2020-04-03 18:52

Fetiţă de 12 ani, obligată să nască

 |  17:38
Fetiţă de 12 ani, obligată să nască

O fetiţă de 12 ani, obligată să joace rol de nevastă şisă nască, precum şi un băiat de 16 ani ţinut trei zile fără hrană sunt doardouă cazuri depistate de Asociaţia “Telefonul Copilului” în cadrul uneicampanii desfăşurate în zona Moldova.

În România, în secolul XXI, există încă minori obligaţisă se căsătorească sau să muncească pentru a-şi întreţine familia.Reprezentanţii Asociaţiei nonguvernamentale “Telefonul Copilului” ne-aupovestit două cazuri de-a dreptul cutremurătoare identificate în perioadamartie-iunie 2010, în mai multe comunităţi rurale din regiunea Moldova, încadrul campaniei “Suntem aici numai pentru a te asculta!”.

O fetiţă de doar 12 ani a fost obligată să secăsătorească şi chiar să dea naştere unui copil. “«Cu ce se ocupă TelefonulCopilului?», este prima întrebare a unei fetiţe. După ce i-am explicat, şi amasigurat-o că dacă are o problemă poate să ne-o împărtăşească şi o vom ajuta,mi-a spus: «Am 12 ani şi sunt căsătorită.»… Apoi a urmat o pauză de câtevasecunde. Ştiam ce înseamnă asta, nu era un caz singular, dar m-a impresionatmaturitatea şi dorinţa ei de revenire la normal, la vârsta copilăriei”, ne-adeclarat Nicoleta, asistent social şi, în acelaşi timp, consultantul care s-aocupat de cazul minorei. Reprezentanta “Telefonul Copilului” a fost de acord săne prezinte situaţia micuţei din zona Moldova, sperând că astfel mai mulţiminori vor realiza situaţiile în care sunt abuzaţi. “Poate că nu ar fi bine săofer toate detaliile legate de acel apel, pur şi simplu pentru că n-aş vreavreodată ca ea să se regăsească în aceste rânduri, dar ce am aflat atunci de laea este important şi pentru alţi copii sau alte persoane care vor dori săsesizeze un astfel de caz pe care să nu îl considere o «normalitate» greşitînţeleasă. Fetiţa a fost obligată să locuiască împreună cu un tânăr şi să secomporte precum o soţie, poate chiar

să nască în curând un copil. Tot ceea ce i se întâmplaera o obligaţie, sub ameninţarea bătăii”, ne-a povestit Nicoleta. Din fericire,situaţia a fost rezolvată, iar fetiţa a reajuns alături de părinţi. “Lasolicitarea noastră, Protecţia Copilului a intervenit. A fost un caz dificil,care a implicat o luptă intensă cu mentalităţile şi obiceiurile, dar cazul afost soluţionat prin revenirea copilului în familia sa. Acum, fata urmeazăsesiuni de consiliere psihologică pentru a depăşi trauma”, ne-a mai explicatconsultantul 116 111.

“Mama îmi spune că cine nu aduce bani în casă nu mănâncă”

Un băiat de 16 ani a încercat de 13 ori să se sinucidăpentru că părinţii îl obligau să muncească pentru ei. “Dacă v-ar îndeplinipeştişorul de aur trei dorinţe, a avea o familie normală ar fi una dintre ele?Cunosc cel puţin un copil care ar da orice să aibă o familie normală, în caresă fie iubit, o familie care să îi ofere suport emoţional şi condiţii decentede creştere şi de dezvoltare. «În ultimele trei luni am încercat de 12 ori săîmi iau viaţa», a spus băiatul în vârstă de 16 ani, care ne suna dintr-un trenpentru a ne anunţa că va încerca pentru a 13-a oară să îşi ia viaţa”, ne-adeclarat Ana, asistentul social care s-a ocupat de cazul minorului. Părinţii auţinut băiatul trei zile fără mâncare. “«Mama îmi spune că cine nu aduce bani încasă

nu mănâncă» şi, în consecinţă, nu mai mâncase nimic deaproximativ 12 ore. Oricum, nu acesta era «recordul», supravieţuise fără hranăşi trei zile. Părinţii consumă băuturi alcoolice, îl molestează fizic zilnic(de mai multe ori pe zi). Se exprimă frumos, coerent, dar ceea ce spune frângeinimi şi naşte revoltă: «Tot ce îmi doresc este o familie normală, însă oricumnu mai contează acum, căci sunt un nenorocit care nu merită să trăiască şi, înconsecinţă, o să mor, o să sar din tren. Sunt

convins că nimeni nu o să îmi simtă lipsa şi nimeni nu osă plângă după mine»”, ne-a povestit Ana dialogul cu băiatul. Consultantul 116111 a reuşit să-i salveze viaţa adolescentului, prin telefon. “Am discutatdespre ce îi place, care ar fi motivele pentru care ar merita să traiască. Amaflat că e pasionat de muzică, de faptul că a cântat la diferite evenimente şia fost remunerat pentru prestaţia sa. Îi place să călătorească, deşi de celemai multe ori a fost nevoit să o facă pentru a scăpa de abuzurile din familie(a locuit o perioadă într-un centru de plasament din alt judeţ). Este unadolescent chinuit, neînţeles, care are multe de spus, însă nimeni nu vrea săîl asculte. I s-a explicat în ce condiţii ar putea să se angajeze având învedere vârsta sa şi a fost încurajat să îşi reia studiile (a absolvit doar 7clase). Am discutat şi despre pericolele şi tentaţiile la care a fost expus şicum le-a depăşit sau ce consecinţe ar fi putut să aibă sau chiar au avut -consumul de alcool. La finalul apelului nu mai dorea să îşi ia viaţa”, ne-a mai povestit Ana.

Campania “Suntem aici numai pentru a te asculta!” areuşit să ajungă în cele mai sărace 23 de comunităţi rurale din regiuneaMoldova, unde mai mult de 6.000 de copii au fost beneficiarii iniţiativei. Înacelaşi timp, în urma proiectului, vizibilitatea liniei de asistenţă 116 111 acrescut cu 148,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărulcopiilor care au accesat serviciul gratuit 116 111 a crescut cu 54,4%. Campaniaa fost desfăşurată de Asociaţia “Telefonul Copilului” şi susţinută financiar deAmbasada Regatului Ţărilor de Jos.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-10-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine