2020-07-03 17:36

EXCLUSIV. Firma fiului lui Oliviu Gherman face controale prin teledetecţie pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură

 |  19:48
EXCLUSIV. Firma fiului lui Oliviu Gherman face controale prin teledetecţie pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură

Agenţia dePlăţi şi Intervenţii în Agricultură, instituţie aflată în subordineaMinisterului Agriculturii şi care se ocupă cu efectuarea de plăţi din fonduriale Comisiei Europene către fermieri, a contractat servicii de verificare şicontrol prin teledetecţie a parcelelor supuse efectuării acestor plăţi pentruanul 2010. Societatea care a adjudecat contractul în valoare de 415.000 de leifără TVA, Intrarom SA, îl are printre asociaţi, potrivit Oficiului Naţional alRegistrului Comerţului, pe Mihai Liviu Gherman, fiul fostului preşedinte alPSDR, Oliviu Gherman. Societatea în cauză a derulat contracte grase cu statulromân, oferindu-şi serviciile, în perioada 2007-2008, atât Ministerului Finanţelor,Serviciului Român de Informaţii, dar şi alte agenţii guvernamentale. După opauză de doi ani la contractele publice, societatea revine în forţă, încheindcontractul cu APIA la mijlocul lunii octombrie.

Agenţia dePlăţi şi Intervenţii în Agricultură a organizat o licitaţie deschisă în vedereaachiziţionării de servicii de control al calităţii prin teledetecţie aferentecampaniei de plăţi pentru anul 2010. Contractul prevede servicii de arhitectură,servicii de inginerie specializată şi servicii de inginerie integrată, precum şiservicii de proiectare urbanistică şi peisagistică, servicii conexe deconsultanţă ştiinţifică, de testări şi analize tehnice. APIA plăteşte, astfel,sume importante pentru monitorizare şi control, cartografiere digitală, controltehnic şi servicii pentru agricultură.

La data de13 octombrie 2010, APIA a atribuit contractul firmei Intrarom SA, cu sediul înBucureşti. Potrivit caietului de sarcini, instituţia a decis să foloseascăpentru controlul cererilor de sprijin depuse de fermieri atât controlul prin măsurătoriclasice pe teren, cât şi controlul prin teledetecţie. Suprafaţa generală pentrucontrolul prin teledetecţie ce face obiectul contractului se ridică laaproximativ 23.480 de kilometri pătraţi, iar controlul privind suprafaţa şicategoria de folosinţă a parcelelor se va face în întregul eşantion selectat în18 zone ce urmează a fi supuse controlului,

Astfel,firma Intrarom are de verificat şase zone din Lotul 1, respectiv în judeţeleGalaţi, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Brăila şi Tulcea, urmând să fotografieze 7.320de suprafeţe, dispuse pe 8 hectare, iar, în total, să efectueze 37.000 decontroale.

În ceea cepriveşte Lotul 2, aferent judeţelor Constanţa, Buzău, Dâmboviţa, Olt, Ialomiţa şiArgeş, trebuie fotografiate 8.080 de suprafeţe, a câte 7 hectare şi să seefectueze 44.800 de controale. Lotul 3, aferent judeţelor Bihor, Caraş Severin,Timiş, Mureş, Satu Mare şi Cluj, vizează fotografierea a 8.080 de suprafeţedispuse pe 7 hectare, totalizând 38.200 de controale.

Altecontracte grase cu statul pe vremea guvernului Tăriceanu

Aşa cumprecizam mai sus, firma Intrarom este unul dintre abonaţii la contracte dinbani publici, însă perioada de glorie a acestor afaceri a avut loc în perioadaguvernării PNL. Potrivit site-ului SEAP, privind achiziţiile publice, firma dinacţionariatul căreia face parte şi Mihai Gherman, a încheiat, în perioadaaugust 2007-noiembrie 2008, cel puţin şapte contracte cu instituţii finanţatede la bugetul de stat. Astfel, la data de 21 august 2007, Intrarom a încheiatcu Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi TehnologiaInformaţiei un contract în valoare de 370.000 de lei fără TVA pentru furnizareade servicii de întreţinere şi reparaţie echipamente de reţea de date.

La data de8 iunie 2008, societatea în cauză a încheiat cu Electrocentrale Bucureşti SA uncontract în valoare de 8.986.287 lei fără TVA pentru furnizarea sistemului deevidenţă electronică şi informatizare pentru managementul documentelor şidocumentaţiilor.

La data de9 iulie 2008, Intrarom SA a încheiat cu Agenţia Naţională de Cadastru şiPublicitate Imobiliară două contracte. Primul, în valoare de 33.241.000 de leifără TVA, viza furnizarea de servere de domeniu. Al doilea contract vizafurnizarea de servere blade şi s-a ridicat la 3.405.000 de lei fără TVA.

La data de31 iulie 2008, aceeaşi firmă a încheiat cu Regia Autonomă de Transport Bucureştiun contract, în valoare de 246.341,76 lei fără TVA, pentru furnizare de servereşi subsistem de stocare date.

La data de19 august 2008, Intrarom SA încheie cu Ministerul Finanţelor Publice treicontracte. Primul, în valoare de 117.145 de lei fără TVA, viza prestăriservicii de întreţinere SMIS. Al doilea, în valoare de 309.592 de lei fără TVA,viza prestări servicii de instruire şi helpdesk SMIS Phare, iar al treileacontract, în valoare de 97.422 de lei fără TVA, viza servicii de instruire şihelpdesk SMIS ISPA. La data de 24 noiembrie 2008, aceeaşi firmă mai încheie cuMinisterul Finanţelor Publice alte două contracte de extindere a sistemuluiSMIS pentru instrumente structurale, în valoare totală de 1.424.733,78 lei fără TVA.

În fine, ladata de 18 noiembrie 2008, Serviciul Român de Informaţii – UM 0269 Bucureştiatribuie societăţii Intrarom SA un contract în valoare de 132.000 de lei fărăTVA pentru furnizarea de echipamente de reţea şi tehnică de calcul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz