2019-10-15 00:28

EXCLUSIV. Recrutat înainte de Revoluţie sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, istoricul Alex Stoenescu a primit bani de la Securitate

 |  17:42
EXCLUSIV. Recrutat înainte de Revoluţie sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, istoricul Alex Stoenescu a primit bani de la Securitate

Alex Mihai Stoenescu a primit bani în timpul regimuluicomunist pentru informaţiile oferite Securităţii, el fiind lăudat pentru“pasiunea şi priceperea” cu care şi-a îndeplinit misiunile. Recrutat în 1984sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, Stoenescu a dat peste 70 de noteinformative. Pe baza acestor date, Colegiul CNSAS a decis să trimită îninstanţă dosarul istoricului pentru a se stabili calitatea de colaborator alfostei Securităţi. Cazul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti, secţiacontencios administrativ.

Stoenescu a fost verificat în calitate de prim-vicepreşedinteal Partidului Noua Generaţie, la solicitarea lui Claudiu Iordache. Conformdatelor din dosarul său, recrutarea s-a produs la 29 martie 1984, iar numele decod sub care s-a semnat angajamentul la Securitate a fost “Gavrilescu Adrian”.Apreciat de organele represive ale regimului comunist pentru “priceperea şipasiunea” cu care îşi duce la îndeplinire misiunile, Stoenescu a dat peste 70de note informative. „În perioada care a trecut de la recrutare,informatorul a desfăşurat o activitate informativă corespunzătoare, desfăşuratăcu pricepere şi pasiune concretizată în 43 de informaţii scrise”, se aratăîntr-un raport al ofiţerilor de Securitate, iar mai târziu este evaluat drept „deosebit de dotat pentru activitatea deculegere de informaţii, cu spirit de iniţiativă şi multă promptitudine înîndeplinirea sarcinilor trasate, a furnizat în baza instructajelor periodicefăcute un număr de 56 de materiale scrise, referitoare la starea de spirit dinobiectivul în care lucrează, precum şi Institutul de Avioane Bucureşti,persoane aflate în atenţia noastră”.

Recompensa financiară

Activitatea sa a fost recompensată de trei ori cu suma de500 de lei în perioada 1984-1986. Iată cum povesteşte unul dintre ofiţerii deSecuritate o acţiune de-a lui Alex Mihai Stoenescu, din 12 aprilie 1984. „Îndimineaţa zilei de 12.04.1984, la ora 9.50, a surprins, în dreptul agenţiei CECdin Piaţa Amzei, un individ care fotografia cozile la diferite magazine. Sursal-a urmărit pe individ şi i-a reţinut semnalmentele, după care s-a deplasatrapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unuisergent major de miliţie aflat în misiune. Împreună cu acesta, sursa şi alţilucrători de miliţie, precum şi un ofiţer M.I. au pornit în căutareaindividului, cercetând magazinele şi toate unităţile comerciale din zonă. Laora 10.30, sursa l-a identificat pe individ în apropierea unor cozi şi a atrasatenţia ofiţerului M.I. că individul (alertat de agitaţia subofiţerilor demiliţie) s-a ascuns între oamenii de la coadă. În momentul în care individuls-a izolat de coadă încercând să-şi plaseze aparatul foto într-un autoturism afost reţinut şi identificat. În continuare, sursa s-a deplasat la IGM unde adat relaţiile necesare şi unde a aflat că individul a cerut să părăsească ţaraşi că ar fi recidivist”, a notat ofiţerul. În urma reclamaţiei, cazul a ajunsla Securitatea Municipiului Bucureşti, la locotenentul major Cioclan. Acesta atrecut la anchetarea persoanei care a fotografiat oamenii care stăteau la rândşi a ajuns la concluzia că pozele erau făcute cu intenţia de a fi trimise pestegraniţe, la postul Radio Europa Liberă. Pentru informaţia furnizată, Alex MihaiStoenescu a fost recompensat cu suma de500 de lei. „Pentru modul cum a acţionat în vederea prinderii unui infractorcare făcea fotografii în Piaţa Amzei în scopul trimiterii lor postului de radioEuropa Liberă, precum şi pentru informaţiile furnizate, propun stimulareainformatorului «Gavrilescu Adrian» cu suma de 500 de lei”, se arată în notaofiţerului. Primirea banilor este certificată de chitanţa din 4 mai 1984,semnată cu numele olograf Gavrilescu Adrian: „Am primit suma de 500 de lei dinpartea M.I. pentru sprijinul acordat”.

Povestiri despre colegii de serviciu

În documentele de la CNSAS, apare că Alex Stoenescu ainformat Securitatea şi despre comentariile unor colegi de serviciu de laCentrul Naţional al Industriei Aeronautice Române, care ascultau ştirile de laEuropa Liberă. Mărturie sunt notele din 21 august 1984, 10 aprilie 1984 şi 5mai 1986. „Sursa menţionează că în birou au loc discuţii în care se comenteazăpolitica internă şi externă a ţării. Ing. J.I. afirmă că ing. I. are cunoştinţela televiziune, unde vizionează programe recepţionate pe teleimprimatoare,comentarii politice străine, pe care apoi le comentează în birou. Ing. G. areobiceiul să comenteze articolele din ziarele noastre în mod defavorabil”, scriaofiţerul despre informaţiile oferite de Stoenescu. Într-un alt caz, Securitateaafla că „F. s-a prezentat regulamentarla serviciu, dar încă de la prima oră s-a adresat şefului biroului ing. P.P.,cerându-i sfatul într-o problemă ciudată. În noaptea de 7 spre 8.04, la ora23.40 a fost sunat la telefon de un necunoscut care i-a cerut o întâlnire,precizând că are lucruri importante de spus despre familia şi serviciul lui F.F.V. are bunicul şi alte rude în Austria, întreţine corespondenţă lunarătradusă în germană de Ing. M.A. un tip deosebit de agresiv, negativist,ascultător zilnic al Europei Libere şi comentator al acestui post în gura mare,fitilist şi în mare măsură sfătuitor al lui Verdi, învăţându-l să nu muncească,să nu vină la serviciu”.

Cernobîl, Steaua şi Cupa Campionilor

Uneori informaţiile erau furnizate după o studiere maiîndelungată a stării de spirit a celor din jurul său. „La AEROFINA, ultimelesăptămâni au adus un subiect de dezbatere amplă. Accidentul de la Cernobîl acreat o aversiune evidentă faţă de URSS. Majoritatea salariaţilor a ascultatEuropa Liberă şi a comentat cele auzite, generând momente de panică, mai alescă în zilele de 1, 2, 3, 4 s-a lucrat normal. Imediat au apărut critici laadresa conducerii ţării noastre, care ar fi ştiut de periculozitatea radiaţieişi nu a anunţat decât după manifestarea din 30.04.1986, apoi retragerea şefuluistatului într-un buker, trimiterea alimentelor infestate la consum, cozile lapicături de iodură de potasiu... În centrul atenţiei s-a aflat din nouinginerul M.A., care a comentat în stilul propriu, coleric, toate ştirile de laEuropa Liberă, faptul că româncele vor naşte copii monştri, care vor arăta caşi socialismul preşedintelui”, este informaţia dintr-un raport al ofiţerilor.Nici succesul echipei Steaua Bucureşti în Cupa Campionilor nu este ratat. „Înziua de 9.05.1986 s-a prezentat, afirmând că radiaţia continuă, estepericuloasă, dar nu se anunţă nimic pentru a nu se strica manifestările de 8mai 1986, că echipa Steaua nu a fost lăsată să se întoarcă pentru a nu pune înumbră aniversarea partidului, că în Spania au rămas 24 de ingineri care şi-auplătit libertatea cu 4.000 de lei. Este ştiut că în perioadele derestructurări, Europa Liberă instigă la revoltă, creează panică (ca lacutremur, la întoarcerea preşedintelui ţării de la Moscova, după accidentul dela Cernobîl)”, nota ofiţerul, care preciza că „sursa nu a mai ascultat de 10ani acest post şi în zilele de 6 şi 7 mai a făcut-o pentru a sesiza cum suntinterpretate ştirile a doua zi în colectiv. Comentariile pline de ură de acolosunt răstălmăcite şi amplificate, se trece fără discernământ de parteaamericanilor în atitudinea internaţională”, se arată în datele Securităţii.

Cine este?

Alex Stoenescu a absolvit Facultatea de Istorie şiFacultatea de Utilaj Tehnologic. După Revoluţie a fost secretar general deredacţie la revista literară a foştilor deţinuţi politici din România -„Viitorul românesc”, a fost consilier de presă la MApN şi şeful Biroului deinformare internaţională a MApN. În 1997 a ajuns subsecretar de stat înguvernul CDR la Departamentul Informaţiilor Publice, iar apoi a devenit şefulDirecţiei de Relaţii Publice a Armatei. Între 2003 şi 2004 a fost directoradjunct al Teatrului Naţional. În politică a fost unul dintre fondatorii UFD, atrecut prin PNL pentru puţin timp, iar apoi a ajuns în Partidul Noua Generaţie.Printre cărţile care l-au făcut cunoscut se numără „Istoria loviturilor destat” şi „Interviuri despre Revoluţie”.

Ce recunoaşte şi ce nu din colaborarea cu Securitatea

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a declarat înexclusivitate pentru „Puterea” că a colaborat cu Securitatea doar câteva luni,iar prin activitatea sa nu a făcut rău nimănui. El susţine că a primit bani înacea perioadă şi că a avut nume conspirativ. În afara acestor luni, a subliniatcă nu a mai colaborat cu organele represive comuniste.

„În 1998 în ziarul «România Liberă» am anunţat în ce condiţii am colaborat cu Securitateapentru câteva luni pentru aducerea în ţară dintr-o ţară neutră a unei fabricide armament. Este un contract legal al statului român , care a câştigat olicitaţie internaţională pentru demontarea şi aducerea în ţară a unei liniitehnologice care producea echipament pentru industria militară. Mi s-a cerutsprijinul, lucru pe care l-am făcut fără nici o ezitare. Am avut un nume de coddat de Securitate şi am dat explicaţii în ziare şi la televizor - postul B1TV.Nu există motive pentru care dosarul meu să fie trimis în instanţă, decât poaterăzbunarea unui idiot de pe acolo, de la CNSAS. Am primit bani de la Securitatepentru activitatea mea. Bănuiesc eu despre cine este vorba, am eu aşa obănuială, deocamdată nu am probe şi nu pot spune”, susţine istoricul. El asubliniat că problema este publică şi că nu îl deranjează sau interesează. „Nuştiu să fi afectat pe cineva prin informaţiile date de mine, aspectele erau denatură tehnică. Poate îi dau în judecată pentru abuz pe cei de la CNSAS . Nuînţeleg motivul pentru care am fost verificat, pentru că eu nu am fost înscrisîn Partidul Noua Generaţie, am fost doar declarat înscris. În afară de celetrei luni în care am colaborat, nu am mai avut alte legături, din contră, amavut probleme cu Securitatea, mi s-a deschis şi dosar de urmărire. Banii i-amluat doar pentru acea perioadă, după aceea am stat ascuns, am avut alteprobleme cu Securitatea”, a explicat Alex Stoenescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-01-21

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Recrutat înainte de Revoluţie sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, istoricul Alex Stoenescu a primit bani de la Securitate
zoom
EXCLUSIV. Recrutat înainte de Revoluţie sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, istoricul Alex Stoenescu a primit bani de la Securitate
zoom
EXCLUSIV. Recrutat înainte de Revoluţie sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, istoricul Alex Stoenescu a primit bani de la Securitate
zoom

EXCLUSIV. Recrutat înainte de Revoluţie sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, istoricul Alex Stoenescu a primit bani de la Securitate
zoom
EXCLUSIV. Recrutat înainte de Revoluţie sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, istoricul Alex Stoenescu a primit bani de la Securitate
zoom
EXCLUSIV. Recrutat înainte de Revoluţie sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, istoricul Alex Stoenescu a primit bani de la Securitate
zoom

EXCLUSIV. Recrutat înainte de Revoluţie sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, istoricul Alex Stoenescu a primit bani de la Securitate
zoom
EXCLUSIV. Recrutat înainte de Revoluţie sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, istoricul Alex Stoenescu a primit bani de la Securitate
zoom
EXCLUSIV. Recrutat înainte de Revoluţie sub numele conspirativ “Gavrilescu Adrian”, istoricul Alex Stoenescu a primit bani de la Securitate
zoom

Parerea ta...

VRAJITORUL
12 Dec 2010

Inca unu care a luat bani de la Securitate, iar acum vorbeste despre revolutie, KGB...Suntem o tara de lupi moralisti...a turnat, dar sa ia si bani...ce mai este de demonstrat?
PERSEVERENT
12 Dec 2010

Penibil, ce poti sa mai spui despre Stoienescu?!? Si cati ca el, printre "moralistii" si "deontologii" care ne dau zilnic lectii de viata la televizor. Scena cu Stoienescu, elementul vigilent, cautand un militian pentru a-l aresta pe banditul care lovea in oranduirea socialista pentru ca poza coada de la oua este insa antologica si definitorie, in acelasi timp, pentru mizeria in care s-au complacut indivizi asemenea lui Stoienescu.
DETECTIV
13 Dec 2010

ofiterii care l-au lucrat cand vor fi deconspirati.?..si care i-au sugerat ce sa scrie in cartile publicate de a.stoenescu dupa 1990...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray