renumiți avocați din Spania sau Catalunia, dacă ținem cont de orgoliile regionale, specializat în legislația fiscală de pe întreg globul. A devenit celebru în toată lumea după ce a fost implicat în megascandalul anului 2013 în Spania. Mai exact, Salvador Trinxet Llorca organizase un sistem de firme prin care finanțări ilegale ajungeau spre reprezentanții Familiei Regale de la Madrid.

Banii ajungeau la soţul prinţesei Cristina, fiica regelui Juan Carlos, Inaki Urdangarin, în vârstă de 45 de ani, duce de Palma de Majorca. Acesta a spălat în jur de șase milioane de euro prin intermediul Fundației Noos, care primea bani de la diverse offshore-uri de pe glob. Banii erau introduși pe un circuit financiar international care cuprindeau firme din Marea Britanie, Panama și Belize, apoi se întorceau în Spania, fiind investiți în proprietăți imobiliare trecute pe numele unor interpuși.

Am încercat să-l contactăm pe Vlad Moisescu, pentru a afla ce legătură are cu offshore-ul folosit de Familia Regală din Spania sau cu persoanele din Barcelona care l-au înlocuit în acționariatul firmei Mona Trading. Nu ne-a răspuns nici la apeluri, nici la mesaje.

Avocata Cristiana Maria Liciu, al cărui număr de telefon a fost folosit în firmele create de Simona Iolanda Ateia, ne-a declarat că a lucrat și pentru aceasta și pentru Vlad Moisescu în momentul când se ocupa de actele firmelor pe care le reprezenta. „Nu mai am nimic de-a face cu ei, nu vreau să mai știu nimic. Nu știu ce se mai întâmplă”, ne-a precizat aceasta la sfârșitul anului trecut, când investigația noastră despre prezența offshore-ului Familiei Regale de la Madrid și în România era în faza incipientă.

Despre Islandmark Limited UK

Firma britanică Islandmark Limited UK, rebotezată acum Charles Baldwin Danahen, care apare ca acționar în srl-ul înființat de Vlad Moisescu și prin care s-au spălat bani destinați soțului infantei Cristina a Spaniei, este doar o căsuță poștală din Londra. Islandmark Uk Limited este înființată în iunie 2005 și are adresa 6th Floor, 52/54 Gracechurc Street, London

După doi ani de la înregistrare, Islandmark Uk îl are ca secretar pe Secretary Corporate Services Limited, iar ca director apare Rocardo Cambra la Duke, avocat din Panama, cunoscuți ai lui Trixnet, avocatul catalan din firmele din România.

După schimbarea denumirii din 2012, directorul companiei apare ca fiind Luis Carlos Londono Barrios, avocat din Panama.

Apare și o înlocuire a acționarului unic International Corporate Services LLC, de data aceasta este trecut Statu Quo Inter Alia Series Area LLC tot din Statele Unite. Aceste date au fost raportate la începutul anului și către autoritățile fiscale din Marea Britanie.

Tot în 2006 mai este înființată o altă firmă din care face parte și Almeria Imobinvest, este vorba de Promo Invest Imobiliar. În acționariatul acestei din urmă srl apare Puig Marc Cucala, un avocat catalan specializat în investiții imobiliare și în îmbunătăți fiscale.

Fosta Mona se mută în Canada

În 2013, srl-ul înființat ca Mona Trading își schimbă denumirea în Ahasy Investment Company. Acum dispare din firmă Simona Iolanda Ateia și apare alături de cei doi spanioli, Rosario și Moreno, firma candiană Ahasy, reprezentată de avocatul româno-candian Victor Boti, reprezentant la rândul lui în România de Gabriel Cătălin Mărculescu.

Am luat legătura cu Victor Boti, însă aceasta a refuzat să ne ofere informații care să elimine suspiciunile cu privire la faptul că asociata lui Vlad Moisescu nu ar conduce compania prin intermediul său. „Ca răspuns la solicitarea dumneavoastra, va informez ca in calitate de avocat nu va pot oferi nici o alta informatie in afara celor publicate la Oficiul Registrului Comerțului din Romania. Pentru orice alte solicitari va invit sa contactati reprezentantii din Romania”, ne-a transmis acesta.

Așa și făcusem, am trimis mai multe solicitări Simonei Iolanda Ateia, inclusiv la Medas, dar nu am primit niciun răspuns direct și oficial. În schimb, am fost contactați de un apropiat al lui Vlad Moisescu, care ne-a precizat că acesta nu ar mai avea nicio legătură cu fosta sa firmă sau cu Iolanda Ateia.

Cât despre prezența unor spanioli în firme care au legătură cu fosta sa afacere, ni s-a transmis că este vorba de investitori spanioli care au dorit să investească în România și atât.

Datorii de 80 de milioane de euro pentru Ahasy

Datele financiare, conform Ministerului de Finanțe, ale firmei Mona Trading, așa cum se numea când a fost înființată de Vlad Moisescu, sunt între 2008-2014 următoarele:

2008

• Cheltuieli în avans: de 24, 8 milioane de lei

2009

• Datorii total: 40,6 milioane de lei

• Active imobilizate: 12,8 milioane de lei

2010

• Active imobilizate: 58,9 milioane de lei

• Datorii: 61 de milioane de lei

2011

• Active circulante: 27 milioane de lei

• Datorii: 244, 29 milioane de lei

• 1 angajat, lucrări de construcţie

2012

• Active imobilizate: 24,8 milioane de lei

• Datorii: 258 milioane de lei

• 0 angajaţi

2013

• Active imobilizate: 256 milioane de lei

• Active circulate: 79,9 milioane de lei

• Datorii: 263 milioane de lei

2014

•Active imobilizate: 262 milioane de lei

• Active circulate: 47 milioane de lei

• Datorii total: 266 milioane de lei.

Medas și dosarul de evaziune de 62 de milioane de euro

În 2014, în urma descinderilor din iulie de la clinicile Medas, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, anunțau că au găsit probe încât să ceară arestarea preventivă a Iolandei Simona Ateia, fosta asociată a lui Vlad Moisescu, trezorierul PNL.

În decursul perchezițiilor au fost ridicate și acte care au legătură cu firma fondată de Vlad Moisescu, dar și Area Inmobiliaria srl, în care este prezent offshore-ul Islandmark UK.

Persoanele suspectate în acest dosar ar fi cumpărat terenuri şi după trei luni le-ar fi vândut fictiv, la preţuri de o sută de ori mai mari, pentru a deduce TVA colectată din vânzarea succesivă, potrivit anchetatorilor.

Totodată, suspecţii ar fi înregistrat în documentele contabile operaţiuni comerciale fictive, pentru a diminua baza impozabilă şi a crea scriptic o justificare pentru transferurile de capital între societăţile comerciale din grupul de firme controlat şi pentru a deduce TVA colectată din vânzarea succesivă a terenurilor.

Prejudiciul produs bugetului de stat din rambursări ilicite de TVA se ridică la aproximativ 162 milioane de lei, iar cel prin înregistrarea în contabilitate a unor achiziţii fictive a fost estimat la 160 de milioane de lei.

Procurorii au început, în iulie 2014, urmărirea penală faţă de 13 persoane suspectate de evaziune fiscal, printre care Simona Iolanda Ateia și soțul său. „Activitatea a fost monitorizată în perioada 2008-2013”, ne-au precizat anchetatorii.

Controlul clinicilor

Lanțul Medas este dirijat de Simona Iolanda Ateia prin firmele Med-As 2003, Centrul Medical Med-as și Clinicile Med-AS.

Pentru a controla Medas, s-a pus în funcțiune un păienjenis de srl-uri. Cele mai importante conexiuni sunt:

Laboratoarele Clinice Medic-As  îi au ca acționari în 2005 pe Centrul Medical Med-As 2003 reprezentată de Ateia, Binafarm, reprezentată de Mădălina Minodora Macavei și Anton Aris Siglas.

În 2008, în acționariatul Laboratoarele Clinice Medic-As apare Galera Angel Moreno, care preia cele 45% deținute de Binfarm srl. În același an, spaniolul vinde noile acțiuni către Centrul Medical Med-As 2003.

Anul trecut, acționariatul Centrului Medical Med-As 2003 era compus din firma canadiană Med-As Inc din Montreal, reprezentată de Victor Boti, prin împuternicita Meriam Ateia, fiica Iolandei. Tot în 2014, se schimbă sediul în Brașov, strada Uranus Complex Comercial Orizont 3000.

În acest moment, soții Ateia sunt prezenți în Centrul Policlinic Med-As 2003, Ecomedica Didactic, Laboratoarele Clinice Med-As, Genesis Diagnostic Center, Medas Feminis, Casa de Asigurări de Sănătate Med-As.

Best Connect International este acționar la Centrul Medical Med-As 2003, reprezentată de Marea Voichița Cociașu și Centrul Policlinic Med-As 2003, reprezentată prin Oana Alexandra Rosu.

Centrul Medical Med-As 2003 îi avea asociații, în 2010, pe Simona Iolanda Ateia și Abd Halal Ateia, soțul acesteia.

În acționariatul Complete Medical Lab găsim, în 2012, Centrul Medical Med-As 2003, Laboratoarele Clinice Med-As.

Ecomedica-Didactic are ca asociați în 2010 pe Simona Ateia, Pelinescu-Onciu Dimitrie, Adrian-Mircea Pop, Claudia Georgiana Popescu și Cristina Lăcrăcmioara Costache.

Offshore-ul în Cipru de la Medas duce spre rudele lui Vlad Moisescu

O altă societate din jurul Medas este GenesisDiagniosticCenter. Srl-ul îi avea ca asociați, în 2011, pe Pragmitris Investments Limited din Cipru, adresa Evagorou Avenue nr 27, clădirea Irini, reprezentată de Cristian Cheleș și Cristian Cheles, tot asociat,  Centrul Medical Med-As 2003 și Laboratoarele Clinice Medic As.

Pragmitris mai este prezentă în două firme, este vorb de Apha Diagnosis şi Astir Diagnosis srl.

Cristian Cheleș este un cunoscut al familiei lui Vlad Moisescu și fost consilier al ministrului Sănătății, Daniela Bartoș,  care a condus portofoliul respectiv între 2000 și 2004. Echipa din care făcea parte Cheleș îl mai avea în componență și pe Remus Virgil Baciu, fostul adjunct de la Autoritaea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Acesta a fost secretar de stat în subordinea Danielei Bartoș.

Virgil Baciu și nașa lui Vlad Moisescu, Camelia Teodora Andrușenco, au fost acuzați în singurul dosar ANRP instrumentat de Direcția Națională Anticorupție pe timpul când instituția era condusă de Daniel Morar, numit ulterior judecător la Curtea Constituțională, de fostul președinte Traian Băsescu.

În dosarele ANRP, instrumentate de DNA în mandatele Laurei Codruța Kovesy, este trimisa in judecată Alina Bica, fost membru al comisiei de retrocedări a ANRP, și prietenă a Elenei Udrea. Alina Bica a fost propusă de Traian Băsescu la șefia DIICOT, la recomandarea slăbiciunii sale politice, Elena Udrea.

Faptele nașei lui Vlad Moisescu

Baciu a primit, în 2014, o condamnare de cinci ani, iar nașa lui Moisescu a executat o sentință de un an, conform deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Conform rechizitoriului din acest dosar, pe 24 august 2011, 230.000 de euro au ajuns la Baciu si Andrusenco de la Petra Visan si Elena Albu, iar in data de  26 august 2011 - Remus Baciu si Camelia Andrusenco s-au întâlnit pentru a împarti ultima șpagă, adica 230.000 euro. În acel moment, cei doi au fost prinși în flagrant, banii fiind marcati de anchetatori.

Camelia Teodora Andrușenco a fost și consilieră a liberalului Cristian David, în perioada în care acesta era ministru de Interne. David e și el un apropiat al lui Moisescu.

Instanța a mai confiscat de la Andruşenco Camelia Teodora suma de 824.000 lei.

Citește și: Prietenia româno-spaniolă, faza offshore (partea a II-a)

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-19

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Prietenia româno-spaniolă, faza offshore. Firma înființată de liberalul Vlad Moisescu, partener într-un srl cu Familia Regală din Spania
zoom
EXCLUSIV. Prietenia româno-spaniolă, faza offshore. Firma înființată de liberalul Vlad Moisescu, partener într-un srl cu Familia Regală din Spania
zoom
EXCLUSIV. Prietenia româno-spaniolă, faza offshore. Firma înființată de liberalul Vlad Moisescu, partener într-un srl cu Familia Regală din Spania
zoom

EXCLUSIV. Prietenia româno-spaniolă, faza offshore. Firma înființată de liberalul Vlad Moisescu, partener într-un srl cu Familia Regală din Spania
zoom
EXCLUSIV. Prietenia româno-spaniolă, faza offshore. Firma înființată de liberalul Vlad Moisescu, partener într-un srl cu Familia Regală din Spania
zoom

Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
17 Mai 2016

DOAR ATAT???.........PANAMA PAPERS AU MULTE PAGINI....IA VEDETI ACOLO TIRIAC...KLAUS MANGOLD...SHMANGLEO-GOLDEANU......MARK RICH-HILARRY CLINTON......TRAFIC DE ARME NUCLEARE PRIN PANAMA......IMPLICATI SECURISTII GOLD-CORPORATION-ROSIA MONTANA.....MAFIA IMOBILIARA.....666ISARESCU666-ROTSCHILD..........TOTI BAIETI BUNI.....AU MILIARDE DE EURO PRIN CONTURI
MAFIA IN FLOARE - COLABORARE
17 Mai 2016

Cum dracu ia lasat sa functioneze , cu asemenea datori anuale ? Anaful ce a facut ? Si uite asa se devalizeaza sistemul de sanatate . Cea mai buna si rentabila afacere . Nimeni nu are vro raspundere , mortul e de vina .
TEO
17 Mai 2016

Sunteți niște vagabonzi de Ziariști care tot ați mâncat maro despre MOISESCU de mult timp. Cu Cheles e certat de 15 ani. Încercați sa faceți niște lipituri de la "surse bine informate" care au făcut un colaj sa dea bine. Dar de Thiess când scrieți?
TEO
17 Mai 2016

Sunteți niște vagabonzi de Ziariști care tot ați mâncat maro despre MOISESCU de mult timp. Cu Cheles e certat de 15 ani. Încercați sa faceți niște lipituri de la "surse bine informate" care au făcut un colaj sa dea bine. Dar de Thiess când scrieți?
RONIN
18 Mai 2016

Bai TEO,chiar o sougi,bai zdreantza?
DR
15 Iun 2016

PROBLEMA cu Banii Sanatatii e STRIGATOR de CLARA DAR DEGEABA ca romanii traiesc in stare Vegetativa, n au nici o legatura cu realitatea si nici nu vor solutii. S a tot spus dar degeaba. Banii sanatatii se duc in primul rand pe facultati in prostie de cea mai joasa natura, ARAD, ORADEA, GALATI, BRASOV, SIBIU, Constanta, Romania avand cei mai multi absolventi de medicina din Europa, cu cele mai proaste facultati. Specializare fac putini care dupa aceea trebuie sa plece ca posturile la stat sunt date prostilor care daca nu au pile fac in privat tot ce poate fi mai incredibil. Cei care termina ultimii ajung prof univ in provincie si sefi de centre private de medicina si si deschid cabinete ultracentral si Romania are spitalele pline de oameni care nu au nevoie de internare, cu diagnostice incredibile si comertul tiganesc conduce medicina. Fenomene care in comunism ar fi fost proiectate la tara definitiv si irevocabil acum ajung pe prima linie si intorc totul pe dos.
ANONIM
15 Iun 2016

In 93 Moisescu NU era insurat si nici nu avea afaceri8. Poate 2003. Oricum in prima jumatate a anilor 90 nu avea afaceri.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz