2020-07-03 17:33

EXCLUSIV: Sindicalistul Matei Brătianu, la 73 de ani, angajat pe viață la Poșta Română

 |  13:19
EXCLUSIV: Sindicalistul Matei Brătianu, la 73 de ani, angajat pe viață la Poșta Română

Noul ministru al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, are de rezolvat o situație inedită și delicată la Compania Națională Poșta Română, mai ales după ce postașii au fost acuzați că au făcut campanie electorală pentru PSD.

Acuzația potrivit căreia postașii au făcut campanie pentru PSD are la bază o realitate arhicunoscută, dar tolerată de ani buni la Poșta Română, din cauza statutului aparte al eternului lider al Federației Sindicatelor din Poștă și Comunicații, Matei Brătianu. Acesta, deși are 73 de ani, are totuși contract de muncă pe durată neterminată, încheiat de fostul ministru al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu. PUTEREA vă prezintă, în exclusivitate, principalele prevederi din acest contract, cam paralel cu legea, dar și aranjamentele și implicațiile ce au rezultat din parafarea acestuia.

 

 

Vătaful Poștei Române, garantat și susținut de PSD de peste 20 de ani

 

În timpul guvernării Cioloș, fostul director al Poștei Române, Alexandru Petrescu, încheia contractul individual de muncă nr. 119/64/14.07.2015, pe durată „nedeterminată”, cu salariatul Brătianu Matei-Radu. Documentul stipula că acesta urmează „să înceapă activitatea de la data de 15.07.2015”. Dar, la data semnării contractului, liderul sindical avea 69 de ani și, potrivit legislației în vigoare, nu mai putea avea contract de muncă pe durată nedeterminată și, automat, nu mai putea fi nici lider sindical.

Dar, cu toate acestea, directorul Poștei Române de atunci, impus de PSD, îl încadra pe durată nedeterminată la Direcția Rețea, Departamentul Administrare Rețea, Dispersie București, pe funcția de inspector exploatare. Astfel, Brătianu este încadrat pe această funcție având „salariul de bază brut de 3.210 lei, corespunzător clasei de salarizare 29”. În contractual de muncă din 2015 se mai precizează că Matei Brătianu va beneficia de următoarele patru sporuri; „de continuitate”, „de condiții nocive”, „pentru exercitarea integrală a atribuțiilor aferente unui alt post sau functie” și sporul „noapte”. De asemenea, liderul sindical nu are stipulat în contract numărul zilelor de concediu de care poate beneficia. În schimb, nu trebuie omis faptul că, de mai bine de 20 de ani, fiecare director al Companiei Naționale Poștă Română a simțit în spate permanent presiunile sindicaliștilor conduși de către eternul lider, Matei Brătianu. Iar ca să aibă liniște în companie, fiecare director a cedat pe presiunile și aranjamentele sindicaliștilor conduși de Matei Brătianu. Mai mult, eternul lider sindical de la Poșta Română a fost deputat PSD de Constanța, în perioada 2008-2012, adică a fost susținut și garantat de baronii Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu.  Cel mai relevant aspect privind implicarea politică a sindicaliștilor de la Poșta Română, în mod special pentru PSD, a fost mitingul împotriva abuzurilor organizat de PSD, în iunie 2018, când Matei Brătianu a fost pe scena din Piața Victoriei alături de liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea.

 

Violeta Alexandru: „Sunt oameni care primesc de la liderii de sindicat indicații politice”

 

În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a atras atenția actualului director general al Poștei Române, Mircea Tudosie, asupra faptului că liderii de sindicat din această instituție s-ar ocupa mai mult cu politica „și cu întreținerea unei atmosfere tensionate în rândul lucrătorilor Poștei Române”. „Sunt oameni care sunt membri de sindicat și care primesc de la liderii de sindicat indicații politice. Acestor lideri de sindicat le spun să se întoarcă la treaba pe care o au de făcut și să o facă cu rigurozitate, fără niciun fel de amestec în viață politică. Există suficient spațiu unde ne putem manifestă politic, în ceea ce privește plata pensiilor trebuie să ne ținem de contractul pe care Casa de Pensii îl are cu Poștă Română și fiecare pensionar să își primească pensia la timp, în graficul pe care Poșta îl are de onorat. Din partea reprezentanților Casei de Pensii, în discuțiile purtate, am înțeles că există și practica ca în loc să se livreze pensia la domiciliu, să fie chemați pensionarii la oficiul poștal pentru primirea pensiei. Orice asemenea ieșire din termenii contractuali va beneficia din partea mea de fermitate”, a mai spus Alexandru. Reacția ministrului Muncii venea după ce preşedintele PNL Vrancea, senatorul Cătălin Toma, a declarat că unii poştaşi din judeţ s-au implicat în campania electorală. Parlamentarul i-a reclamat pe poştaşi la conducerea Companiei Poşta Română pentru că aceştia ar susţine PSD şi le-ar spune oamenilor că liberalii îi vor lăsa fără pensii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-02Parerea ta...

PATRARU
02 Dec 2019

Si la CFR Calatori e unul director general pe viata . Poate-l ajuta DNA-ul sa plece ?
FLORIN BUNEA
02 Dec 2019

toti liderii sindicali sant niste lacomi.
MITICA DOGARU
03 Dec 2019

Daca si acest guvern liberal lasa pe mana unor handicapati, supranumiti leaderi sindicali, domenii vitale ale Romaniei, cum sunt Posta, CFR, Drumuri, Sarea, Energia electrica etc, atunci trebuie sa plece cat mai repede.
GIGI
03 Dec 2019

Sa nu fim carcotasi. Avantajul membrilor slpr cu liderul lor, bratianu este ca la ei vine " Mosul" in fiecare zi, nu doar de Craciun.
ELENA
03 Dec 2019

Posta a fost distrusă de toate partidele care au fist la guvernare ( PDL, PSD, ETC). de către sindicat. Sindicaliștii Postei Romane, nu au favut nimic pentru salariati si dotarea oficiilor postale. Cele mai mizere salatii sunt la Posta Romana
TITITINO
03 Dec 2019

Cum adica spor pt. conditii nocive, cu ce noxe intra in contact un inspector? Si de cand lucreaza inspectorii noaptea? Si care continuitate? Si care alt post(asta e cea mai frecventa gaselnita cu care se iau bani in plus)? Pt. postasi nu a fost in stare acest escroc sa introduca(negocieze) spor pt. munca in conditii extreme(vara canicula, iarna viscole)Dar pt ei se poate!
SOFIA
03 Dec 2019

Acest articol este o mare minciună. Atunci cînd din diverse motive vrei sa lovești în cineva , democrația permite să spui tot felul de bălării sa distrugi un om fără să fii tras la raspundere. Aceasta este democratia in Romania.
PATRARU
03 Dec 2019

Aceasta este democratia PSD din România , poate asta sa intelegem.
MITICA DOGARU
03 Dec 2019

Doamna Sofia, probabil camarada de 'arme 'cu acest individ, combate, articolul in viziunea ei fiind minciuna. Tot minciuna e si faptul un procent semnificativ din ciubucurile factorilor obtinute la distribuirea pensiilor se duce in buzunarele leaderilor Postei Romane? Tot minciuna e si fapful ca angajarea unui factor se face cu sume considerabile si numai daca leaderul de sindicat e de acord? Oare de ce? Oare de ce DNA, cu toate sesizarile facute de - a lungul timpului nu s - a pus la lucru pana acum? E oare intamplator? In acest timp buzunarele leaderilor se umplu lunar!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz