2020-04-07 14:06

EXCLUSIV. Potrivit presei indoneziene, Traian Băsescu s-a implicat activ în negocierile cu Indonezia pentru extrădarea lui Nicolae Popa

 |  16:24
EXCLUSIV. Potrivit presei indoneziene, Traian Băsescu s-a implicat activ în negocierile cu Indonezia pentru extrădarea lui Nicolae Popa

Publicaţia electronicădunia.vivanews.com, din Indonezia, a publicat, la data de 13 aprilie 2010, subsemnătura jurnalistului Renne R.A Kawilarang, faptulcă preşedintele României, Traian Băsescu, s-a iplicat activ prin demersurioficiale făcute pe lângă reprezentanţii autorităţilor de la Jakarta în vedereaextrădării lui Nicolae Popa. Băsescu s-a întâlnit, la începutul lunii aprilie,cu noul ambasador al Indoneziei la Bucureşti, Marianna Sutadi, pentru a discutadespre stadiul formalităţilor în privinţa cererii de extrădare formulată deautorităţile de la Bucureşti în legătură cu Nicoale Popa. Marianna Sutadi aocupat, înainte de a prelua postul de ambasador la Bucureşti, funcţia deadjunct al preşedintelui Curţii Supreme din Indonezia. Astfel, sub titlul“România a cerut Indoneziei să extrădeze un infractor fugar”, jurnalistfulindonezian nota, la data respectivă, că Guvernul de la Jakarta poate extrăda unfugar din România către ţara de origine. Cu toate acestea, decizia finală stă înmâinile preşedintelui indonezian, Susilo Bambang Yudhoyono, având în vederefaptul că între cele două ţări nu există un tratat de extrădare.

“Astfel,un prim rezultat al întâlnirii dintrepreşedintele României, Traian Băsescu, cu ambasadorul Marianna Sutadi, încalitate de nou reprezentant al Guvernului indonezian în această ţarăest-europeană, a fost un schimb de scrisori la Palatul Cotroceni, luni,12.04.2010. reprezentantul Ambasadei Republicii Indonezia la Bucureşti a luat în discuţie cazul cetăţeanului român reţinutîn Indonezia, Nicolae Popa, la cererea Interpol, pentru implicarea sa într-uncaz de fraudă în România. «Ambasadorul Marianna Sutadi i-a explicat cu acestprilej preşedintelui Băsescu faptul că Guvernul de la Jakarta a primit oscrisoare de cerere de extrădare a lui Nicolae Popa emisă de către Guvernul dinRomânia şi că, în prezent, această solicitare este prelucrată în conformitatecu normele şi reglementările aplicabile în Indonezia», se arată într-oinformare a Ambasadei de la Bucureşti.

GuverneleIndoneziei şi României nu au semnat încă un tratat oficial de extrădare. Prinurmare, extrădarea lui Nicolae Popa poatre fi făcută doar cu aplicarea Legiinr. 1/1979 privind extrădarea. «În conformitate cu legislaţia în vigoare, extrădareapoate fi făcută numai în virtutea bunelor relaţii dintre cele două ţări, iar odecizie finală stă numai în mâinile preşedintelui». În plus, infracţiunilepentru care Popa este acuzat că le-a comis reprezintă infracţiuni care suntpedepsite şi de legislaţia din Indonezia“, se arată într-un comunicat alAmbasadei Indoneziei de la Bucureşti. Ambasadorul Sutadi a afirmat că Guvernuldin Indonezia are un angajament ferm de aplicare a legii, de a combate toateformele de criminalitate transfrontalieră, inclusiv a criminalităţii gulereloralbe.

Pe lângă problemaNicolae Popa, ambasadorul Sutadi şi preşedintele Băsescu au discutat, deasemenea, şi pe tema eforturilor de sporire a relaţiilor bilaterale,dezvoltarea internă a celor două ţări, precum şi cu privire la evoluţiileregionale şi internaţionale. „Sutadi este ambasadorul Indoneziei în România,după ce anterior a servit ca adjunct al preşedintelui Curţii Supreme aSistemului Judiciar”, se arată în articolul citat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine