2019-12-13 06:07

Fostul candidat la Preşedinţie, Constantin Ninel Potârcă, a fost reţinut pentru evaziune fiscală. Nu a ajuns la Cotroceni, ci în arest

 |  18:29
Fostul candidat la Preşedinţie, Constantin Ninel Potârcă, a fost reţinut pentru evaziune fiscală. Nu a ajuns la Cotroceni, ci în arest

Fostul candidat laPreşedinţie din partea etniei romilor Constantin Ninel Potârcă a fost reţinutpentru 24 de ore, în noaptea de luni spre marţi, în urma unor descinderi făcuteîn cartierul Meteor din Târgu Jiu, bărbatul fiind acuzat de evaziune fiscală.Potârcă a fost reţinut alături de un nepot de-al său, care este acuzat decomplicitate la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Ceidoi au fost reţinuţi în urma unor descinderi făcute de poliţişti în palatul undePotârcă locuieşte, acţiunea oamenilor legii vizând alte câteva zeci de persoanecare sunt implicate în diferite afaceri, conform unor surse judiciare. Potârcăşi nepotul său au fost audiaţi luni seară la sediul Poliţiei Gorj, iar dupăcâteva ore audierile s-au mutat la sediul Parchetului Tribunalului Gorj, dupămiezul nopţii fostul candidat la Preşedinţie fiind reţinut pentru 24 de ore."Procurorul de caz din cadrul Parchetului Tribunalului Gorj a dispusreţinerea suspecţilor pentru 24 de ore, pentru evaziune fiscală şi complicitatela comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Prejudiciul estimat în acest cazeste de aproximativ 500.000 de lei", a declarat corespondentului Mediafaxpurtătorul de cuvânt al Poliţiei Gorj, inspector principal Daniel Tică.

„Este o răzbunare”

ConstantinNinel Potârcă a declarat, în timp ce era dus de la duba Poliţiei în sediulinstituţiei, că este nevinovat, el declarându-se convins că după expirareaordonanţei de reţinere va fi pus în libertate. "Nu e nici o vină, ce vinăsă fie? Sunt nişte abuzuri ale finanţelor publice, care îşi doresc de multtreaba asta. Îşi fac şi ei socotelile, dar asta ţine până mâine, că nu are nicio bază", a declarat Potârcă, susţinând că la mijloc este şi o"răzbunare". El are convingerea că împotriva sa nu există dovezi şică, la sfârşitul zilei, va fi lăsat în libertate. "Acesta e teatrulbăieţilor. De ce să fiu vinovat? Azi o să ne pună în libertate că nu auacte", a spus Potârcă.

Evaziune fiscală deaproape 150.000 de euro

Îndosarul de evaziune fiscală al lui Potârcă, mai sunt urmărite penal alte douăpersoane, respectiv Daniel Vochidă şi Nicoliţa Nica. Cei doi sunt parteneri deafaceri ai lui Constantin Ninel Potârcă, acestea fiind acuzate de complicitatela evaziune fiscală.

Într-uncomunicat de presă transmis ieri de Parchetul Tribunalului Gorj se arată căNinel Potârcă, în calitate de administrator al SC Amsai Prod SRL TârguCărbuneşti, nu a înregistrat pe semestrul II al anului 2009, în documentelecontabile, suma de 749.167,74 de lei, provenită din vânzarea către altesocietăţi de uree şi azotat de amoniu. Astfel, el a creat statului unprejudiciu de 276.820 de lei. În luna august 2009, Potârcă a înregistrat înevidenţele contabile ale aceleiaşi firme trei facturi fiscale emise de SCRobiatex SRL Târgu Jiu, în valoare totală de 818.982 de lei, facturi care nuatestă o tranzacţie reală, diminuând astfel baza de impozitare şi creând unprejudiciu de 329.653 de lei la bugetul statului. De asemenea, anchetatorii auprecizat că Potârcă a plătit o persoană pentru a cumpăra firma nepotului său şipentru a declara, ulterior, că actele contabile au fost distruse. "Încursul lunii februarie 2010, Constantin Ninel Potârcă, Toma Potârcă -administrator al SC Robiatex SRL Târgu Jiu, şi Nicoliţa Nica au cesionatpărţile sociale ale SC Robiatex SRL către Daniel Vochidă, cerându-i acestuia săpretindă că documentele contabile au fost distruse, oferindu-i suma de 30.000de lei. Nicoliţa Nica a semnat cele trei facturi fiscale emise de către SCRobiatex SRL Târgu Jiu către SC Amsai Prod SRL Târgu Cărbuneşti, atestândastfel tranzacţia nereală", se menţionează în comunicatul citat. (A.M.)

La DNA, înainte delansarea candidaturii într-o caleaşcă

ConstantinNinel Potârcă este preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi şi fostcandidat la Preşedinţia României, în toamna anului trecut. El şi-a lansatcandidatura în 15 octombrie 2009 într-o caleaşcă, plecarea făcându-se de lapalatul său din cartierul Meteor. Caleaşca a ajuns apoi la Coloana Infinitului,unde liderul filialei Gorj a Partidei Romilor, consilierul judeţean din parteaPSD, Nelu Pavel, l-a proclamat pe Potârcă drept "Obama de Meteor",candidatul mergând apoi la Bucureşti pentru a-şi depune actele la BiroulElectoral Central.

Potârcăa administrat de-a lungul anilor mai multe firme, care s-au ocupat în specialde colectarea de fier vechi. Cu o săptămână înainte de a intra în cursaprezidenţială, în 8 octombrie 2009, Potârcă a fost audiat la Biroul TeritorialTârgu Jiu al DNA, fiind înştiinţat că este pus sub învinuire pentru evaziunefiscală, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro. Anterior,Potârcă a avut pe rolul instanţelor mai multe procese cu Direcţia FinanţelorPublice Gorj, fiind acuzat că prin firmele sale a prejudiciat bugetul de statcu zeci de milioane de lei. La momentul audierilor la DNA, Potârcă spunea cădeja câştigase în instanţe procesele cu statul român.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-16

Mai multe imagini:
Fostul candidat la Preşedinţie, Constantin Ninel Potârcă, a fost reţinut pentru evaziune fiscală. Nu a ajuns la Cotroceni, ci în arest
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray