2020-07-05 19:22

Exclusiv. Filau obiectivele pe care voiau să le jefuiască, dar erau filaţi şi ei de poliţie

 |  18:14
Exclusiv. Filau obiectivele pe care voiau să le jefuiască, dar erau filaţi şi ei de poliţie

Trei indivizi care s-au “asociat”pentru a pune la cale un jaf armat la un cazino din Bacău au fost săltaţi depoliţie înainte de a trece la fapte. Indivizii au filat timp de două zileactivitatea cazinoului, dar şi maşina cu care sunt transportate sumele de banide la unitatea de jocuri de noroc. Cu toate că plănuiseră totul în cele maimici detalii, nu au ştiut nici o clipă că sunt urmăriţi de poliţie.

Totul a început la sfârşitul luniiaprilie, când poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale dinInspectoratul General al Poliţiei Române au prins un fir. Ei primiserăinformaţia că un individ din Bacău caută prin intermediul lumii interlope să cumpereo armă de foc cu muniţie de război pentru a comite mai multe jafuri armate labănci, case de amanet şi alte unităţi care transportă valori. Având în vederegravitatea faptelor, cât şi scopul urmărit, a fost înştiinţat Parchetul de pelângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aici cazul a fost preluat deprocurorul Marian Gherman, care a declanşat imediat cercetările. Mai întâi,individul din Bacău a fost identificat şi pus sub monitorizare atentă. Acestase numeşte Ştefan Blănaru, zis Fălcuţă, are 40 de ani şi, deşi locuieşte înBacău, are domiciliul în oraşul Galaţi.

Actefalse

Pe 4 mai, Fălcuţă trece la fapte. S-aprezentat la Oficiul poştal nr. 9 din Bacău, prezentându-se cu un act deidentitate (paşaport) pe numele Dănilă Adrian, pe care era aplicată fotografia sa.Angajatul de la poştă i-a cerut lui Fălcuţă şi o declaraţie olografă prin caresă certifice că paşaportul îi aparţine. Acesta s-a conformat, declarând înscris că se numeşte Dănilă Adrian şi a ridicat suma de 400 de lei.

La sfârşitul aceleiaşi luni, ŞtefanBlănaru s-a asociat cu Dan Silviu Otobâcu, în vârstă de 25 de ani, şi VirgilCristian Schirliu, în vârstă de de 21 de ani din Bacău. Cei trei au pus la caleun plan de atac asupra unor unităţi bancare prin folosirea unei arme de foc letale.Timp de o lună, cei trei au luat legătura cu toţi cunoscuţii lor de încredereaflaţi în Spania, Ungaria, dar şi în România pentru a procura ceea ce nu aveau,respectiv o armă de foc. În paralel cu acţiunea de procurare a armei audeclanşat şi filajul.

Cei trei s-au deplasat la mai multeobiective situate pe raza oraşului Bacău, unde au analizat posibilitateaefectuării unor jafuri armate. Astfel, în data de 29 mai 2010, cei trei s-audeplasat cu un autoturism Peugeot, proprietatea lui Dan Silviu Otobâcu şicondus de Virgil Schirliu, în zona cazinoului Metropolis din Bacău unde aurămas în interiorul maşinii şi au studiat cazinoul, căile de acces, dar şimijlocul de transport care colecta banii din încasări. De asemenea, în datelede 7 şi 8 iunie 2010, aceştia au studiat şi sucursalele unor bănci din Bacău avândacelaşi scop.

Procurareaarmei

Pe 19 iunie 2010, Fălcuţă a reuşit,prin interpuşi, să găsească pe cineva din Ungaria care să îi facă rost de oarmă. L-a sunat pe un anume Pişta, aflat pe teritoriul Ungariei, şi i-a spus dece are nevoie. Acesta i-a garantat că se rezolvă numai că trebuie să vină să oia şi îl costă 1.800 de euro. Fălcuţă i-a transmis ungurului că el nu are actede indentitate, dar că îşi va trimite locoteneţii să o ridice.

Pe 26 iunie 2010, Dan Silviu Otobâcuşi Virgil Schirliu au plecat în Ungaria. Pentru transport au apelat la un altindivid, Gică Marius Pascu, care este proprietarul unui jeep Mitsubichi Pajeroînmatriculat în Bacău. Au ieşit din ţară prin vama Borş şi s-au îndreptat cătreUllo, localitate situată lângă Budapesta. Cei doi l-au informat pe şofer cătrebuie să ajungă în Ungaria pentru a procura nişte plante etnobotanice, acăror comercializare era legală în România.

Indivizii habar n-aveau că toatemişcările lor erau urmărite, iar telefoanele şi discuţiile purtate erauînregistrate de anchetatori.

Cu o zi înainte ca indivizii să pleceîn Ungaria, anchetatorii români au apelat la sprijinul poliţiştilor unguripentru a monitoriza fiecare mişcare a suspecţilor, pe teritoriul ţării vecine.

Poliţiştii unguri au preluat filajulimediat ce suspecţii au trecut graniţa. Voiajul celor trei nu a durat preamult. Au ieşit dimineaţă, iar spre seară deja se aflau în vamă pentru formalităţilede intrare în România. Între timp, ofiţerii judiciarişti din Ungaria i-auinformat pe poliţiştii noştri că cei trei au mers în localitatea Ullo, undes-au întâlnit cu un cetăţean ungar. Acesta i-a înmânat lui Dan Silviu Otobâcu ocutie de culoare neagră, tip portarmă, în care se află o armă, cartuşe, dar şiun amortizor. Auzind acestea, ofiţerii români au informat imediat procurorul decaz care a dat undă verde să se treacă la reţinerea suspecţilor.

Reţinerea

Autoturismul a fost filat pas cu pasde la trecerea frontierei, iar la intrare în Timişoara, într-o zonă unde nuputeau exista victime colaterale, în cazul unui schimb de focuri întrepoliţişti şi suspecţi, oamenii legii au trecut la acţiune. Apelând la sprijnulunui echipaj de poliţie rutieră, suspecţii au fost opriţi pentru o verificarede rutină. Imediat ce jeepul Mitsubishi Pajero a oprit, poliţiştii Serviciuluide Investigaţii Criminale din IGPR au trecut la imobilizarea celor trei. Cu ocaziaperceheziţiei maşinii, sub preşul din partea dreaptă faţă a fost descoperit unpistol marca Zoraki 925 având inscripţionat pe manşon semi şi full automaticdouble action. De asemenea, au mai fost descoperite 12 cartuşe în încărcător şi10 cartuşe de rezervă, precum şi un dispozitiv cilindric confecţionat caamortizor.

Cei trei au fost identificaţi,percheziţionaţi şi încătuşaţi şi transportaţi la Parchetul Înaltei Curţi deCasaţie şi Justiţie pentru audieri.

Percheziţiiledomiciliare

Imediat, procurorul de caz a solicitatmagistraţilor Judecătoriei Sectorului 5 emiterea unor autorizaţii depercheziţie la domiciliile şi reşedinţele suspecţilor.

Acasă la Ştefan Adrian, zis Fălcuţă,anchetatorii au găsit paşaportul falsificat, având aplicată fotografia sa penumele Dănilă Adrian, o cagulă şi mai multe perechi de mănuşi despre careanchetatorii cred că urmau să fie folosite la comiterea jafurilor armate.

Expertizacriminalistică

Odată ajunsă la Bucureşti, arma a fosttrimisă pentru expertiză. Răspunsul acestora a fost că arma avea seriaîndepărtată mecanic, iar în zona exterioară ţevii prezenta modificări, însensul tăierii unui filet exterior la retezătura dinainte, precum şi aînlăturării semiobturării ţevii. “Armasus-menţionată face parte din categoria armelor neletale, dar în urma modificărilorintervenite, poate deveni o armă cu efect letal. Cele 22 de cartuşe găsite,inscripţionate MFS 380 ACP, sunt cartuşe cu gloanţe de calibru 380 ACP (9 x 17mm), fiind utilizate de arme de foc letale de acest calibru”, se arată înexpertiză.

Otobâcu şi cu Schirliu l-au luat pe nuîn braţe şi au spus că nu ştiau nimic despre existenţa acestei arme. În schimb,şoferul a declarat că arma a fost cumpărată de Dan Silviu Otobâcu, din Ungaria,contra unei sume de bani, care din interceptarea convorbirilor telefonice arezultat că se ridică la suma de 1.800 de euro, şi atât acesta, cât şi VirgilCristian Schirliu au examinat arma după cumpărare, cercetându-icaracteristicile tehnice. Acum, cei trei sunt în arest.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-17

Mai multe imagini:
Exclusiv. Filau obiectivele pe care voiau să le jefuiască, dar erau filaţi şi ei de poliţie
zoom
Exclusiv. Filau obiectivele pe care voiau să le jefuiască, dar erau filaţi şi ei de poliţie
zoom
Exclusiv. Filau obiectivele pe care voiau să le jefuiască, dar erau filaţi şi ei de poliţie
zoom

Parerea ta...

ENTER
07 Iul 2010

hi,hi,hi...ce este si viata asta...pai falcuta era folosit pe vremuri de unele medii infractionale(si institutionale, cu atributii de combatere a primelor) din galati si nu numai ca sa execute unele operatiuni mai murdare. unii dintre acesti interlopi conlucrau chiar in curtea miliardarului de carton maricel pacuraru(fostul pseudopatron al ziarului gardianul, unde au scris si unii dintre membrii actualei "puterea") implicat in afacerea cu asigurarile astra si afacerea"posta"
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz