2019-10-16 05:54

EXCLUSIV | O nouă achitare într-un dosar al procurorului Vasile Doană. Fostul șef al ISU Dâmbovița a fost găsit nevinovat deTribunalul Militar Teritorial București

 |  19:32
EXCLUSIV | O nouă achitare într-un dosar al procurorului Vasile Doană. Fostul șef al ISU Dâmbovița a fost găsit nevinovat deTribunalul Militar Teritorial București

Fostulșef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Basarab I” Dâmbovița,colonelul Corneliu Diaconiță, a fost achitat, pe fond, de magistrațiiTribunalului Militar Teritorial București, aceeași instanță care a decisarestarea sa pe 25 februarie 2009.

CorneliuDiaconiță a fost reținut de procurorul militar Vasile Doană, de la DirecțiaNațională Anticorupție. El a stat în arest din 25 februarie până pe 19 iunie,iar în acest interval a mai fost pus în libertate o dată de TMTB, dar CurteaMilitară de Apel a admis recursul procurorilor reîncarcerându-l. Și totuși, pe19 iunie a fost eliberat chiar de această instanță superioară. ColonelulDiaconiță a fost ridicat de procurori chiar de pe patul de spital, unde fuseseinternat în urma unei tentative de suicid, gest provocat chiar de anchetareasa. Corneliu Diaconiță s-a adresat deja Curții Europene pentru DrepturileOmului, cererea sa fiind admisă.

Luare de mită, în formă continuată; Procurorul Vasile Doană l-a trimis în judecată pentru douăinfracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formăcontinuată, instigare la infracţiunea de mărturie mincinoasă, două infracţiunide fals intelectual, din care una în forma participaţiei improprii, douăinfracţiuni de uz de fals, înşelăciune, în formă continuată și delapidare, înformă continuată. Potrivit rechizitoriului, „în perioada 2006 şi 2007, Diaconițăar fi ordonat, în mod ilegal, ca un număr de 803 subordonaţi să-şiachiziţioneze prin mijloace financiare proprii articole de îmbrăcăminte şiîncălţăminte reprezentând uniforme militare, în condiţiile în care cadrelemilitare beneficiază în mod gratuit de astfel de echipamente. În acest context,inculpatul a favorizat trei firme care au confecţionat echipamentul militar şi,în schimb, a primit de la reprezentanţii acestor firme suma de 7.500 lei şi articolede îmbrăcăminte şi încălţăminte în valoare totală de 280 lei”. Pe de altăparte, „în cursul anului 2008, după începerea cercetărilor în prezenta cauzăpenală, inculpatul a cerut unui subordonat să falsifice un înscris din anul2006, pe care l-a depus la dosarul cauzei, ca argument în favoarea sa”. Deasemenea, „în perioada 2004-2009, Diaconiţă Nicolae Corneliu a organizat şicondus mai multe deplasări în Marea Britanie şi Germania, obligându-i pe uniidintre subordonaţi să contribuie cu bani personali la cheltuielile sale dedeplasare, în condiţiile în care cheltuielile i-au fost decontate, potrivitlegii”. Vasile Doană reține că Diaconiță a creat un prejudiciu de 415.025,96lei, 24.028 euro şi 7.605 lire sterline.

După ce a fost eliberat, procurorii militarianticorupție i-au mai pregătit un dosar și l-au trimis în judecată în lunadecmebrie a anului trecut

Palmaresul de la CEDO

PNA și-a cerut scuze pentru reținerea unuiinspector... dintr-o eroare

VasileDoană a fost propus, în urmă cu trei ani, pentru șefia Secției ParchetelorMilitare, în locul lui Dan Voinea, alături de care a instrumentat numeroasedosare, în cadrul acestei unități, dar președintele Traian Băsescu a refuzatnominalizarea sa. El a fost găsit vinovat de CSM pentru abatere de la conduitaprofesională în cazul arestării ofițerilor SRI Ovidiu Soare și GheorgheDumitrache. Cei doi reclamaseră abuzurile și conduita procurorului în timpulanchetei de la DNA.

Înmulte dosare instrumentate de procurorul Vasile Doană, inculpații au fostachitați sau eliberați. Este cazul militarilor de la UM 01835 Bucureşti,implicați în falsificarea unor acte pentru contracte de credit încheiate la BancaInternațională a Religiilor, al procurorului Stelian Olteanu, care a cerutstatului român despăgubiri pentru arestare nelegală, în dosarul defrișărilordin Neamț, al avocatului Nicolae Bianu, arestat în preajma Crăciunului din1994, trimis în juecată în 1997, achitat și despăgubit după șapte ani, al polițiștilorde la Secția 5, din „lotul benzinarilor”, caz ajuns pe masa judecătorilor CEDO,al lt. Col. Gheorghe Iliescu, eliberat, din lipsă de probe, după nouă luni de arestpreventiv, dar și al colonelului Gheorghe Tudorache, comandantul unei unitățimilitare de lângă Ploiești, orașul în care Vasile Doană a activat ca procurormilitar. Tudorache a și câștigat procesul la CEDO pentru arestare abuzivă,statul român fiind obligat la plata unor despăgubiri.

Vasile Doană are pe conștiință și sinuciderea unuitânăr luptător DIAS. Atacat de către o gașcă de romi, acesta a folosit arma dindotare în încercarea de a se apăra. Procurorul Doană a considerat însă că SorinMihu Constantinescu nu a acționat în legitimă apărare, ci ar fi comis o crimă. Dincauza presiunilor anchetei, dar și a tergiversării soluționării cazului,subofițerul DIAS s-a sinucis, lăsând în urma sa o fetiță de opt ani.

Unalt “succes răsunător” al procurorului militar a fost reținerea șefuluiBiroului Pașapoarte din cadrul SEIP Hunedoara și începerea urmăririi penale împotrivaacestuia dintr-o... eroare! Inspectorul principal Eugen Tod a fost reținut șianchetat după ce un borfaș s-a dat drept șeful Biroului Pașapoarte și a luat șpagă.Procurorul Doană a dispus reținerea inspectorului principal, după care,constatând eroarea, conducerea PNA s-a văzut nevoită să recunoască oficial gafași să ceară scuze.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-11-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray