2020-07-03 19:53

EXCLUSIV.Teodorovici vrea să introducă impozitarea bacșișului doar pentru anumite baruri și restaurante

 |  10:32
EXCLUSIV.Teodorovici vrea să introducă impozitarea bacșișului doar pentru anumite baruri și restaurante

Surprinzător, pe 14 august 2019, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice a fost postat un proiect de ordonanță privind introducerea bacşişului la restaurante și baruri.

Curios este faptul că proiectul, inițiat de ministrul Eugen Orlando Teodorovici, a fost elaborat ca urmare a faptului că „organizațiile profesionale și patronale din domeniul HORECA au solicitat Ministerului Finanțelor Publice, în repetate rânduri, să analizeze posibilitatea introducerii unei noi reglementări legale a bacșișului în acest domeniu”, dar, atenție, fără consulatarea Ministerului Turismului, condus de colegul său de partid Bogdan Trif, și a patronatelor din turism. Practic, prin această ordonanță alambicată dar cu dedicație, Eugen Teodorovici vrea să introducă fiscalizarea bacșișului doar în anumite baruri și restaurante.

 

Tedorovici a dat flit ministrului Turismului și patronatelor din turism

 

După ce, în 2015, circa 150 de taximetriști l-au făcut pe Eugen Orlando Teodorovici, cu sprijinul discret al organizațiile patronale HORA și FPTR, să desființeze impozitarea bacșișului, acum ministrul Finanțelor vrea, pe ușa din dos, să reintroducă fiscalizarea bacșișului, dar numai la anumite baruri și restaurante. Astfel, prin proiectul de ordonanță postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice „pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, precum și pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale” (vezi FACSIMIL),Teodorovici vrea introducă fiscalizarea bacșișului numai în anumite baruri și restaurante. Surprinzător, acest proiect de ordonanță a fost lansat public fără consultarea Ministerului Turismului condus de Bogdan Trif și a Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Dar, având în vedere, că această ordonanță scoasă pe repede înainte de Teodorovici are o mulțime de inadvertențe, mai multe mari unități economice de pe Litoral, în special cele cu regim all-inclusive, precum și FPTR, au cerut dezbatere publică pe acest proiect legislativ. Însă, deocamdată, Ministerul Finanțelor Publice n-a comunicat că ar dori o asemenea dezbatere, dar, în schimb, proiectul va fi dezbătut marți în ședința Consiliului Economic și Social (CES).

 

Ambiguități, inadvertențe, dar cu dedicație

 

Cel mai surprinzător aspect din acest proiect este ambiguitatea în interpretarea punctului 4 vizavi de punctul 1 al ordonanței, ținând cont de faptul că activitatea de catering are un alt cod CAEN decât cele prevăzute la punctul 1. Astfel la punctul 1 se menționează că „Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - „Restaurante”, 5630 - „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii”.

Dar, la punctul 4 se stipulează că „Prin excepție de la alin. (2), pentru livrarea produselor la domiciliul clienților, operatorii economici prevăzuți la alin. (1) nu au obligația de a evidenția bacșișul pe bonul fiscal”. De asemenea, există o mare inadvertență între prevederile de la punctul 1 menționat mai sus și cele de la punctul 11, unde se precizează că „Pentru operatorii economici care desfășoară alte activități economice decât cele prevăzute la alin. (1) evidențierea bacșișului pe bonul fiscal este la opțiunea acestora. În cazul în care optează, prevederile prezentului articol sunt aplicabile în mod corespunzător”. Practic, prin această prevedere, Teodorovici vrea ca toți agenții economici să poată încasa bacșiș.

 

Ale cui interese le reprezintă și promovează Teodorovici?

 

În opinia lui Teodorovici, cei peste 40.000 de salariați din hotelurile care au „all-inclusive” și din restaurantele obligatorii (impuse) din incinta hotelurilor, nu vor putea primi niciodată bacșiș în mod legal. Oare la presiunile cărui grup de interese a introdus ministrul Finanțelor acest punct 11 din ordonanța postată pe site în data de 14 august 2019?

În aceste condiții se naște firesc un mare semn de întrebare: are ministrul Eugen Teodorovici interesul să favorizeze lucrătorii din lanțul HORECA care vor avea ca urmare a acestei ordonanțe venituri cu peste 50% mai mari față de salariații din turism care lucrează în restaurante clasificate și nu pot primi bacșiș în mod legal? De asemenea, Eugen Teodorovici trebuie să clarifice dacă a dat vreodată  bacșiș la all-inclusive, la recepția unui hotel sau dacă a completat vreo notă de plată nefiscalizată. Rămâne de văzut dacă membrii CES vor aviza sau nu astăzi acest proiect legislativ privind bacșișul prin care Teodorovici vrea să favorizeze anumite baruri și restaurante.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-20

Documente:Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz