2020-04-05 07:32

Fetiţa răpită din spital şi dusă în Elveţia, recuperată şi returnată familiei din România

 |  18:57
Fetiţa răpită din spital şi dusă în Elveţia, recuperată şi returnată familiei din România

După aproape 10 luni, Denisa Novacovici, o fetiţă din Timişoara, răpităîn luna octombrie 2009 şi dusă în Elveţia, a fost înapoiată părinţilor şi adusăacasă. Fetiţa, la acea oră în vârstă de numai două luni, a fost furată din Secţia de Distroficia Spitalului de copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara de o femeie învârstă de 39 de ani, din Satu Mare. După ce a răpit copilul, femeia a plecatîmpreună cu acesta în Elveţia, unde trăieşte de mai mulţi ani, împreună cusoţul său elveţian. Părinţii fetiţei au recuperat-o de la autorităţileelveţiene şi s-au întors în România sâmbătă seară, însoţiţi de poliţiştii careau lucrat la acest caz

Acuzaţii de discriminare şi indiferenţă

Denisa Novacovici a fost răpită în noaptea de18/19 octombrie 2009. Conform informaţiilor furnizate de poliţişti, cea care afurat-o a intrat printr-o gaură din gardul ce înconjura clădirea şi a forţatuşa de la intrare din spatele spitalului. Dispariţia copilului a fost anunţatăîn jur de ora 1.00. După ora 23.00, când micuţii din salon au fost hrăniţi,asistentele şi infirmierele au plecat la alt etaj. În locul fetiţei a fostgăsit un bileţel în care scria: “O iau fata la neamumeu. Nu vreau so revăd cum cei opt cadaveri de copii în morga spitaluluiŢurcanu”. După ce a fost arestată, femeia care a răpit-o pe Denisa adeclarat poliţiştilor elveţieni că a fost de mai multe ori la Spitalul de Copii„Louis Ţurcanu” din Timişoara şi s-a ataşat de micuţă.

Imediat după răpire, nimeni din conducereaspitalului de copii nu şi-a asumat vreo răspundere pentru dispariţie. „Cine ede vină că nişte terorişti au bombardat şi au omorât 1.000 de oameni în turnuriledin America? Haideţi să nu spunem acum că managerul e de vină că nu a stat laora 11.00 noaptea în clădirea distroficilor. Nu este o acţiune datoratăneglijenţei”, spunea Adrian Crăciun, directorul spitalului. Acesta motiva că nuare portar, pentru că angajările sunt blocate de Guvern. Cu toate acestea, dupărăpire, a găsit soluţia pentru a angaja o firmă de securitate.

Părinţii fetiţei, care erau plecaţi în Franţaîn momentul răpirii, dar şi rudele lor, au acuzat conducerea spitalului şi Poliţiade discriminare. Ei locuiesc într-o mahala sărăcăcioasă la marginea satuluitimişean Giulvăz, populată numai de familii de ţigani. “Dacă un român dispărea,era mare scandal. Pentru că a fost furat un ţigan, nu e bai”, spunea FlorinNovacovici, bunicul Denisei.

Anchetă internaţională

În urma mai multor indicii rezultate dinanchetă, poliţiştii din Timişoara au apelat la Interpol. În urma cercetărilorla nivel european, fetiţa a fost depistată în Elveţia, în decembrie 2009, ladomiciliul răpitoarei, având inclusiv acte noi. Cea care a răpit-o şi soţul eielveţian au fost arestaţi, iar fetiţa a fost preluată de autorităţileelveţiene.

Părinţii fetei, Codruţa Novacovici, în vârstăde 19 ani şi concubinul ei, Alexandru Popovici, care a împlinit recent 18 ani,au plecat în Elveţia însoţiţi de poliţişti, ca să readucă fetiţa acasă. Laîntoarcere, sâmbătă seara, mama fetiţei a declarat:”Mulţumesc la poliţia deaici că şi-au dat interesul. Acolo au avut grijă de ea. Sunt bucuroasă că e lamine. Cum au crescut copiii ăştia acuma creşte şi ea. Mi-au zis că e sănătoasăşi nu are nimic. Au crescut-o bine”. În ceea ce o priveşte pe femeia care i-arăpit copila, Codruţa Novacovici a spus că nu a văzut-o. “Nu îi doresc nimic,doar să îşi facă pedeapsa”, a mai declarat mama copilei.

Tatăl Denisei, Alexandru Popovici, eraîncântat de modul în care i-au tratat elveţienii. “Am primit hăinuţe, pamperşi.A fost frumos, ne-a aşteptat cineva, am stat la hotel”, a spus el.

De la aeroport, cei trei au fost duşi cu omaşină a poliţiei la Giulvăz. Comisarul-şef Robert Prohab, de la PoţiaTimişoara, a dat câteva relaţii despre stadiul anchetei. „Cercetările nu suntfinalizate, aşteptăm rezultatele comisiei rogatorii din Elveţia, iar lafinalizarea anchetei putem da mai multe detalii. Sunt două dosare, unul derăpire şi unul de cercetare a personalului medical şi a altor persoane”, a spusacesta. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Timiş a solicitat spitaluluio anchetă internă în acest caz, pentru a vedea cine este răspunzător dedispariţia fetei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine