2020-02-28 17:54

EXCLUSIV. Scandal uriaș între CSM București și Federația Română de Handbal

 |  23:42
EXCLUSIV. Scandal uriaș între CSM București și Federația Română de Handbal

De vreo patru ani, CSM București, clubul finanțat din banii municipalității, a devenit o Mecca pentru jucătorii și jucătoarele de handbal, dar și pentru antrenorii din străinătate, ca urmare a remunerațiilor enorme, pe care doar câteva cluburi din Europa își permit să le asigure.

Practic, echipele de handbal de la CSM București au devenit adevărate "Turnuri Babel", cu 10 jucătoare din străinătate, de 7 nationalități diferite, și vreo 10 jucători, de cam tot atâtea naționalități. Mai mult, a devenit o modă ca antrenorii de handbal de la CSM București să fie schimbați după modelul cauciucurilor, de iarnă și de vară, și același lucru se întâmplă și cu jucătoarele și jucătorii de handbal. 

 

CSM București, sac fără fund

 

Practic, cam din 2016, secția de handbal a CSM București a devenit un sac fără fund, iar antrenorii au fost schimbați mai ceva decât șosetele. Însă, fiecare antrenor a plecat cu buzunarele pline, adică cu banii la zi până la finele contractului, care contracte, de regulă, erau parafate pentru doi ani. Întâmplător sau nu, secția de handbal a CSM București a devenit un sac fără fund prin patentarea schimbările de antrenori și jucători pe bandă rulantă, mai  ales după ce controversatul fost director al clubului, impus de PNL, Constantin Căliman, l-a adus că manager al echipei de handbal feminin pe cel care a stins lumina la Oltchim Rm. Vâlcea, fostul subofițer de poliție Andrei Luca. Mai mult, din această vară, directorul CSM București, Gabriela Szabo, l-a pus șef al Compartimentrului Handbal pe același Andrei Luca, adică vătaf peste tot handbalul acestui club. Ca urmare a numeroaselor transferuri de jucători și jucătoare, “de altă cetățenie alta decât română”, clubul finanțat din banii bucureștenilor a trebuit să achite ca taxe de transfer către Federația Română de Handbal sume enorme. 

 

Furtună într-un pahar cu apă

 

Surprinzător, pe 18 iulie 2018, favoritul Gabrielei Szabo, adică Andrei Luca, trimite o adresă (vezi documentul în facsimil) către președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, prin care solicită “ca la calcularea taxei datorate pentru transferul unui jucător străin să nu se țină cont de jucătorii înregistrați deja cu drept de joc la echipă”. Adică, vătaful CSM București s-a trezit brusc că plătește prea mulți bani pentru transferuri, deși aceste taxe sunt în vigoare încă de anul trecut. Motivul invocat de Andrei Luca este acela că “ceilalți jucători au fost transferați la echipă în sezoanele anterioare și.sau înainte de intrarea în vigoare a regulii de calcul a taxei”. Peste două zile, secretarul general al FRH, Cristina Vărzaru, îi răspunde vătafului de la CSM București că solicitarea sa este o aberație, întrucât achitarea taxei de transfer jucători de altă cetățenie decât română este în vigoare de anul trecut, iar acest aspect este stipulat clar “în Regulamentul de organizare și desfășurarea a competițiilor naționale de handbal 2017/2018”. Astfel, taxa de transfer pentru primii doi jucători străini este de 1.000 de euro, pentru al treilea - 2.000 de euro, pentru al patrulea - 3.000 de euro șamd. Demersul lui Andrei Luca este surprinzător, mai ales că a doua zi după ce a trimis adresa către FRH, prin care reclama că nu este în regulă cu achitarea taxei de transfer pentru jucătorii străini, adică pe 19 iulie 2018, CSM București factura către FRH plata sumei de 195.572,20 de lei, adică, nici mai mult, nici mai puțin, de 42.000 de euro (vezi documentul în facsimil), pentru taxele de transfer a șapte jucători de altă cetățenie decât cea română. 

 

42.000 de euro pentru transferul a 7 handbaliști străini 

 

Astfel, CSM București a achitat pe 19 iulie 2018 către FRH următoarele taxe de transfer: 3.000 de euro pentru Allahkaram Esteki, 4.000 de euro pentru Sajjad Esteki, Jakub Krupa - 5.000 de euro, Marouen Maggaiz - 6.000 de euro, Henrique Teixeira - 7.000 de euro, Alexandro Pozzer - 8.000 de euro și Faruk Vražalić - 9.000 de euro. Incredibil, dar adevărat! Tot în această vară, CSM București a transferat încă cinci jucătoare străine - Dragana Cvijici și Andrea Lekici (ambele din Serbia), Elizabeth Omoregie (Bulgaria), Barbara Lazovici (Slovenia) și Jovanka Radicevici (Muntenegru), pentru care a achitat către FRH taxe cam de aceeași sumă ca la transferul de handbaliști străini. Trebuie precizat că, anul trecut, CSM București a plătit pentru transferul jucătoarelor străine către FRH suma de 34.000 de euro și 18.000  de euro pentru jucătorii străini, adică, în total, 52.000 de euro.

 

Peste 800.000 de euro cheltuiți pe antrenori de handbal

 

Nu trebuie omis faptul că, din 2016 și până în această vară, CSM București a plătit pentru antrenorii echipelor de handbal feminin și masculin suma de 815.000 de euro, adică circa 27.000 de euro pe lună. Echipa de handbal feminin CSM București a schimbat cinci antrenori - Jakob Vestergaard, Aurelian Roșca, Per Johansson, Helle Thomsen, din nou Per Johansson, iar acum este pregătită de un al șaselea antrenor, suedezul Magnus Karl Johansson. Până la venirea lui Magnus Johansson, remunerațiile antrenorilor echipei feminine se ridicau la suma de 375.000 de euro, iar la masculin 440.000 de euro pentru patru antrenori principali - Zvonko Shundovski, Pablo Campos Sunen, Vlad Caba și Paulo Pererira, dar și cinci antrenori secunzi și cu portarii. Întâmplător sau nu, de la venirea în club a lui Andrei Luca a devenit o modă schimbarea antrenorilor, jucătoarelor și jucătorilor precum șosetele, ceea ce înseamnă bani peste bani, pentru transferuri și comisioane pe măsură, așa cum a procedat și la HCM Oltchim Rm Vâlcea, unde fostul subofițer de poliție „a stins lumina”. Dar, deocamdată, nimeni nu a dat socoteală pentru modul cum se risipesc banii bucureștenilor de către cei aflați la butoanele clubului finanțat de Primăria Capitalei. 

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-23

Documente:Parerea ta...

AMOMINIS
27 Aug 2018

Banii bucalilor se duc dea pulea. Scoateti o ba bucalilor in suturi pe curva aia de firea din primarie!!! in mortzii ei de parasuta varanna!!!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine