2019-11-19 23:31

Gabriela Szabo, campioana încălcării propriilor angajamente. Cum este împiedicat antreprenoriatul în sportul românesc de o lege ambiguă

 |  21:01
Gabriela Szabo, campioana încălcării propriilor angajamente. Cum este împiedicat antreprenoriatul în sportul românesc de o lege ambiguă

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, a anunţat cu mare fast în urmă cu trei luni că va aduce Codului Fiscal modificări pentru a ajuta sportul românesc. Principala idee era susţinerea antreprenoriatului în sport prin scutirea de impozite a bazelor sportive, însă Codul Fiscal, care a trecut deja de prima cameră sesizată din Parlament, nu face deloc lumină într-un domeniu aflat în beznă de peste două decenii. Directorul executiv al Clubului Nautic Român, Andreea Mihăescu, a sesizat greşeala, însă ministrul Gabriela Szabo a evitat să ofere orice răspuns. În ciuda încercărilor repetate ale reporterilor PUTEREA de a stabili un contact direct, ministrul Szabo a refuzat dialogul.

Pe 23 martie, pe site-ul mts.ro, ministrul Gabriela Szabo anunţa cu mare tam-tam faptul că "a susținut modificarea Legii Codului Fiscal în sprijinul dezvoltării sportului din România. Principalele modificări ale Codului Fiscal sunt: scutirea de impozite pentru bazele sportive, scutirea de impozite pentru premiile oferite sportivilor olimpici și paralimpici de pe locurile 1-6 și reducerea TVA la 9% pentru biletele la evenimentele sportive". Între timp, modificările aduse Codului Fiscal au fost adoptate de Senat şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor. "Am luat fiecare paragraf nou şi nici urmă de susţinerea antreprenoriatului. Doar cluburile de stat, care oricum îşi desfăşoară activitatea în clădirile comunităţilor, nu plătesc impozite. Noi am construit o bază sportivă, nu efectuăm activităţi economice şi totuşi plătim, pentru că ne dorim să facem sport", a explicat Andreea Mihăescu pentru PUTEREA. Prezentă în weekend la Constanţa, chiar acolo unde Clubul Nautic Român îşi desfăşoară activitatea, Szabo a oferit un răspuns laconic. A ţinut un mic discurs tipic politicianist în care a venit cu noi promisiuni. De altfel, Clubul Nautic se află printre antreprenorii din sportul românesc care au căzut victime lipsei unei politici ministeriale pentru dezvoltarea antreprenorială în sport. De altfel, odată cu prăbuşirea comunismului, numărul bazelor sportive construite de stat a fost extrem de mic, în timp ce vechile baze au devenit adevărate ruine, iar rezultatele importante pe plan internaţional au devenit deja adevărate minuni, indiferent de probă. Singurele construite în ultimii ani sunt private şi sunt dedicate în principal activităţilor economice, aşa cum este cazul bazinelor de înot sau al terenurilor sintetice.

Codul Fiscal nu se înţelege cu Legea Sportului

Conform Articolului 67 din Legea Sportului, "structurile sportive fără scop lucrativ sunt scutite de impozite şi taxe locale", adică nu mai trebuie să plătească impozit pentru clădiri, teren şi mijloace de transport. În acelaşi timp, Codul Fiscal, după măsurile propuse de ministrul Szabo, nu specifică clar aceeaşi situaţie, astfel că autorităţile locale sunt puse în faţa unei situaţii dificile, Mihăescu dându-se exemplu în acest caz. "Doamna Szabo a aruncat cu praf în ochii mişcării sportive, nefăcând altceva decât să întărească drepturile cluburilor sportive publice, practic cele care oricum sunt susţinute de stat", explică Andreea Mihăescu. Club Nautic Român, al cărui director executiv este, a primit înştiinţare de plată prin care datorează 15.754 lei Primăriei Techirghiol, reprezentând impozitul pe doi ani şi penalităţi datorate pentru baza materială proprie, asta în condiţiile în care este o structură sportivă fără scop lucrativ, exact aşa cum prevede Legea Sportului. "De ce am mai construi baze sportive pentru ajutorarea sportului dacă trebuie să plătim, în condiţiile în care nu desfăşurăm şi activităţi economice?", mai afirmă Andreea Mihăescu. Iar drama nu este doar a Clubului Nautic Român, ci a sportului românesc pentru că legislaţia promovată în prezent îi împiedică pe absolut toţi cei care vor să investească în sport fără un interes economic.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-09Parerea ta...

ANDY MAN
10 Iun 2015

fosta multipla campioana , dovedesta ca are "caracter flexibil.....", cand "tragea de ea non-stop" la antrenamenta, era cel mai evident de urmat exemplu de tenacitate si auto-depasire, " .......dar de-atunci s-a ispravit! ce caracter si atitudine aroganta de CIOCOI imfatuat si intangibil policalificat de ....... minstru ......sluga prea-plecata si indatoritoare atot-puternicului stapan .....mai nimeni in ...carare infect!
ATENT
10 Iun 2015

a avut noroc in viata, dar tot proasta e si lasa
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray