2020-01-29 04:09

FĂRĂ ȘPĂGAR LA FINANȚE. Preşedintele Iohannis i-a cerut demisia. Vâlcov și-a depus-o

 |  21:01
FĂRĂ ȘPĂGAR LA FINANȚE. Preşedintele Iohannis i-a cerut demisia. Vâlcov și-a depus-o

Ionuţ Mureşan

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal de către DNA, fiind suspectat că, pe vremea când era primar al municipiului Slatina, ar fi dat contracte „cu dedicaţie” unor firme, pentru care ar fi primit, în schimb, sume fabuloase: 2 milioane de euro pe parcursul a trei ani, iar o dată i-au „picat” aproape 2,5 milioane de lei cash. Potrivit anchetatorilor, Vâlcov primea comisioanele în pungi de plastic, în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei, iar întâlnirile dintre el şi cei de la care lua bani aveau loc, uneori, într-un cimitir. Duminică seara, preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcţia de ministru al Finanţelor a lui Darius Vâlcov. ULTIMĂ ORĂ: Vâlcov a demisionat!

„Având în vedere că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de ministrul Finanţelor, domnul Darius Vâlcov, m-aş fi aşteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcţie, înţelegând că afectează activitatea şi credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat. În această situaţie, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcţia de ministru al Finanţelor a domnului Darius Vâlcov”, spune preşedintele Iohannis în mesaj, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Reamintim că, anul trecut, fostul preşedinte Traian Băsescu, în funcţie la acea vreme, i-a cerut premierului Victor Ponta să îşi asume numirea lui Vâlcov în postul de ministru delegat pentru Buget, iar răspunsul premierului fusese unul „evaziv”, interpretat de şeful statului ca o „eschivă”. „Nu e vorba de faptul că Darius Vâlcov e urmărit penal: nu e şi nu vreau să se speculeze. Dar sunt o serie de fapte, petrecute în timpul mandatului de primar, care au fost sesizate de diverse organe ale statului, către Parchete şi nu se ştie dacă începe şi când începe. Aici voiam şi asumarea primului-ministru, care ştia toate acestea, în aceeaşi măsură în care ştiam şi eu, pentru că am fost amândoi informaţi”, spunea fostul preşedinte Traian Băsescu. După aproximativ şase luni de la această declaraţie, Darius Vâlcov a fost chemat la audieri la DNA şi i-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect. În acelaşi dosar, actualul primar al municipiului Slatina, Minel Prina, a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore şi prezentat cu propunere de arestare preventivă, însă magistraţii instanţei supreme au hotărât ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu pentru complicitate la trafic de influenţă. Minel Prina este recunoscut pentru „performanţa” de a candida şi de a câştiga fotoliul de primar al municipiului Slatina în condiţiile în care avea „la activ” o condamnare la închisoare cu suspendare, tot pentru corupţie. Deşi în deciza definitivă trebuia să scrie negru pe alb că Prina îşi pierde, pentru o periadă de timp, dreptul de a alege şi de a fi ales, o eroare materială i-a permis acest lucru: în loc de art. 64, în decizie magistraţii au scris art. 61. Tot instanţa supremă a dispus ca, în Dosarul Vâlcov, Lucian Petruţ Suşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina, să fie arestat preventiv. El este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. Deciziile de arestare la domiciliu, respectiv de arestare preventivă, pot fi contestate tot la instanţa supremă. Ministrul Darius Vâlcov a fost, vineri seară, audiat la DNA. Procurorii i-au adus la cunoştinţă faptul că este suspect de trafic de influenţă. La ieşirea din sediul Parchetului, Vâlcov a spus că este nevinovat şi a negat că ar fi luat mită. Anchetatorii au dispus cercetare sub control judiciar a lui Bogdan Petrică Timofte şi a lui Cristian Constantin Tomescu. Ambii sunt suspectaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Contracte „cu dedicaţie”

Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, care avea la acel moment calitatea de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt. Omul de afaceri i-a propus lui Vâlcov ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, pentru a câştiga nişte licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, în oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări. Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă a primarului Minel Prina şi a celorlalţi oameni de afaceri din cercul lui Darius Vâlcov, aceştia au primit contracte „cu dedicaţie”, în baza unor licitaţii trucate. „La momentul efectuării plăţilor de către Compania de Apă Olt, Vâlcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, după ce îl suna în prealabil pe telefonul mobil, aspecte confirmate de angajaţi. Remiterea sumelor de bani către Vâlcov s-a realizat în pungi de plastic în tranşe cuprinse între 400.000 şi 1.000.000 de lei, provenienţa banilor remişi fiind justificată de omul de afaceri ca fiind din vânzarea unor terenuri proprietate personală sau din retrageri în numerar din contul personal”, se arată în referatul procurorilor. „Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme”, mai arată procurorii.

„Pulifricii” lui Vâlcov

Mai mult, procurorii au stabilit că ministrul Finanţelor se întâlnea cu unii dintre suspecţii din dosar în cimitir, pentru a purta discuţii despre eventualele verificări ale oamenilor legii. Astfel, în 24 februarie, anchetatorii au interceptat următoarea discuţie:

„Timofte Bogdan Petre (TBP): Şi zice… Şi zice că ar fi zis Darius săptămâna trecută, cât am stat noi pe aici în Bucureşti, s-au dus, s-au întâlnit în cimitir şi au vorbit şi...

Mocanu Marian Alexandru (MMA): Îm?

TBP: Şi zice că ar fi zis Darius: „Bă, dacă se ajunge la nu ştiu ce…”, cu o lacrimă aşa în colţ s-a întors şi a zis ă… „Eu mi le asum pe toate. Nu o să vă las pe nici unu’ aşa.”

(…)

TBP: Bă, nu vezi că-i clar? Cineva, care au făcut…  Ăştia sunt nişte pulifrici, cum îmi zice mie DARIUS. Aşa îmi zice mie, pulifirici.

MMA: Aşa îţi zice DARIUS? Pulifirici.

TBP: Da! Da…

(...)

TBP: Decât atâta i-am spus aseară când m-am despărţit de el şi o să-i mai spun încă o dată şi dacă mă cheamă să vorbesc cu DARIUS: Fraţilor, gândiţi-vă bine, nu sunt numai eu, Bogdan Timofte, în chestia asta, pulifriciu’. Suntem toţi. O luăm toţi. Da? Nu uitaţi că am doi copii. Mânca-v-aş (cuvânt obscen) voastră să v-o mănânc. Ştii cum e vorba aia: Fiecare îşi păzeşte pielea! La o adică, când vezi că toată lumea fuge în stânga, în dreapta. Se debarasează de tine ca de o măsea stricată la o… la o chestie de asta”.

Ponta, pe Facebok: Vâlcov a avut şi are un rol determinant

Cel mai important proiect al Guvernului în acest an este Codul fiscal, la care Darius Vâlcov a avut şi va continua să aibă un rol determinant, a transmis, sâmbătă, pe Facebook, premierul Victor Ponta, adăugând că acest proiect continuă „cu orice preţ şi în orice conjunctură politică”.

„Cel mai important proiect al Guvernului în anul 2015 este Codul fiscal (la care Darius Vâlcov a avut şi va continua să aibă un rol determinant!). Vreau să asigur pe toată lumea că acest proiect merge mai departe, cu orice preţ şi în orice conjunctură politică! Dezvoltarea economică a ţării este direct legată de adoptarea şi implementarea acestui nou Cod - posibilă datorită muncii oamenilor din această ţară şi rezultatelor guvernării din 2012-2015!”, a scris premierul pe Facebook.

Băsescu, pe Facebook: Faceţi remanierea domnului Vâlcov!

Fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut, sâmbătă seara, un apel către Klaus Iohannis şi către premierul Victor Ponta, postat tot pe Facebook, susţinând că orice oră întîrziere în remanierea ministrului Vâlcov are efecte grave de credibilitate politică în exterior, pe pieţele financiare, dar şi pe cursul de schimb.

„Ştiu că este weekend, dar ministrul de Finanţe al României a fost pus sub învinuire pentru presupuse fapte de corupţie (nu spun că este vinovat). Vă rog, înţelegeţi că orice oră întîrziere în remanierea ministrului de finanţe Vâlcov are efecte grave de credibilitate politică în exterior, pe pieţele financiare, dar şi pe cursul de schimb. Faceţi remanierea domnului Vâlcov înainte de ziua de luni (am sperat că o faceţi azi)”, a scris, sâmbătă seara, pe Facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-15Parerea ta...

VAMPIR
16 Mar 2015

JUR SA FUR CIT POT DE MULT ! MAI ALES CA SINT MINISTRU FINANTELOR . UN TREN DE LA SLATINA ALRO PINA LA GUVERN BUCURESTI , CU APROBAREA , SEMNATURA LUI ISARESCU . ASA SA NE AJUTE DUMNEZEI .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine