2019-07-19 02:40

EXCLUSIV. Se strânge lațul în jurul baronilor de Caraș-Severin. Doi oficiali au dat declarații care îl incriminează pe aghiotantul lui Frunzăverde

 |  21:01
EXCLUSIV. Se strânge lațul în jurul baronilor de Caraș-Severin. Doi oficiali au dat declarații care îl incriminează pe aghiotantul lui Frunzăverde

Sorin Frunzăverde a fost „înghesuit în colțul ringului” de procurorul DNA, marți, la procesul în care este acuzat de fraudarea alegerilor prezidențiale, fiind practic constrâns să admită că a exercitat trafic de influență, mituind primarii din județ cu promisiunea unor fonduri în cazul preluării puterii de către PNL.

La Tribunalul județului Caraș-Severin din Reșița a urmat dosarul în care Ionesie Ghiorghioni şi nepotul său sunt acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă. Primul martor audiat a fost Marius Andriţoi, directorul interimar al DADPP al Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Andriţoi era doar director adjunct, dar a fost numit director interimar după ce directorul Ianăş Roşeţi a fost prins în flagrat delict de DNA luând mită tot de la un constructor, pentru o lucrare de drumuri judeţene.

Mărturia directorului Paul Valentin Armașu

EXCLUSIV. Se strânge lațul în jurul baronilor de Caraș-Severin. Doi oficiali au dat declarații care îl incriminează pe aghiotantul lui Frunzăverde
zoom

Deşi a mărturisit că îşi menţine toate declaraţiile din dosar şi că a spus doar adevărul, în faţa judecătorului Andrițoi nu a prea avut poftă de vorbă şi a încercat să nu susţină şi public ceea ce a scris în liniştea birourilor DNA. Judecătorul l-a taxat foarte aspru şi i-a atras atenţia că se află sub jurământ, începând să-i citeze din declaraţia dată în faza de urmărire penală. „S-au plâns că dau bani inculpatului Ghiorghioni Ionesie” este din declaraţia dată de dumneavoastră în faza de urmărire penală i-a atras atenţia judecătorul, continuând să citească: „Constructorii s-au plâns că procentul pe care ajung să-l dea în aceste circumstanţe este mult mai mare!”, i-a spicuit judecătorul. Derutat, Andriţoi s-a scuzat că declaraţia a dat-o la ora 23.00, era stresat şi obosit, dar nu a infirmat cele spuse. Apoi, tot judecătorul i-a amintit cum s-a plâns Armaşu Paul Valentin că, la cererea lui Ionesie Ghiorghioni, a fost obligat să renunţe la participarea la o licitaţie pentru deszăpezire. „S-a plâns atunci şi eu i-am spus să facă contestaţie. De altfel, firma dânsului a participat la licitaţie“. Judecătorul a insistat cu întrebarea „Vi-a spus că a fost obligat să se retragă de către Ghiorghioni Ionesie?“ răspunsul lui Andriţoi fiind un „da“ extrem de timid. Andriţoi a recunoscut şi că s-a dus şi l-a informat pe Ghiorghioni Ionesie că Armaşu Paul Valentin i-a spus că Remus Rof este omul lui. Întrebat de judecător ce reacţie a avut Ghiorghioni Ionesie, martorul a tăcut, a trecut la celălalt subiect, povestind despre licitaţia firmei Camand. „Când a făcut afirmaţia că domnul vicepreşedinte i-a cerut să se retragă, i-am spus să conteste licitaţia“, a spus Andriţoi.

A urmat ca avocatul apărării, Cosmin Bolosin, să-i adreseze întrebări martorului: „Rof şi ceilalţi oameni de afaceri care se plângeau că domnul Ghiorghioni Ionesie le-a cerut un procent prea mare unde au spus, unde a avut loc acea discuţie?“, la care martorul a ales să tacă.

Depoziţia lui Ilie Iova, vicepreședintele CJ Caraș-Severin

Ilie Iova, singurul vicepreşedinte în funcţie de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, confirmă şi el că omul de afaceri Valentin Armaşu i s-a plâns, spunând „m-am săturat şi nu mai vreau să mi se ceară cele 10%“, dar spune că nu a considerat-o deloc informaţie şi nu a luat-o în serios, ba chiar a uitat complet de această mărturisire, despre care spune că a fost făcută la plecare, în treacăt şi în drum spre uşă, amintindu-şi de ea abia la DNA, când i-a fost pusă înregistrarea acelei discuţii făcută de către Armaşu Paul Valentin. „Nu s-au spus nume, persoane sau altceva. Dacă nu era înregistrarea, eu o luam ca o pură afirmaţie şi s-ar fi oprit aici”, a spus Ilie Iova. În mod normal, oricărui demnitar atunci când cineva îi sesizează fapte de corupţie nu se face că nu aude sau că a uitat, ci sesizează imediat organele în drept. Şi nu se poate invoca nici motivul că nu ar fi probe, pentru că orice denunţ de fapte de corupţie aduce denunţătorului protecţia în faţa legii, acesta nefiind obligat să răspundă civil, chiar dacă denunţul sau fapta de corupţie denunţată nu a putut fi probată!

A urmat o ceartă pe martori, apărarea propunând audierea a nu mai puţin de şase funcţionari de la Consiliul Judeţean, procurorul anticorupţie spunând că nu se opune audierii martorilor, dar pentru o audiere în circumstanţiere, care să aibă legătură cu cazul, nu simple audieri care să nu aducă informaţii relevante dosarului. „Eu nu pot să ştiu ce vor declara martorii, domnule judecător, dar cer cei şase martori pentru că putem afla de la ei lucruri importante despre domnul Ghiorghioni şi despre modalitatea de lucru”, a spus avocatul Cosmin Bolosin. Judecătorul nu s-a lăsat înduplecat şi a acceptat, iniţial, doar audierea secretarului general al judeţului, Darian Ciobanu, şi a secretarei lui Ghiorghioni, Cherecheş Viorica, dar pentru a fi audiaţi în circumstanţiere, pentru ceilalţi patru cerând motivări scrise de la avocaţi.

Sorin Frunzăverde rupe tăcerea în dosarul DNA

EXCLUSIV. Se strânge lațul în jurul baronilor de Caraș-Severin. Doi oficiali au dat declarații care îl incriminează pe aghiotantul lui Frunzăverde
zoom

De la percheziţiile din 15 mai 2015, ce au avut loc la biroul său din Consiliul Judeţean, acasă şi la Camera de Comerţ, Sorin Frunzăverde nu a mai avut nici o reacţie publică până la înfățișarea de ieri.

În faţa instanţei el a dorit să acrediteze ideea că nu se punea problema unor presiuni sau că nu se amanetau fondurile de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, deşi ele acolo erau purtate şi că este vorba doar despre discuţii politice, fără presiune pe primari.

Procurorul a fost şi mai obiectiv şi l-a întrebat pe Frunzăverde: „Dacă a fost doar un mesaj, ce sens avea să se vorbească de alocările bugetare din 2015? Rezultă implicit condiţionarea la o anumită conduită! Ce sens avea, altfel, precizarea cu alocarea fondurilor în 2015?”. „A fost o discuţie mult mai lungă, s-a înregistrat doar o parte din ea. Am încercat să dizolvăm acel zvon politic că, dacă va veni un guvern PNL, nu se vor mai finanţa proiectele primarilor traseişti. În acele interceptări mai apare o frântură: «...Ei sunt importanţi...» fiind vorba despre membrii comunităţilor. Referirea se face la fondurile unui eventual guvern PNL şi nu la fondurile Consiliului Judeţean, care sunt foarte mici, observaţi şi dumneavoastră că vorbim de 6,6%“, a răspuns Frunzăverde. Dar procurorul insistă: „În calitate de vicepreşedinte al PNL promiteaţi că veţi finanţa proiectele începute în 2014? Şi care era sensul acelei promisiuni? În ce calitate promiteaţi că veţi ţine cont?”, la care Frunzăverde a răspuns: „În calitate de reprezentant al PNL şi al programului de guvernare al PNL faţă de investiţiile în teritoriu. Era vorba despre expunerea poziţiei unui viitor guvern PNL”. Procurorul DNA: „În ce calitate şi-a luat un angajament, o promisiune?” . Frunzăverde: „Nu, nu s-a vrut o condiţionare sau o promisiune, ci a vrut să fie o afirmaţie”. Procurorul DNA: „Dacă nu era nimic de ascuns şi sunt doar discuţii politice, de ce a insistat inculpatul ca acest mesaj să se poarte într-o formă conspirată, insistând de două ori ca discuţiile să se poarte între patru ochi?”, Sorin Frunzăverde răspunzând că: „Era o discuţie politică între reprezentanţii a două partide politice. Puteam să creez primarilor PSD neplăceri, de aceea am cerut să rămână conspirativă. Pentru că era o discuţie politică între reprezentanţii a două partide politice aflate în campania electorală”. Trebuie observat că nu toţi primarii care au plecat au trecut la PSD, unii au rămas la PSD, cum este cazul primarul din Sacu. Apoi, mai mari probleme s-ar fi creat primarilor dacă obţinea Iohannis un scor mare decât dacă se afla că discutau cu PNL, căci toată lumea ştie faptul că în campania electorală primarii sunt abordaţi de toate partidele. Apoi, unele discuţii au fost purtate de secretarul Darian Ciobanu, apolitic.

Au urmat întrebările avocatului Silvăşan, apărătorul lui Ionesie Ghiorghioni, care a insistat pe întrebarea dacă ordinele date de Frunzăverde lui Ghiorghioni nu au fost generate de la nivel central, ca o practică naţională a PNL, Frunzăverde confirmând ezitant: „Era o politică a partidului” sau „toţi membrii importanţi fac campanie electorală”. Judecătorul a sintetizat extrem de bine situaţia „înţeleg eu că într-un partid politic nu se acţionează individual!”.

Extrem de supărat de ancheta DNA, Frunzăverde a explodat: „Nu cred că o discuţie politică între doi oameni politici poate fi interzisă în România!”.

Ambii avocaţi au cerut revocarea măsurii controlului judiciar, dar judecătorul a decis prelungirea măsurii cu alte 60 de zile, Sorin Frunzăverde declarând contestaţie la această măsură.

La termenul viitor, care va fi pe 15 octombrie, vor fi audiaţi primii martori în acest dosar, adică secretarul judeţului, Darian Ciobanu, primarii Lala Ion, de la Lăpuşnicu Mare, Stoicu Adrian Sergi, de la Bozovici, şi Orbulescu Ion, de la Ciuchici.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray