2019-09-18 17:12

George Maior susţine că România trebuie să-şi intensifice activităţile de contraspionaj

 |  21:01
George Maior susţine că România trebuie să-şi intensifice activităţile de contraspionaj

Rene Pârşan

George Maior a reiterat ieri, intr-un inteviu pentru Mediafax, că România trebuie să-şi intensifice cu precădere activităţile de contraspionaj în contextul riscului unui nou război rece. Deşi România este protejată de umbrela NATO, politica expansionistă a Kremlinului şi urmările greu de prevăzut ale conflictului dintre Ucraina şi Rusia pot afecta securitatea ţării noastre. Directorul SRI crede că în momentul de faţă bugetele Armatei şi serviciilor ar trebui majorate consistent. De asemenea, el recunoaşte că aliaţii noştri euroatlantici unguri sunt monitorizaţi de SRI şi că unii dintre ei au trecut „linia roşie”.

Referitor la acţiunile extremiştilor maghiari pe teritoriul României, directorul SRI admite că acţiunile acestor grupări sunt monitorizate de serviciile române şi declară că discursul şi acţiunile acestora au atins o limită intolerabilă. „Cred că uneori retorica a depăşit anumite limite raţionale pentru cetăţeni din state care, până la urmă, fac parte din UE, din sistemul acesta de Alianţă Nord-Atlantică şi asemenea semnale sunt necesare pentru, dacă vreţi, a pune o linie roşie peste care nu se poate trece. Şi aici vorbim, într-adevăr, şi de standarde, norme europene relativ la drepturile omului, independenţa, suveranitatea statelor şi în această perspectivă. N-aş vrea nici să exagerăm pe de altă parte lucruri, ele sunt bine cunoscute de Serviciu, aşa cum se desfăşoară în teren, în realitatea cotidiană, aveam o cunoaştere bună şi informăm în permanenţă decidenţii în legătură cu aceasta pentru a lua deciziile cele mai înţelepte. Bineînţeles, dacă se încalcă legea, informăm şi mecanisme de aplicare a legii, pentru că există legi care trebuie aplicate”, a încheiat Maior subiectul.

La frontiera NATO

În legătură cu situaţia dramatică de la frontierele României, în contextul recentelor evoluţii din zonă legate de Ucraina şi Rusia, George Maior a evitat un prognostic declarând doar că speră că nu se va ajunge la „un fel de neo-război rece”, adăugând că este necesară o atenţie sporită „pe linie de contraspionaj”. „Evident că aceste evoluţii geopolitice au implicaţii relativ la securitatea regională şi securitatea României”, a subliniat el.

România nu este în momentul de faţă ameninţată direct, din punct de vedere militar, dar instabilitatea regională va putea avea un impact economic major. „Va trebui să fim foarte atenţi la aspecte legate de stabilitatea regională, aspecte legate de elemente de influenţare a evoluţiilor din regiune prin metode specifice serviciilor de informaţii. Deci atenţie pe linie de contraspionaj sporită, am avut de altfel dintotdeauna necesitatea de a crea aici un baraj informativ solid, în această regiune, pe care, de fapt, o avem în vedere şi am avut-o întotdeaunea în vedere, şi necesitatea de a cunoaşte mai bine evoluţiile şi de a încerca să oferim prognoze faţă de ele”, a spus directorul SRI.

De asemenea, România va colabora pe linia informaţiilor atât cu Rusia, cât şi cu  state din Orientul Mijlociu, state care nu fac parte din sistemul nostru oficial de alianţe, pe probleme legate de terorism, sau de altele care pot afecta securitatea României.

Integrarea în NATO, deturnată de 11 Septembrie 2001

În 2001, George Maior era şef al Departamentului de Integrare Euroatlantică din MApN. În 2014, la zece ani de la integrarea în Alianţă, actualul director al SRI dezvăluie că cea mai dramatică discuţie din negocierile pentru intrarea în NATO a avut-o chiar pe 11 septembrie 2001, când România se şi vedea sub umbrela Alianţei Nord-Atlantice.

Ieri, şeful SRI a recunoscut în premieră că discuţia oficială pe care o avea programată la sediul NATO pe 11 septembrie 2001 nu a mai avut loc din cauza atentatului de la Worl Trade Center. Imediat după catastrofă a ieşit totuşi cu câţiva dintre oficialii NATO în oraş, „la o discuţie, care deja schimba parametrii şi paradigma de abordare a modului în care vedeam integrarea României în Alianţă”.

Conform lui Maior, negocierile pentru intrarea în NATO au fost cele mai complicate şi complexe pe care le-a dus România pe plan internaţional pentru realizarea unui obiectiv stragetic major. De asemenea, el precizează că acum România şi-a conturat un profil puternic în NATO şi este a doua ţară contributoare cu informaţii la unitatea civilă de informaţii a Alianţei.

Practic, România trebuia să transforme radical Armata, a cărei dotare şi ideologie de sorginte sovietică, greoaie şi ineficientă, devoratoare de resurse nu era de nici un folos în cadrul Alianţei. „Imaginaţi-vă că aveam o armată de 370 de mii înainte de 1989, configurată pe un sistem teritorial, greoaie, învăţată să apere teritoritorial ţara, într-adevăr, dar şi supusă unui registru ideologic foarte presant, care a trebuit să se transforme într-o forţă mai eficientă, mai mobilă, mai bine dotată pentru a răspunde pe de-o parte necesităţii de a contribui efectiv militar la forţa acestei organizaţii şi, pe de altă parte, pentru a îndeplini misiuni ale acestei organizaţii, unele chiar în colţuri foarte îndepărtate ale lumii, în arii geografice la care nu ne-am fi aşteptat, mă refer la Afganistan în primul rând”, a radiografiat succint Maior premisele de la care începeau negocierile.

Dar România avea şi un avantaj, care în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina este şi mai evident, acesta fiind faptul că ţara noastră este plasată geografic chiar la frontiera cea mai fierbinte a Alinaţei, cea cu blocul ex-sovietic. În acest context, referitor şi la noua politică expansionistă a Rusiei, Maior cerede că este momentul pentru creşterea bugetului alocat atât Apărării, cât şi serviciilor de informaţii.

SRI, test electoral 2014

Maior speră că SRI va rezista tentaţiilor de a se implica în lupta electorală accerbă prognozată a se da în cazul prezidenţialelor de la sfârşitul anului. Serviciul va sta deoparte de mizele politice, directorul menţionând că orice abatere are un nume şi un prenume şi va fi sancţionată corespunzător, iar acest lucru se va vedea public. „Repet, SRI trebuie să fie, să se manifeste în acelaşi ritm, fără a slăbi ritmul de cunoaştere a realităţilor ce pot afecta securitatea naţională a României, trebuie să se manifeste independent şi neutru faţă de o luptă politică ce nu interesează Serviciul decât dintr-o singură perspectivă: aceea de a sta deoparte de mizele politice, ideologice aflate într-o competiţie de o asemenea anvergură. Mă refer la alegeri prezidenţiale”, a promis Maior.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-03-30Parerea ta...

'IMI PLACE':
31 Mar 2014

ARE SIMTUL UMORULUI!
UMBRELA NATO
31 Mar 2014

este transparenta si uzata: nu ne va apara NIMENI, de urgia ce va sa vie, peste noi (din pacate)! Serviciile romanesti (multe!), nu numai ca sunt subordonate Guvernului sau presedintiei, dar prioritar - ASCULTA, de nu sunt chiar subordonate, NATO! Dupa 25 de ani, se vede DIN AVION ca Romania (cu toate serviciile secrete, ca umbrela de 'protectie'), este LA PAMANT din toate pct.de vedere, fiindca are MAI MULTI STAPANI, cu interese DIFERITE!
VORBESTE DESPRE
31 Mar 2014

o armata care face operatiuni militare IN AFARA, iar inlauntru - este din ce in ce mai micsorata (d.p.d.v. numeric si al dotarii tehnice, NU cu armament de ultima generatie cum s-ar crede, cum s-ar CADE, unei tari cu aderare la NATO, NUUUU - poseda, in prezent - arme si avioane uzate, cel mult, second-hand, ceea ce au aruncat ALIATII!); Militarii romani, slujesc NATO lasandu-si oasele prin tari straine, pentru ca au acceptat sa faca mercenariat, in timp ce in tara, stagiul militar nu se mai face de cativa ani (spre bucuria parintilor, carora le-au fost scutite odraslele sa stie sa tina o arma in mana, in caz de razboi)iar armata, vai mama ei! saracita, imbatranita.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray