2020-02-26 19:29

EXCLUSIV. Conducerea spitalului nu a comunicat Parchetului numele firmei care a instalat aparatul de aer condiţionat

 |  19:24
EXCLUSIV. Conducerea spitalului nu a comunicat Parchetului numele firmei care a instalat aparatul de aer condiţionat

Numele societăţiicomerciale care a instalat cele două aparate de aer condiţionat marca “Sharp” însalonul de Terapie Intensivă şi Anestezie din cadrul Secţiei de Neonatologie aSpitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Dr. Panait Sârbu”, din Bucureşti,nu a putut fi pus la dispoziţia Parchetului General de către administraţiaspitalului. Potrivit unor surse judiciare, conducerea unităţii medicale a invocatfaptul că nu mai găseşte documentele prin care cele două aparate de aer condiţionatau fost montate în cursul anului 2001. Anchetatorii aşteaptă, încă, găsireaacestor documente care le-au fost solicitate oficial atât fostului manager alinstituţiei, Bogdan Marinescu, dar şi actualului manager interimar, VictoriaNicolau.

Potrivit unorinvestigaţii care au vizat modalitatea prin care s-au instalat echipamentelemedicale sau nemedicale în incinta Maternităţii Giuleşti, rezultă că documentaţiacare a stat la baza achiziţionării şi instalării celor două aparate marca “Sharp”nu mai sunt de găsit în arhiva unităţii medicale. Există, totuşi, anumitedocumente care demonstrează că Maternitatea Giuleşti a încheiat cu o societateTenax Climatehnic SRL din Ploieşti contracte pentru achiziţia şi montarea unorechipamente specializate de filtrare şi condiţionare a aerului în mai multesaloane medicale din cadrul spitalului, nu însă şi în incinta Salonului deTerapie Intensivă şi Anestezie. Chiar şi aşa, firma prahoveană a intrat în relaţiicontractuale cu Maternitatea Giuleşti în anul 2008, la şapte ani după ce ambele aparate au fostmontate în anul 2001, în salonul “morţii”.

Anchetatorii aşteaptăsă primească din partea inspectorilor Inspectoratului Teritorial de Muncă alMunicipiului Bucureşti mai multe rapoarte, printre care şi concluzii privitoarela aceste aparate de aer condiţionat. Asta deoarece, potrivit procurorilor,aparatele “Sharp” inslatate în incinta Salonului de Terapie Intensivă şiAnestezie sunt utilaje obişnuite, care se montează în spaţii de birouri sau delocuit, nefiind unele speciale dotate cu diverse caracteristici tehniceasemenea celor prevăzute expres pentru saloanele în care se află pacienţi.

Cine a montat acestedouă aparate, dintre care unul avea cablul de alimentare cu energie electricăimprovizat de la care a pornit incendiul? Nu se ştie. Cel puţin deocamdată, astaîntrucât nimeni nu-şi aminteşte, iar documentele care atestă această operaţiunenu mai sunt de găsit.

La data de 8 decembrie2009, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie “Dr. Panait Sârbu” încheie uncontract, ce are numărul 3141, pentru service filtrare şi purificare aer.Contractul, în valoare de 2.647,06 lei fără TVA, a fost încheiat cu societateacomercială Expert Serv Company SRL, firmă al cărei acţionar majoritar este oanume Mădălina Lidia Grigoroiu. Aceasta este de profesie medic şi este plecatădin România de mai bine de trei ani, spun anchetatorii. Ea nu a fost audiată,iar procurorii nici nu intenţionează să o citeze pentru a da declaraţii înacest dosar. Unele voci susţin că doctoriţa Mădălina Lidia Grigoroiu a fost ofoarte apropiată colaboratoare a lui Irinel Popescu, în cadrul Secţiei dechirurgie toracică a Spitalului Clinic Fundeni. Au fost audiaţi însăreprezentanţi ai acestei societăţi comerciale, întrucât, la data de 20 iulie2010, angajaţi ai Expert Serv Company SRL s-au prezentat la sediul MaternităţiiGiuleşti, unde au efectuat revizia atât la cele două aparate de aer condiţionatmarca “Sharp”, cât şi la un aparat de purificare a aerului instalat deasupra uşiide acces în Salonul de Terapie Intensivă şi Anestezie. Angajaţii în cauză auprecizat, în faţa anchetatorilor, că au efectuat revizia la aceste aparate deaer condiţionat, dar nu pot preciza dacă improvizaţia la respectivul cabluelectric exista la data respectivă sau nu.

Procurorii au început,în urmă cu două zile, urmărirea penală împotriva Spitalului Clinic de Obstetricăşi Ginecologie “Dr. Panait Sârbu”, pentru ucidere din culpă şi vătămarecorporală din culpă. Începerea urmăririi penale faţă de spital, ca persoanăjuridică, a fost făcută în temeiul articolului 19 indice 1 Cod penal, careprevede că “persoanele juridice, cu excepţia statului, a auitorităţilor publicecare desfăşoară o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat, răspundpentru infracţiunile săvârşite în realizarea obiectului de activitate sau îninteresul ori în numele persoanei juridice, dacă fapta a fost săvârşită cuforma de vinovăţie prevăzută de legea penală”. Acelaşi articol mai precizează că“răspunderea penală a persoanei juridice nu exclude răspunderea penală a persoaneifizice care a contribuit, în orice mod, la săvârşirea acelei infracţiuni”.

În cazul asistenteiFlorentina Daniela Cârstea, arestată preventiv în acest dosar, procurorii au reţinutprevederile art. 178 Cod penal, care precizează că “uciderea din culpă caurmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentruexerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anumiteactivităţi, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Dacă prin fapta săvârşităs-a cauzat moartea a două sau mai multe persoane, la maximumul pedepselor prevăzutese poate adăuga un spor până la 3 ani”. Aceleaşi prevederei se vor aplica şi încazul persoanei juridice Maternitatea Giuleşti, singura diferenţă fiind aceea căinstituţia nu poate fi băgată la puşcărie, ci riscă o sancţiune, cea mai severăfiind desfiinţarea.

Poliţistulcare şi-a pierdut copilul în incendiu vrea să fie traşi la răspundere toţivinovaţii

Poliţiştulcare şi-a pierdut fetiţa în incendiul de la Maternitatea Giuleşti a declarat,ieri, după ce a ieşit de la Parchetul instanţei supreme, că trebuie trase larăspundere mai multe persoane, fiind mai mulţi învinuiţi de tragedie, iarpentru moartea copilului său s-a constituit parte civilă. Viorel Florescu, ajutorulşefului Postului de Poliţie din comuna Izvoarele din judeţul Olt, a venit, joi,împereună cu soţia sa, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, undeau dat declaraţii procurorilor.

Eiau declarat la ieşirea din sediul Parchetului că s-au constituit parte civilăîn dosar, însă nu s-au gândit la o sumă. De altfel, mama a adăugat că nici osumă nu poate acoperi pierderea fetiţei. Ea a spus că nici acum nu i-a pututspune fiicei de 6 ani ce s-a întâmplat cu surioara ei. Fetiţa care a murit s-anăscut în 16 iulie la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina.În 22 iulie, din cauza unei malformaţii cardiace, fetiţa a fost trimisă laMaternitatea Giuleşti, unde în 16 august s-a produs incendiul şi în urma căruiamicuţa a decedat.

Poliţistula precizat că, în opinia sa, sunt mult mai mulţi învinuiţi în acest caz complexşi că nu doar asistenta medicală Florentina Cârstea este cea vinovată detragedie. În incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă Prematuri aMaternităţii Giuleşti, specialiştii susţin că temperatura a atins 200 de gradeCelsius. Cinci bebeluşi au murit, iar alţi şase sunt grav răniţi.

Stareacelui de-al şaselea bebeluş este în continuare critică

Stareagenerala a cinci dintre nou-născuţii prematuri se menţine stabilă la zece zilede la incendiul produs la Maternitatea Giuleşti, dar cel de-al şaselea bebeluşeste încă în stare critică, fiind dependent de ventilaţia mecanică, precizeazăconducerea Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu". "În cazula cinci dintre nou-născuţii prematuri evoluţia leziunilor locale estefavorabilă, dar corespunzătoare gradelor diferite de afectare. Întrucât micuţiiau grade diferite de prematuritate primesc îngrijiri complexe,interdisciplinare în Unitatea de Terapie Intensivă Neo-Natală", afirmădirectorul spitalulului, Dan Enescu. Înschimb, al şaselea bebeluş, care are şi o suferinţă pulmonară asociată, este încontinuarea dependent de ventilaţia mecanică, el fiind în stare critică, subtratament complex, interdisciplinar. Medicii monitorizează permanent parametriiclinici, biochimici şi hematologici şi asigură bebeluşilor terapie nutriţionalăşi de recuperare a prematurităţii, afirmă conducerea unităţii sanitarebucureştene. Bebeluşii sunt în continuare în Unitatea de Terapie IntensivăNeo-natală a Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Capitală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine