2020-04-09 04:17

Fostul ministru al Apelor și Pădurilor, făcut KO de Curtea de Conturi a României

 |  16:20
Fostul ministru al Apelor și Pădurilor, făcut KO de Curtea de Conturi a României

Raportul Curții de Conturi a României, publicat recent, a scos în evidență o situație incredibilă la fostul minister al Apelor și Pădurilor, condus la acea vreme de către deputatul PSD de Bistrița Ioan Deneș, fapt pentru care dosarul a fost înaintat către anumite instituții de forță ale statului.

„Situațiile financiare nu reflectă situația reală!”

 

Auditorii de conturi au precizat în raport: „Având în vedere faptul că denaturările identificate sunt semnificative și generalizate și ținând cont de faptul că situațiile financiare nu au fost întocmite din toate punctele de vedere semnificative în conformitate cu cadrul general de raportare financiară aplicabil în România, dar și că, în ansamblul lor, situațiile financiare nu prezintă fidel performanță financiară și celelalte informații referitoare la activitatea desfăsurată de Ministerul Apelor și Pădurilor în perioadă auditată, Curtea de Conturi a exprimat o opinie contrară”. Adică, raportul de audit a fost trimis spre soluționare unei instanțe judecătorești.

Concluzia Curții de Conturi a României este total diferită de ceea ce a menționat ministrul Ioan Deneș în Raportul de activitate al Ministerului Apelor și Pădurilor pe anul 2018. „S-a urmărit realizarea unei bune execuții bugetare, analizându-se periodic execuția plăților de casă și înaintând conducerii mnisterului propuneri pentru realocarea fondurilor în funcție de execuția de la sfârșitul fiecărei luni”, se arăta în documentul Ministerului Apelor și Pădurilor.

Însă, Curtea de Conturi a României a constatat, negru pe alb, „că situațiile financiare întocmite de entitate la 31.12.2018 nu reflectă situația reală a tuturor elementelor de natură datoriilor în sarcină ministerului”. Auditorii au evidențiat că „înregistrând în cheltuielile curente ale anului 2018 unele obligații de plată izvorâte din: hotărâri judecătorești aparținând unor perioade precedente și care au devenit executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018”.

„Valoarea abaterii a fost cuantificată la nivelul cheltuielilor din exercițiile precedente, reflectate în mod nejustificat pe seama cheltuielilor exercițiului curent al anului 2018, cât și la nivelul cheltuielilor aferente anului 2018 înregistrate în anul 2019, această fiind în sumă de 5.856 mii lei. În fapt, s-a procedat doar la înregistrarea cumulată a tuturor obligațiilor de plată generate din cauze litigioase la data efectuării plătii, iar nu la data când tranzacțiile și evenimentele s-au produs, nerespectandu-se astfel contabilitatea de angajamente. Fără o separare a cheltuielilor aferente exercițiului financiar 2018 de cheltuielile aferente exercițiilor financiare din anii precedenți, calitatea și fidelitatea informațiilor conținute de situațiile financiare anuale a fost afectată; - indemnizația datorată personalului angajat pentru zilele de concediu de odihnă aferente anului 2018 și neefectuate până la data de 31.12.2018. În fapt, entitatea a optat să înregistreze obligațiile de plată la momentul plătii acestor indemnizații și nu la data la care acestea erau datorate, fără a fi respectate cerințele contabilitătii de angajamente, ducând astfel la afectarea independenței exercițiilor financiare ca rezultat al momentului recunoașterii cheltuielilor la data plății. Valoarea abaterii a fost cuantificată la 1.133 mii lei”, este una dintre concluziile la care a ajuns Curtea de Conturi a României privind activitatea de la fostul minister al Apelor și Pădurilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine