2020-02-24 14:49

EXCLUSIV Procurorul Flavius Crâznic a demisionat din Parchetul General

 |  19:35

Unul dintre cei maicontroversaţi procurori, Flavius Crâznic, a demisionat din funcţia pe care o deţineaîn cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism(DIICOT), structură aflată în subordinea Parchetului de pe lângă Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie. Surse apropiate acestuia susţin că Flavius Crâznicurmează să intre în avocatură, înfiinţând un cabinet de avocatură împreună cuun alt fost procuror, Liviu Dăscălescu, contracandidatul Floricăi Bejenaru lafuncţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Flavius CosminCrâznic a înaintat, în ziua de 18 august 2009, Consiliului Superior alMagistraturii o cerere privind eliberarea sa din funcţia de procuror al DIICOT,începând cu data de 1 septembrie 2009. A doua zi, pe 19 august, plenulConsiliului Superior al magistraturii a analizat cererea, însă şi-au dat seamacă singurul îndrituit să-i accepte demisia lui Crâznic este doar preşedinteleRomâniei, Traian Băsescu. Potrivit textului Hotărârii nr. 684 a CSM, “în conformitate cu dispoziţiileart. 65 alin. (1) lit. (a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilorşi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, judecătoriişi procurorii sunt înlocuiţi din funcţii prin demisie, iar potrivit alin. (2)al aceluiaşi articol, eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor sedispune prin decret al preşedintelui României, la propunerea ConsiliuluiSuperior al Magistraturii”. Astfel, membrii plenului CSM au supus la vot secretcererea lui Crâznic şi au decis să propună şi să înainteze preşedintelui TraianBăsescu eliberarea din funcţie, prin demisie, a lui Flavius Crâznic din funcţiade procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începândcu data de 1 septembrie 2010. Hotărârea CSM este semnată de către procurorulGraţiana Isac, în calitate de preşedinte de şedinţă.

Decretul privind demisia lui Crâznic, semnat înaceeaşi zi cu demisia lui Blaga

Coincidenţa face ca, deşi propunerea CSM de aaproba demisia lui Flavius Crâznic a fost adoptată la data de 19 august, preşedinteleRomâniei a amânat punerea în operă a formalităţilor de eliberare a sa din funcţiae procuror până pe data de 27 septembrie. Este aceeaşi zi în care Vasile Blagaa înaintat primului-ministru demisia de onoare din funcţia de ministru aladministraţiei şi internelor, ca urmare a scandalului legat de marşul poliţiştilordin data de 24 septembrie 2010. Vasile Blaga şi Flavius Crâznic au fost eliberaţi,practic, în aceeaşi zi, prin două decrete semnate de către preşedintele TraianBăsescu, ca urmare a demisiei individuale a celor doi.

Flavius Crâznic este unul dintre cei maicontroversaţi procurori. El este cel care a instrumentat, alături de un altprocuror pe nume Nicolae Neagoe, dosarul “Cocaina pentru VIP-uri”, în care afost cercetat Ion Alexandru Ţiriac, fiul omului de afaceri Ion Ţiriac. Modul încare cei doi procuror au efectuat ancheta în cazul “Ţiriac jr”, a făcutobiectul unei anchete a CSM. De asemenea, Numele lui Crâznic mai este legat deo afacere de trafic controlat de stupefiante, derulată în anul 2004, când ar fidispărut şase kilograme de cocaină. Însă magistratul a primit şi de această datăun certificat de bună purtare din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Numele lui Flavius Crâznic este însă asociat,la nivel politic, cu unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai preşedinteluiTraian Băsescu, Este vorba despre Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei. Întimpul ministeriatului Monicăi Macovei, Flavius Crâznic a ocupat funcţia deconsilier personal al acesteia, după care a fost transferat într-o funcţie deconducere în cadrul Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea SpălăriiBanilor. Presa vremii scria că Flavius Crâznic a fost unul dintre cei care apus umărul pentru a o ajuta pe Monica Macovei să sape la temelia fostuluiprocuror general al României, Ilie Botoş.

Planuri de avocat

Surse apropiate lui Flavius Crâznic din cadrul instituţiei pe care tocmai apărăsit-o acreditează ideea că procurorul nu mai este mulţumit de remuneraţiacare i-a revenit în urma modificării grilei de salarizare în sistemul bugerar,care a afectat şi veniturile personalului Parchetului de pe lângă Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie. Astfel încât Flavius Crâznic ar fi lăsat de-o parteprocuratura, intenţionând să se dedice avocaturii. Deocamdată, potrivit informaţiiloroficiale, la Baroul Bucureşti nu a fost depusă o cerere de intrare în avocaturădin partea lui Flavius Crâznic. Însă, neoficial, mai multe surse apreciază căFlavius Crâznic urmează să-şi înfiinţeze un cabinet de avocatură împreună cu unalt procuror care a părăsit de curând sistemul. Este vorba despre Liviu Dăscălescu,fost procuror şi membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Ultimaieşire la rampă a lui Dăscălescu a fost în primăvara acestui an, când acandidat la funcţia de preşedinte al CSM, împotriva colegei sale FloricaBejenaru, cea care a şi fost aleasă în această funcţie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-02Parerea ta...

DANI
10 Ian 2011

Sa fim seriosi, e evident ca de fapt Craznic si Neagoe au cam luat-o peste bot ca au indraznit sa ancheteze fiul unui VIP. Pacat ca cei doi nu au avut curajul sa mearga pana la capat si sa dezvaluie presei presiunile la care au fost supusi, fiindca mai clar decat sa il vad pe Tiriac la televizor cum spune ca va bate la toate usile pentru a-si salva fiul nu se poate. Trebuia saltat atunci, pe loc, pentru trafic de influenta.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine