2020-06-05 08:29

Exclusiv. Ziarul “Puterea” a intrat în posesia referatului de arestare preventivă a lui Chilat

 |  19:40
Exclusiv. Ziarul “Puterea” a intrat în posesia referatului de arestare preventivă a lui Chilat

Ziarul “Puterea” prezintă, înexclusivitate, referatul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângăTribunalu Neamţ, cu propunerea arestării preventive a lui Cristian Chilat, zis“Falău”, asasinul lui Gheorghiţă Mararu. Acest referat însoţit de toate probelede la dosar i-au convins pe magistraţi să emită pe numele suspectului mandatulde arestare. Dosarul penal se află însă la început, iar ancheta înainteazăgreoi.

Nu există nici un dubiu cu privire la faptul că suspectul Chilat esteautorul omorului, au precizat surse din cadrul Inspectoratului General al PoliţieiRomâne. Însă este greu de descifrat adevăratul mobil al crimei. Pe de o parte,pentru că la nivelul judeţului Neamţ este instaurată o adevărată “Omerta”, presăratăpe alocuri cu tot felul de zvonuri, însă nu cu indicii clare care să elucidezemisterul. Pe de altă parte, asasinul refuză să discute cu anchetatorii. Chilata refuzat permanent să dea declaraţii în anchetă, el necooperând nici în faza încare dosarul era instrumentat de procurorii nemţeni, nici când cauza a fostpreluată de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică.

Indiciile curg lanţ şi se structurează pe două ipoteze. Răzbunarea sauasasinatul la comandă. Conflictul mai vechi dintre gruparea Mararu şi Chilat aizbugnit în momentul în care acesta din urmă a incendiat o maşină a grupăriiadverse. Prins, s-a găsit asupra lui un pistol Glock, de calibrul 9 mm. Acum,anchetatorii vorbesc despre arma crimei ca fiind o armă cu glonţ de acelaşicalibru cu care Chilat a pătruns în cafeneaua respectivă şi i-a împuşcat pe fraţiiMararu. Arma însă nu a fost găsită, iar asasinul nu spune nici o vorbă despreea.

A doua ipoteză ar fi instigarea la omor, în sensul că o persoană ar fi înlesnitprocurarea armei şi ar fi furnizat temeiul asasinatului. Însă şi această ipotezăeste doar una de lucru, existând indicii în acest sens, nu însă şi probe.Singurul lucru concret existent în prezent la dosar este doar fapta în sine,reliefată în referatul cu propunerea arestării preventive pe care îl prezentămintegral mai jos.

Referat cu propunere de arestarepreventivă

2010, 15 noiembrie

Văzând actele de urmărire penală din care rezultă că, prin Rezoluţia din14.11.2010 ora 14.00, s-a început urmărirea penală faţă de inculpatul ChilatCristian, născut la 24.11.1969, în Bucureşti domiciliat în Piatra Neamţ,recidivist, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grevprevăzută de art. 174, 175, lit. e, şi 177 lit. b Cod penal cu aplicareaarticolului 37 lit. a Cod penal şi pedepsită cu detenţie pe viaţă sau închisoarede la 15 până la 25 de ani, constatând în faptul că în ziua de 14.11.2010, înjurul orei 13.00, a pătruns în incinta barului Caffe Latino de pe raza municipiuluiPiatra Neamţ şi cu un pistol cu glonţ a tras asupra victimelor Mararu GheorgheCătălin şi Mararu Bogdan Anton. În urma leziunilor suferite, Mararu Gheorghe Cătălina decedat. Mararu Bogdan Anton a suferit leziuni care au necesitat intervenţiechirurgicală de urgenţă.

Potrivit constatării medico-legale 1963/15.11.2010, Mararu Bogdan Antona suferit leziuni traumatice prin împuşcare care au necesitat un număr de 11-12zile de îngrijiri medicale. Chiar dacă leziunile nu i-au pus în primejdie viaţa,mijlocul folosit de către inculpat a fost de natură a pune în primejdie viaţaaltor persoane, precum şi a părţii vătămate.

Potrivit concluziilor provizorii ale raportului medico-legal denecropsie a victimei Mararu Gheorghe Cătălin, moartea victimei a fost violentă.Ea a fost cauzată de plăgile împuşcate toraco-abdominale penetrante cu leziunipulmonare, cardiace şi hemoragie internă marcantă consecutivă. Leziuniletraumatice constatate s-au putut produce prin împuşcare şi au legătură directăde cauzalitate cu decesul.

Săvârşirea faptei penale de către inculpat rezultă din următoareleprobe: proces-verbal de cercetare la faţa locului, planşă fotografică, concluziiprovizorii necropsie, constatare medico-legală privind pe Mararu Bogdan Anton,declaraţie parte vătămată Mararu Bogdan Anton, declarţii de martor.

Prin ordonanţa din 15.11.2010, s-a pus în mişcare acţiunea penală pentruinfracţiunea sus-menţionată.

Având în vedere că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute deart. 136 indice 1, lit. d, art. 148 lit. a, b, c, f şi următoarele Cod procedurăpenală în sensul că inculpatul a fugit şi s-a ascuns în scopul sustragerii dela urmărire penală, că încearcă să zădărnicească în mod direct aflarea adevăruluiexistă date privind săvârşirea unei noi infracţiuni şi a comis o infracţiunepentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de patru ani şi existăprobe certe că lăsarea lui în libertate prezintă pericol concret pentru ordineapublică, propun arestarea preventivă pe o durată de 30 de zile a inculpatuluiChilat Cristian cu datele de mai sus, de cetăţenie română, recidivist, începândcu data de 15.11.2010, ora 16.00, până la 14.12.2010, ora 16.00.

Inculpatul nu a fost reţinut de procuror.

Kövesi: Procurorii ţincont şi de informaţii din „spaţiul public” în cadrul anchetei privind crima dinPiatra Neamţ

Procurorulgeneral al României, Laura Codruţa Kövesi, a anunţat, ieri, că vor fiverificate şi toate informaţiile apărute "în spaţiul public" în cazuluciderii lui Gheorghiţă Mararu, privind presupuse legături ale poliţiştilor şiale procurorilor din Neamţ cu lumea interlopă.

LauraCodruţa Kövesi a fost întrebată, într-o conferinţă de presă, dacă se vor faceverificări la Neamţ, legate de presupusele legături ale procurorilor cu lumeainterlopă, transmite corespondentul Mediafax. "În cadrul acestui dosar,vom verifica şi toate informaţiile care au apărut în spaţiul public", adeclarat Kövesi, care a refuzat să facă alte comentarii privind mersulanchetei. În plus, procurorul general a fost întrebat dacă are informaţiipotrivit cărora poliţiştii din structurile judiciare din Neamţ nu şi-au făcuttreaba şi dacă au existat disensiuni între procurori şi poliţişti. "Înacest dosar, care a fost preluat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,se lucrează cu poliţişti anume desemnaţi din cadrul IGPR. Până la acestincident, nu am avut nici o informaţie din teritoriu cu privire la relaţiitensionate care ar fi existat între poliţişti şi procurori. Cu privire laactivitatea poliţiştilor din structurile judiciare, având în vedere că eifuncţionează sub autoritatea procurorului general, vă pot spune că nu am primitsolicitări de retragere a avizului pentru poliţiştii din Poliţia Judiciară carelucrează în judeţul Neamţ până în acest moment", a declarat Laura Codruţa Kövesi.

Răspunzândunei întrebări legate de declaraţiile lui Cristian Chilat, arestat pentruîmpuşcarea lui Gheorghiţă Mararu, şi dacă în urma acestora cercetările s-auextins la procurori şi poliţişti, Laura Codruţa Kövesi a declarat doar că acerut ca acest dosar să fie soluţionat "cu operativitate". "Nupot să declar nimic despre persoanele audiate, dar pot să vă asigur că amdispus toate măsurile ca acest dosar să fie soluţionat cu operativitate",a spus procurorul general al României. (AndreiTudor)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-20Parerea ta...

MIAPYA
27 Noi 2010

Miroase greu.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine