2020-07-02 12:48

EXCLUSIV. Iadul de la Maternitatea Giuleşti. Bebeluşii ucişi au fost topiţi de vii la peste 100 de grade Celsius | VEZI VIDEO

 |  16:07
EXCLUSIV. Iadul de la Maternitatea Giuleşti. Bebeluşii ucişi au fost topiţi de vii la peste 100 de grade Celsius | VEZI VIDEO

Ceitrei bebeluşi care au decedat imediat după producerea incendiului de laMaternitatea Giuleşti nu au murit arşi, ci din pricina fumului gros, auprecizat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.Un al patrulea bebeluş a decedat în cursul nopţii, iar necropsia cadavrului săuva avea loc în această dimineaţă. Cauza decesului primilor trei bebeluşi a foststabilită, în cazul primului dintre ei fiind vorba de o intoxicaţie acută cufuningine, iar ceilalţi doi au suferit o intoxicaţie acută cardiacă, combinatăcu lipsa de oxigen. Alţi şapte bebeluşi se află în stare gravă internaţi laSpitalul Clinic de Urgenţă Grigore Alexandrescu.

Potrivitprimelor cercetări efectuate la faţa locului, rezultă că incendiul s-a produsdupă ora 18.00 în incinta Secţiei de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti şia fost provocat de un scurtcircuit la un cablu de alimentare cu energieelectrică improvizat care alimenta cu curent instalaţia de aer condiţionat dinsala respectivă. Scânteia de la care a pornit tragedia s-ar fi produs ca urmarea atingerii celor două fire neizolate, a cuprins partea cauciucată a cablului şi,la întâlnirea aerului uscat şi cald din încăpere, s-a propagat. Focul a cuprinscearşafuri şi materiale plastice, întinzându-se pe o suprafaţă totală de 20-30metri pătraţi, au precizat surse din cadrul echipei criminalistice care aefectuat cercetarea la faţa locului.

Fumul şi căldura agolit camera de oxigen

Sursejudiciare au precizat, pentru ziarul “Puterea”, că în timpul acestui nefericitincident s-a produs un fenomen extrem de ciudat, asemănător unei explozii, însănu poate fi vorba despre o explozie propriu-zisă. În fapt, încăperea care găzduieşteSecţia de Terapie Intensivă are o suprafaţă de 10 metri pe 8 metri, care esteaerisită printr-un sistem de ventilaţie complex, alcătuit din mai multe părţicomponente. Alimentarea cu electricitate a acestui sistem se pare că a fost unaimprovizată, iar în momentul producerii scurtcircuitului, în interiorul acestuiaparat a avut loc o explozie care a împrăştiat funingine în toată încăperea.Potrivit aceloraşi surse, imediat aparatul a emanat în interiorul încăperii fumşi aer fierbinte care a făcut ca temperatura în secţie să depăşească 100 degrade Celsius, temperatură la care absolut toate materialele din plastic s-autopit, iar oxigenul din încăpere a fost practic inhibat.

Bebeluşii ţinuţi în afaraincubatoarelor au murit pe loc

Aşase explică faptul că majoritatea bebeluşilor care au suferit arsuri şi care ausupravieţuit accidentului se află în stare stabilă, fiind vorba despre arsurisuperficiale care nu au fost provocate de o flacără deschisă, ci de otemperatură extrem de ridicată. De altfel, brăţările din material plastic ataşatela mânuţele bebeluşilor, pentru identificarea lor, au fost topite de căldurainsuportabilă.

Lamomentul producerii incendiului, în Secţia de Terapie Intensivă se aflau 11bebeluşi, dispuşi în 8 paturi prevăzute cu incubator şi în alte trei paturi fărăincubatoare. Trei bebeluşi care nu se aflau în incubatoare au murit pe loc, înurma inhalării funinginei, unul fiind intoxicat cu fum, iar alţi doi - caurmare a unei insuficienţe cardiace acute şi a lipsei de oxigen în plămâni. Unal patrulea bebeluş a murit în noaptea de luni spre marţi la Spitalul GrigoreAlexandrescu. Cauza morţii va fi stabilită abia azi, după ce medicii legiştivor efectua autopsiile, însă anchetatorii spun că incubatorul în care se aflaacesta era foarte aproape de sursa de căldură.

Anchete paralele laPoliţie şi Ministerul Sănătăţii

Laacest moment, în cazul de la Maternitatea Giuleşti au fost demarate mai multeanchete paralele. Una dintre ele este derulată de către Poliţia Capitalei, subcoordonarea procurorului Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şiCriminalistică din cadrul Parchetului General. O altă anchetă este derulată decătre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care urmăreşte săstabilească exact cauzele tehnice care au condus la izbucnirea incendiului.Expertize de laborator au fost dispuse la Institutul de Criminalistică alInspectoratului General al Poliţiei, unde au fost transportate toatecomponentele tehnice existente în încăperea în cauză. De altfel, anchetatoriisusţin că nu a avut loc o explozie în încăpere, fapt confirmat de starea intactăa tuburilor de oxigen şi a geamurilor de la ferestre şi uşi. Ancheteadministrative vor fi derulate de Ministerul Sănătăţii, fiind cerută şi ocercetare a Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eon Gaz, ISCIR şi ANRE.

Medicii de gardă,asistenta şi electricianul, principalii suspecţi

ParchetulGeneral a întocmit dosar penal în acest caz, fiind începută urmărirea in rempentru ucidere din culpă în privinţa decesului celor patru bebeluşi şi pentru vătămarecorporală din culpă în ceea ce priveşte arsurile suferite de cei şapte bebeluşicare au supravieţuit. Din cercetări s-a stabilit că responsabili, în ziua deluni, pe Secţia de Terapie Intensivă sunt doi medici de gardă şi o asistentăcare ar fi trebuit să asigure permanenţa în secţie. Numele celor trei nu a fostdat, deocamdată, publicităţii. De asemenea, procurorii urmează să desfăşoarecercetări şi în privinţa personalului TESA al unităţii medicale, urmând să fieidentificat electricianul care a improvizat respectiva alimentare electrică aaparatului de aer condiţionat. În ceea ce o priveşte pe asistentă, aceasta nu se afla în salon în momentul produceriiincidentului. “Urmărirea penală in rem a fost începută pentru că avem indiciitemeinice că în acest caz a avut loc o îndeplinire defectuoasă a atribuţiunilorde serviciu. Nu este exclus ca, în zilele următoare, să dispunem deja începereaurmăririi penale in personam împotriva persoanelor responsabile”, ne-a declaratprocurorul Marius Iacob.

În 4minute şi 44 de secunde pompierii au salvat şapte copii

La ora 18.36, o persoană sună la serviciulunic 112 şi anunţă tragedia. O ambulanţă, aflată la Podul Grozăveşti, ajunge lamaternitate la ora 18.43. Pe drum au mai fost alertate alte cinci echipaje,dintre care 3 autospeciale cu apă şi spumă, o autoscară şi una de prim-ajutor.Ulterior, la maternitate au ajuns nu mai puţin de 24 de ambulanţe. Pompierii auidentificat sursa pericolului la etajul al doilea al clădirii. Pe hol era fumgros. Au văzut flacără deschisă în partea dreaptă a sălii. Au stins-o în 4minute şi 44 de secunde. A urmat ridicarea copiilor din locul ostil. Pompieriicărau copiii până la asistentă, asistenta îi ducea într-o cameră sigură şi aicili s-a acordat primul ajutor. Potrivit anchetatorilor, pe holul de la intrarea înSecţia de Terapie Intensivă sunt montate camere de supraveghere. Anchetatoriiau ridicat imaginile pentru a stabili când şi cât timp asistenta a părăsit salacu pricina.

În România se moare în spitale şi de la o banală fractură

Cazuri de neglijenţă în spitale au mai avut locşi, din păcate, vor mai urma având în vedere lipsa de personal la care seadaugă preconizatele concedieri pe “fond de criză”. Anul trecut, la Maternitatea Bucur, un bebeluş care a fost uitat înincubator, fără a fi supravegheat de nimeni a suferit arsuri grave pe 20% dinsuprafaţa corpului. Doar eforturile medicilor de la Spitalul GrigoreAlexandrescu au făcut ca acest băieţel să supravieţuiască. După mai multeoperaţii, care au avut loc pe parcursul a două luni de spitalizare, în carei-au fost prelevate grefe de piele pentru a fi înlocuite ţesuturile carbonizate,băieţelul a fost externat pe 20 ianuarie. Managerul Spitalului GrigoreAlexandrescu, Dan Mircea Enescu, preciza la vremea respectivă că băieţelultrebuie să vină la control periodic până la vârsta de 18 ani. El mai spunea căa fost primul caz în care un bebeluş în vârstă de 4 zile ajunge la spital cuarsură profundă pe 20% din suprafaţa corpului.

Rănit la picior,moare subit

Lasfârşitul săptamânii trecute, un copil în vârstă de 8 ani care a ajuns, vineriseară, la Spitalul Municipal Olteniţa, cu o plagă la genunchi, a murit,duminică, în unitatea medicală. Potrivit directorului interimar al SpitaluluiMunicipal Olteniţa, Liliana Petculescu, copilul a suferit o fractură la piciorşi a fost adus vineri în unitatea medicală, unde i s-a aplicat o atelă ghipsată.Ulterior, copilul a fost trimis acasă, iar duminică a revenit la spital pentrucontrol. Când a revenit era palid şi i-a fost aplicată o perfuzie. Brusc,starea lui s-a înrăutăţit şi, cu toate manevrele de resuscitare făcute timp deo oră şi 15 minute, copilul a decedat.

Sursemedicale au declarat pentru „Puterea” că decesul micuţului a survenit în urmaunei bronhopneumonii, lucru care înlătură răspunderea medicilor care l-autratat pentru plaga de la genunchi. Chiar şi aşa, Parchetul investigheazămoartea micuţului fiind cerut şi un examen toxicologic.

Mort în urma uneifracturi

Uncaz similar a avut loc la Slatina la sfârşitul lunii mai. Un copil de 9 ani amurit în urma unei fracturi deschise. Băieţelul a fost externat după trei zile,dar în drum spre casă mama copilului a observat că avea mâna vânătă şi arevenit cu el la spital. Medicii slătineni au decis să-i amputeze braţul, dupăce au cerut acordul familiei, iar în urma intervenţiei chirurgicale băiatul aintrat în şoc septic. Pentru că starea de sănătate se agravase, a fostsolicitat un elicopter SMURD, dar în drum spre Spitalul Grigore Alexandrescudin Capitală copilul a murit. Din păcate, în urma anchetei, ministrul sănătăţii,Cseke Attila, i-a demis din funcţii pe managerul Spitalului Judeţean de UrgenţăSlatina, Ileana Roxana Dragomir, şi pe directorul medical, Alina Chiriac, şi nupe medicii care s-au ocupat de copil. (Lazar Nae)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-16Parerea ta...

LAZAR
18 Aug 2010

În fiecare an, cele 15 facult??i de medicin? produc circa 7000 de absolven?i. La înscrierea la studiile superioare, cinci mii dintre viitorii medici beneficiaz? de locuri de la bugetul de stat, iar restul sunt pe locuri cu tax?, scrie Gândul. "De ani de zile cerem autorit??ilor s? reglementeze admiterea în înv???mântul universitar medical, dar nimeni nu face nimic. În România, se produc foarte mul?i medici, iar societatea nu îi poate sus?ine pe to?i. S?n?tatea po*editat*?iei nu depinde de num?ru
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz