2020-08-04 22:15

EXCLUSIV. SRI și-a tras singur imobil pentru protocol

 |  19:12
EXCLUSIV. SRI și-a tras singur imobil pentru protocol

Marius Florian

Pe ordinea de zi de miercuri a Camerei Deputaților au figurat mai multe proiecte de lege care s-au dezbătut ore în șir. Dacă timp de mai bine de o oră „aleșii neamului” au dezbătut care să fie Ziua Independenței României, 9 sau 10 mai, alături de alte proiecte intens disputate, un proiect a trecut „ca prin brânză”.

Prezentat ca „instituirea unor măsuri fiscal - bugetare”, urmat de cuvântul magic, respectiv SRI, deputații nu au prezentat nici o părere, nu s-a mai încercat retrimiterea la comisii, nimeni nu s-a înscris la dezbaterile generale, iar votul covârșitor de 241 „pentru” a concluzionat o treabă: ordonanța 22/2015 a Guvernului, privind „instituirea unor măsuri fiscal - bugetare” a trecut fără probleme.

În fapt, este vorba despre transmiterea unui imobil aflat în proprietatea publică a statului, din administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” în administrarea Serviciului Român de Informații.

SRI și-a exprimat necesitatea de „asigurare a condițiilor de desfășurare a activităților specifice, a celor de reprezentare și protocol organizate la nivelul SRI, pentru a corespunde exigențelor speciale ale îndeplinirii misiunilor privind securitatea națională, precum și a celor vizând activitățile de cooperare internațională în domeniul militar specifice acestei instituții”.

De la „exigențele speciale ale îndeplinirii misiunilor privind securitatea națională” până la un imobil pentru protocol, șampanii, pișcoturi și alte aspecte asemănătoare privind relația SRI cu partenerii internaționali e cale lungă. Interesant este că SRI „urmează să suporte din bugetul propriu contravaloarea acestor investiții, modernizări și dotări, din fondurile alocate din bugetul de stat cu această destinație, în patru rate anuale egale, începând cu anul 2016”. SRI se angajează să achite 8.140 lei, lunar, din bugetul statului pe care oricum și-l tranșează după cum dorește!

În 2015, fostul premier Victor Ponta stipula în ordonanță că „se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul SRI, suma de 31.413 lei pentru plata investițiilor și modernizărilor finalizate, aflate în proprietatea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” și achiziționate din fondurile proprii ale Regiei”.

Păi, ori SRI alocă din fonduri proprii, ori Guvernul acordă bani din buget pentru SRI? Cert este că ratele sunt ca și tranșate, în contextul în care, în ordonanța 22/2015, „se alocă de la bugetul de stat, prin SRI, suma de 749.000 lei pentru investițiile și modernizările, finalizate, aflate în proprietatea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” și achiziționate din fondurile proprii ale Regiei”. Totodată, se mai alocă de la bugetul de stat „suma de 36.000 lei, reprezentând contravaloarea bunurilor de natura activelor fixe”.

Bani mulți alocați de la bugetul de stat pentru SRI, pentru un imobil pentru care SRI se angajează să îl plătească. În fine, trecem de la poveștile „cu șpioni”, la amuzamentul situației, anume că ordonanța 22/2015 a fost contrasemnată de șeful SRI, Eduard Hellvig. Acesta nu a semnat „de primire”, ci „de cedare”, în numele Guvernului, ca și cum și-ar fi acordat clădirea de unul singur!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-03

Documente:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz