2020-07-03 13:48

EXCLUSIV. Viorică Dăncilă, presată de un ONG să desființeze Ministerul Turismului

 |  18:28
EXCLUSIV. Viorică Dăncilă, presată de un ONG să desființeze Ministerul Turismului

În ultima perioadă de timp, premierul Viorica Dăncilă este presată, direct sau indirect, de către anumiți reprezentați ai Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), grupați în jurul controversatului afacerist Dragoș Anastasiu, să facă un troc privind adoptarea de către Parlament a Legii Turismului.

Ținta acestui troc este una incredibilă, și nu are nicio legătură cu turismul, ci doar cu garantarea obținerii unor privilegii pentru un grup restrâns de interese. 

Troc cu baiatie lungă

La începutul lunii iunie 2019, cabinetul Dăncilă a adoptat proiectul Legii Turismului, prin care se „reglementează, pentru prima dată, direcții importante pentru acest sector, în care este nevoie de o actualizarea a cadrului legislativ vechi chiar și de 20 de ani”. Totodată, atunci Guvernul a anunțat că „în Legea Turismului este prevăzută și înființarea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD), un alt punct din Programul de Guvernare”. Practic, la deschiderea noii sesiuni parlamentare din toamnă, Legea Turismului urmează să fie adoptată și de Parlament. Numai că, surpriză! ONG-ul Coaliția pentru Dezvoltarea României a transmis, pe canale neoficiale, premierului României, că va face o serie de demersuri pentru a bloca Legea Turismului în Parlament, prin intermediul parlamentărilor PNL și USR, dacă Dăncilă nu va modifica prevederile privind OMD.

Practic, CDR, prin vocea fostul patron de la Eurolines Group, Dragoș Anastasiu, dorește constituirea unui OMD central și nu așa cum se stipulează în lege, adică să existe un parteneriat între autoritățile locale și mediul privat. De ce? Pentru că cei din CDR, în mod special Dragoș Anastasiu, doresc constituirea unui OMD național care să preia de la Ministerul Turismului toate atribuțiile și strategia de promovarea turistică, inclusiv cea de coordonare a birourilor de promovare turistică din străinătate, și chiar numirea reprezentanților la aceste birouri. Practic, conform unor specialiști din turism, se dorește ca, printr-un ONG, să se dirijeze toate fondurile de promovare a României alocate prin bugetul național și, culmea, chiar și un cuantum substanțial din taxele speciale de promovare turistică locală. Practic, prin adoptarea acestor solicitări venite de la CDR, Ministerul Turismului, condus de către vicepreședintele PSD Bogdan Trif, rămâne fără principalul său obiect de activitate, adică promovarea turistică a României în țară și în străinătate și, ca atare, ministerul s-ar putea desființa.

Nu trebuie omis faptul că, anul acesta, 51 de parlamentari liberali au contestat la Curtea Constituțională înființarea OMD-urilor, dar fără succes. Acum, însă, CDR și Dragoș Anastasiu vor să blocheze Legea Turismului în Parlament, prin intermediul parlamentarilor PNL și USR. Potrivit informațiilor noastre, premierul Viorica Dăncilă este la mijloc în acest troc pus pe tapet de către un anumit grup de interese, reprezentat de fostul patron de la Eurolines Group. Însă, ceea ce nu știe premierul Dăncilă este faptul că, prin aceste manevre, se urmărește ca anumite persoane garantate, susținute și promovate de PNL și USR, să fie impuse la birourile de promovare turistică ale României din străinătate, iar Dragoș Anastasiu are o idee foarte clară pe cine vrea să impună la Bruxelles. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-21Parerea ta...

UN CETATEAN
23 Aug 2019

Exista atestarea localitatilor ca statiuni turistice, de interes local si national. Apoi legea pentru parteneriatele publice private.OMD este un artificiu inutil pentru ca si sub aspect statistic se aplica indicatori de dezvoltare durabila. O gaselnita inutila aceste OMD, doar ca ministrul turismului sa afirme ca a facut si el ceva.Avem legi, multe, stufoase si proaste.Copiem pe straini, ca sa spunem ca facem ceva, cand avem infrastructura feroviara si rutiera proasta, poluare cat cuprinde, servicii mediocre in turism, lipsa de forta de munca. Exista si exceptii dar foarte putine.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz