2020-02-24 06:28

EXCLUSIV. Marius Iacob: Parchetul Capitalei a propus să preluăm noi cauza “Vântu”. S-a lămurit enigma competenței Parchetului General privind favorizarea infractorului

 |  19:12
EXCLUSIV. Marius Iacob: Parchetul Capitalei a propus să preluăm noi cauza “Vântu”. S-a lămurit enigma competenței Parchetului General privind favorizarea infractorului

Șeful Secției de UrmărirePenală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte deCasație și Justiție, Marius Iacob, precizează că unitatea de parchet pe care oconduce a preluat dosarul privind săvârșirea infracțiunii de favorizare ainfractorului de către Sorin Ovidiu Vântu ca urmare a propunerii înaintate deparchetul inferior ierarhic competent să instrumenteze această cauză.

Astfel,Marius Iacob a declarat, în exclusivitate pentru ziarul “Puterea”, că Parchetulde pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizat, la data de 25noiembrie 2009, de către Serviciul Român de Informații, în legătură cu maimulte convorbiri telefonice purtate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu,Alexandru Stoian și Octavian Țurcan cu Nicolae Popa, condamnat la o pedeapsă de15 ani, care se sustrage executării pedepsei. “Sesizarea a fost făcută pentru căexistau indicii cu privire la săvârșirea de către persoanele în cauză a infracțiuniide favorizare a infractorului. Potrivit Codului de procedură penală, aceastăcauză nu putea fi instrumentată decât de parchetul de pe lângă instanța care apronunțat hotărârea de fond prin care Nicolae Popa a fost condamnat la 15 anide închisoare”, a precizat procurorul Marius Iacob.

NicolaePopa a fost condamnat, de către instanța de fond a Tribunalului MunicipiuluiBucurești, la 15 ani închisoare prin Sentința Penală 423/20 martie 2007, pronunțatăîn Dosarul nr. 24632/3/2006. Atacată succesiv cu apel și recurs, hotărârea a rămasdefinitivă prin Decizia Penală nr. 2098/4 iunie 2009 pronunțată de către ÎnaltaCurte de Casație și Justiție. În baza acestei decizii, pe numele lui NicolaePopa, a fost emis, la data de 23 iulie 2009, un mandat european de arestare.

Astfel,unitatea de parchet care avea competență teritorială să se sesizeze și săefectueze acte procedurale în vederea începerii urmăririi penale în cauza“Vântu” a fost Parchetul de pe lângă Tribunalul Municipiului București. “Ladata de 2 decembrie 2009, după ce am analizat competența, am declinat,printr-un referat întocmit, cauza către Parchetul Tribunalului București pentrua efectua cercetări în cauză. În aceeași zi, Parchetul Tribunalului București arestituit cauza către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrulParchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o rezoluțiede propunere a continuării cercetărilor de către noi, deoarece am fost primiisesizați de către SRI cu privire la indiciile săvârșirii infracțiunii defavorizare a infractorului”, a adăugat procurorul Marius Iacob.

Popa nu riscă nimic,pentru că s-a sustras

Pede altă parte, procurorii susțin că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casațieși Justiție are competență generală pe întreg teritoriul României, astfel încâtParchetul General poate cere spre efectuarea cercetărilor orice cauză în carese efectuează acte procedurale de către orice unitate de parchet din țară. “Încazul de față, competența ne-a revenit în urma restituirii dosarului de cătreParchetul Capitalei, care a constatat că noi am fost primii sesizați prinraportul înaintat de SRI”, a conchis Marius Iacob.

Câtprivește calitatea de martor a lui Nicolae Popa în dosarul în care Sorin OvidiuVântu, Alexandru Stoian și Octavian Țurcan au fost arestați pentru favorizareainfractorului, procurorii susțin că acesta nu putea fi pus sub acuzare într-undosar în care el este favorizat, astfel încât favorizarea privește doarajutorul dat de cei în cauză unei persoane condamnate pentru a se sustrageexecutării mandatului de 15 ani de închisoare și pentru a îngreuna procedurilede extrădare ale condamnatului din țara-gazdă, respectiv Indonezia. Astfel,potrivit lui Marius Iacob, singura sancțiune pe care o va primi Nicolae Popapentru faptul că s-a sustras de la executarea deciziei de condamnare este săexecute cei 15 ani de detenție, fără însă a i se putea adăuga la aceastăpedeapsă o altă pedeapsă pentru sustragere. “La sentința de condamnare nu maipoate umbla nimeni”, a precizat procurorul.

Vântu a avut oatitudine normală în anchetă

Potrivitanchetatorilor care au efectuat acte în cauza Vântu-Popa și care l-au audiat peomul de afaceri înainte de a se emite pe numele său o ordonanță de reținerepentru 24 de ore, au precizat că, în timpul anchetei, Sorin Ovidiu Vântu a avuto atitudine corectă și normală. “Persoana în cauză a manifestat un comportamentnormal, a invocat dreptul de a nu da declarații și, în ansamblu, nu au fost înegistrateptobleme deosebite”, au pecizat anchetatorii. Astăzi, magistrații Curții deApel București judecă, începând cu ora 9.00, recursul înaintat de avocațiicelor trei inculpați împotriva hotărârii Tribunalului București prin care cei în cauză au fost arestațipreventiv pentru 29 de zile.

Avocatulșoferului lui Vântu l-a reclamat la CSM pe procurorul de caz pentru scurgere deinformații

AvocatulAlexandru Chiciu, care îl reprezintă pe Alexandru Stoian, spune că a făcut oplângere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) împotriva şefului SecţieiUrmărire Penală și Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casațieși Justiție, Marius Iacob, acuzându-l că a dat informaţii din dosar presei încazul Vântu. Avocatul Alexandru Chiciu a transmis prin poştă, ieri, o plângereîmpotriva procurorului Marius Iacob susţinând că a dat presei documente dindosarul în care clientul său, Alexandru Stoian, a fost arestat preventivalături de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. În faţa instanței TribunaluluiBucureşti, Alexandru Stoian a fost reprezentat de avocatul Gheorghe Moroianu,dar, între timp, familia aghiotantului lui Vântu, l-a angajat pe AlexandruChiciu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-12

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Marius Iacob: Parchetul Capitalei a propus să preluăm noi cauza “Vântu”. S-a lămurit enigma competenței Parchetului General privind favorizarea infractorului
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine