2019-07-23 04:12

EXCLUSIV. CFR Călători s-a împrumutat la bănci de 1,76 milioane de euro

 |  19:02
EXCLUSIV. CFR Călători s-a împrumutat la bănci de 1,76 milioane de euro

În plină criză a salariilor, Societatea Naţionalăde Transport Feroviar CFR Călători SA a contractat, la mijlocul luniiseptembrie a acestui an, credite bancare în valoare de 1.765.833 de euro. Sursedin cadrul companiei au precizat, pentru ziarul “Puterea”, că această linie decreditare a fost deschisă pentru achitarea salariilor angajaţilor. Oficial însă,potrivit contractului, CFR Călători a contractat credite pentru refinanţareaunor alte credite contractate anterior şi gajate cu materialul rulant alCompaniei.

SNTFC CFR Călători SA a negociat direct cudouă bănci pentru contractarea de servicii financiare compuse din servicii deasigurări şi servicii bancare de investiţii pentru acordarea de credite bancareîn valoare totală de 5.981.050 lei fără TVA. La data de 8 septembrie 2010, CFRCălători a încheiat cu Martin Bank România contractul cu numărul 164 privindacordarea de credite, în valoare de 3.078.650 lei fără TVA, iar la data de 22septembrie 2010, aceeaşi companie aflată în subordinea MinisteruluiTransporturilor a mai contractat un împrumut, în valoare de 2.902.400 de lei fărăTVA în baza contractului cu numărul 617.

Creditetotale de 24 de milioane de euro

Iniţial, potrivit documentaţiei care a însoţitanunţul de participare publicat de Compania CFR Călători SA pe site-ul SEAP,privind licitaţiile publice, autoritatea contractantă intenţiona să angajeze împrumuturibancare în valoare de 24 de milioane de euro cu scadenţă în 12 luni. Ratadobânzii anuale prevăzute în documentaţia care a însoţit cererea de credit estede 1 M la care se adaugă rata băncii Euribor şi 1 M la care se adaugă rata băncii% Robor. Pentru contractarea acestui împrumut, Compania Ferofviară Română CălătoriSA garantează cu materialul rulant aflat în dotarea sa. Evaloarea garanţiilormateriale se va efectua la acordarea creditului şi este valabilă pe întreagadurată a liniei de credit. Băncile vor pune gaj asupra contului curent al CFR CălătoriSA.

Au garantat cu materialul rulant

Potrivitformularului de contract care a însoţit procedura de atribuire a contractuluide credit, destinaţia liniei de creditare deschisă de CFR Călători SA prevede căsumele împrumutate se utilizează pentru activitatea curentă şi pentru refinanţarealiniei de credit în euro deja existente, precum şi/sau pentru finanţareacapitalului de lucru. Contactate, surse din cadrul companiei susţin că aceştibani împrumutaţi de la bănci au ca ţintă acoperirea cheltuielilor aferentesalariilor angajaţilor companiei. Ziarul nostru a înaintat către SNTFC CFR CălătoriSA o cerere în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile deinteres public referitor la destinaţia sumelor provenite din încheierea celordouă contracte de creditare. Compania a precizat, prin intermediul unuicomuniat de presă transmis redacţiei “Puterea” că: “CFR Călători are linii de credit deexploatare începând cu anul 2003. Pentru prelungirea liniei de credit cu un ana fost necesară derularea unei proceduri de achiziţie a serviciilor financiare,cu publicarea în SEAP. Creditele au fost garantate cu materialul rulant aflatîn dotarea CFR Călători”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-12-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray