2020-02-26 19:30

EXCLUSIV. Administraţia Străzilor aruncă un milion de euro pe marcaje rutiere

 |  19:20

Credeaţică afacerile cu bani publici derulate de Administraţia Străzilor, instituţieaflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, s-au încheiatodată cu tunul de 350.000 de euro pentru consultanţă dat în favoarea firmeiSearch Corporation? Ei bine, nu. Instituţia condusă de Alina Roman a oferitunui mai vechi abonat cu Administraţia Străzilor un contract în valoare de 1,05milioane de euro pentru marcaje şi indicatoare rutiere în Bucureşti. Este vorbadespre firma Vesta Investment, în asociere cu Marca Plast SA, ambele societăţiavându-l ca acţionar pe Radu Ştefan Spirea. Vesta Investment este unul dintecei mai prolifici clienţi ai statului în legatură cu furnizarea de indicatoare şimarcaje rutiere, considerat ca fiind cel care deţine monopolul pe piaţa deprofil.

Afacerilepe bani publici ale Administraţiei Străzilor Bucureşti merg strună, în ciudacrizei economice cu care se confruntă bugetul statului. Instituţia condusă decontroversata Alina Roman a anunţat, la data de 8 iunie 2010, intenţia de aachiziţiona servicii de lucrări şi instalare de marcaje rutiere în Capitală,organizând, la începutul lunii august, o licitaţie în acest sens. La aceastălicitaţie s-au înscris doi ofertanţi, însă la data de 2 august 2010, AdministraţiaStrăzilor Bucureşti a atribuit contractul cu numărul35 privind “Lucrări de marcaje rutiere – Muinicipiul Bucureşti” asocieriidintre societăţile Vesta Investment SRL cu SC Marca Prest SA, primul fiindliderul asocierii. Valoarea contractului atribuit se ridică la 3.745.649,90lei, la care se adaugă TVA, în valoare de 898.955,79 lei, rezultând o cheltuialătotală de la bugetul Consiliului General al Municipiului Bucureşti de4.644.605,87 lei (adică aprocimativ 1,05 milioane de euro).

Potrivitcaietului de sarcini al acestei licitaţii, Administraţia străzilor va cumpărade la firmele Vesta Investment şi Marca Plast atât marcaje rutiere, cât şicovoare asfaltice sau obstacole denivelate pentru limitarea vitezei, precum şiindicatoare rutiere care urmează să fie montate în Bucureşti, pe artereleaflate în aria de competenţă a Primăriei Capitalei.

Astfel,societăţile în cauză vor livra autorităţii contractante marcaje longitudinalepentru separarea sensurilor de circulaţie, pentru delimitarea benzilor demers şi pentru delimitarea părţiicarosabile. De asemenea, Vesta Investment şi Marco Plast vor mai livra marcajetransversale de oprire, de cedare a trecerii şi de trecere pentru pietoni,precum şi alte marcaje rutiere diverse de ghidare, pentru spaţii interzise,pentru interzicerea staţionării şi pentru locurile de parcare amplasate pepartea carosabilă a arterelor de circulaţie. Vor fi livrate, de asemenea, şimarcaje pentru obstacole, dar şi marcaje prevăzute cu săgeţi şi diverse inscripţii.

Firmelecâştigătoare ale acestui contract mai trebuie să pună la dispoziţia AdministraţieiStrăzilor Bucureşti şi indicatoare rutiere pentru denivelări pentru limitareavitezei, pentru limitarea vitezei la 30 km/h, pentu treceri de pietoni prevăzutecu lămpi cu leduri, pentru spitale echipate cu lămpi cu leduri, dar şi cufiguri grupate “copii + limitare de viteză la 30 km/h” cu dimensiuni de850/1.500 mm. De asemenea, ofertantul câştigător este obligat, conform aceluiaşicaiet de sarcini, să execute suporturi pentru aceste indicatoare din tablă de oţelcu grosimea de minim un milimetru ridigizat prin simplă bordurare continuă pe întregulperimetru al indicatorului, inclusiv la colţuri, dar să şi monteze stâlpi desusţinere.

Maimulte indicatoare pentru “Spital” decât pentru “Trecere de pietoni”

Astfel,firmele Vesta Investment şi Marco Plast vor livra către Administraţia StrăzilorBucureşti 1.900 metru pătraţi de marcaj rutier termoplastic, 310 metri pătraţide marcaj rutier termoplastic rezonator, 840 metri pătraţi de marcaj rutierperformat, precum şi 14.500 metri pătraţi de covor antiderapant de culoare roşie.

Înceea ce priveşte indicatoarele şi restul materialelor care fac obiectul acestuicontract, ele se compul astfel: 20 de bucăţi de indicatoare rutiere cu figuri,40 de bucăţi de indicatoare rutiere pentru denivelări pentru limitarea vitezei,40 de bucăţi de indicatoare rutiere pentru limitarea vitezei la 30 km/h, 20 debucăţi de indicatoare rutiere pentru trecere de pietoni echipate cu lămpi culeduri, 60 de bucăţi de indicatoare rutiere “Spital” echipate cu lămpi culeduri, dar şi 60 de stâlpi de susţinere a indicatoarelor rutiere. În afară detoate acestea, Administraţia Străzilor ar mai trebui să intre în posesia a1.200 de butoni reflectorizanţi şi a 250 de metri liniari de limitatoare deviteză în sistem liniar.

VestaInvestment - contracte grele cu statul

CompaniaVesta Investment, cu sediul în Otopeni, judeţul Ilfov, a luat fiinţă în anul2002 şi şi are ca principal obiect de activitate “producţiade elemente de siguranţă şi semnalizare în domeniul transporturilor, produse media,componente mase plastice” şi are doi acţionari, fiecare deţinând 50 la sută dinbeneficiile şi pierderile societăţii. Aceştia sunt Radu Ştefan Spirea Andrei şiAristid Letiţia Spirea Andrei. De altfel, şi cea de-a doua societate asociată încontractul câştigat cu Administraţia Străzilor, Marco Plast SA, îl are printreacţionari pe acelaşi Radu Ştefan Spirea Andrei.

Vesta Investment nu se află la primulcontract cu Administraţia Străzilor Bucureşti. Astfel, potrivit site-ului SEAP,societatea a mai încheiat, la data de 11 noiembrie 2009, cu instituţia condusăde Alina Roman, un contract în valoare de 4.500.000 de lei fără TVA pentruinstalarea de stâlpişori ornamentali pentru delimitare şi protecţie. Deasemenea, la data de 12 noiembrie 2009, Administraţia străzilor a mai atribuitcătre Vesta Investment un contract în valoare de 287.270 lei cu TVA inclusăpentru achiziţia de dispozitive de limitare a vitezei. De altfel, relaţiadintre Administraţia Străzilor şi Vesta Investment este una de notorietate, deoarece,înanul 2006, Administraţia Străzilor Bucureşti a organizat licitaţia pentrucontractul „Piste pentru biciclişti“. Miza? 40 de kilometri de pistă şi ovaloare de 1,5 milioane de euro. La licitaţie s-au înscris opt firme, printrecare s-au regăsit Vesta Investment SRL, Marcatin SA, Marca Plast SA şi Euroconstruct Trading 98 SRL. În etapa dedepunere a ofertelor, numărul firmelor s-a redus la două, respectiv asociereaSC Vesta Investment SRL & SC Marcatin SA & SC Marca Plast SA şiEuroconstruct. A câştigat asocierea Vesta Investment. O altă afacere bănoasăpentru Vesta Investment a fost realizarea culoarelor unice de transport pentruSummitul NATO care a avut loc la Bucureşti în 2007. Atunci, Administraţia StrăzilorBucureşti a încredinţat companiei lui Radu Ştefan Spirea, prin atribuire directă,realizarea celor trei trasee de siguranţă pentru deplasarea în Bucureşti adelegaţiilor oficiale participante la Summitul NATO. Această afacere i-a aduslui Spirea alte 1,9 milioane de euro.

Însăafacerile lui Spirea cu instituţiile statului nu s-au oprit la AdministraţiaStrăzilor Bucureşti. Astfel, la data de 30 iunie 2010, Ministerul Dezvoltării şiTurismului, condus de Elena Udrea, a atribuit firmei Vesta Investment uncontract în valoare de 3.654.500 lei fără TVA, pentru furnizarea de indicatoarerutiere turistice în 3D.

Ladata de 26 aprilie 2010, compania Electrica SA a atribuit către VestaInvestment SRL un contract în valoare de 43.592,20 lei fără TVA pentrufurnizarea de echipamente individuale de protecţie.

Ladata de 19 februarie 2010, Consiliul General al Municipiului Bucureşti aatribuit aceleiaşi firme un contract în valoare de 161.978 lei fără TVA pentrufurnizarea a 3.800 de certificate de înregistrare şi a 4.500 de plăcuţe cunumere de înregistrare.

Ladata de 13 octombrie 2009, societatea Vesta Investment a mai primit, din parteaCompaniei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, un contract în valoarede 39.029,76 lei fără TVA pentru furnizarea de panouri antiorbire cu sistem deprindere.

Ladata de 14 octombrie 2009, tot CNANDR a mai atribuit firmei Vesta Investment uncontract în valoare de 276.416 lei fără TVA pentru furnizarea de stâlpişoridespărţitori ai traficului rutier.

Ladata de 17 octombrie 2009, Vesta Investment a încheiat cu Primăria Sectorului 4un contract în valoare de 32.001 lei fără TVA pentru furnizarea de borne pentruprotecţia trotuarelor.

Înfine, în data de 30 iulie 2008, Vesta Investment a încheiat cu Municipiul BaiaMare un contract în valoare de 34.000 lei fără TVA pentru furnizarea de stâlpişoriornamentali.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine