2019-10-19 15:17

Gigantul Chevron a demarat prima explorare a gazelor de şist în România

 |  19:06
Gigantul Chevron a demarat prima explorare a gazelor de şist în România

Rene Pârşan

Moldovenii din Pungeşti au dat ieri dis-de-dimineaţă o nouă bătălie cu americanii de la Chevron, reprezentaţi pe teren de Jandarmeria Română. Pâlcul de vasluieni, baricadat în corturi pe terenul concesionat americanilor pentru explorarea şi, ulterior, posibil exploatarea gazelor de şist, a fost asaltat de forţele de ordine care au curăţat terenul de protestatari.

Reprezentanţii Chevron au anunţat, ieri-dimineaţă, că la ora 7.00 au fost începute lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localităţii Siliştea-Pungeşti din judeţul Vaslui, unde au ajuns mai multe utilaje. Aceasta este a treia tentativă a americanilor de a demara proiectul. Contractul pentru exploatarea gazelor de şist a fost semnat de Guvernul Ungureanu în numele statului român în primăvara anului 2012, fiind şi unul din motivele pentru care a căzut în urma unei moţiuni de cenzură depuse la Parlament de USL şi aliaţii de conjunctură, iar avizele pentru demararea lucrărilor au fost obţinute de americani de la Guvernul USL condus Victor Ponta. Şi Ungureanu, şi Ponta au susţinut atunci când au aprobat afacerea că proiectul va permite României independenţa faţă de gazele ruseşti. Din păcate, conform contractului, România nu va beneficia decât de redevenţe, americanii putând vinde gazele pe piaţa liberă, oriunde doresc şi la orice preţ.

Jurnal de front

Localnicii din tabăra improvizată pe terenul concesionat de americani susţin că ieri de dimineaţă, în jurul orei 04.30, jandarmii au intervenit în forţă şi i-au urcat în dube pe unii dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane. Unii dintre protestatari susţin că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi, inclusiv cu bastoanele, de către forţele de ordine. Goniţi de pe câmp, sătenii - câteva zeci - încercat să blocheze drumul, împreună cu preotul, dar aproximativ 80 de jandarmii au intervenit din nou în jurul orei 12.00, pentru a curăţa carosabilul pe care l-au blocat cu garduri de metal. Doi dintre protestatari au fost preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la Spitalul Judeţean din Vaslui. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, una dintre persoane - Costică Spiridon, fostul primar al Pungeştiului din perioada 2000-2004 - a suferit o lipotimie în urma unui atac de panică, iar cel de-al doilea protestatar transportat la spital - un bărbat de 42 de ani - a acuzat dureri în piept.

Vasluienii, jandarmii şi americanii

Răzvan Mitroi, purtătorul de cuvânt al Chevron România, a declarat că la ora 7.00 compania a reluat lucrările în zona Siliştea şi că pe terenul concesionat acolo au sosit primele utilaje de la firma care va executa lucrările de amenajare a platformei unde ar urma să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist. „Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale în perimetrul EV-2 (n.r. - Bârlad), conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, conform acordurilor de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile despre proiectele sale”, se menţionează într-un comunicat de presă al Chevron. La rândul său, Jandarmeria susţine oficial că peste 100 de persoane au blocat drumul judeţen şi au avut un comportament ostil, o maşină a instituţiei fiind avariată, iar jandarmii au acţionat numai pentru deblocarea căii de acces, şapte persoane fiind duse la Poliţia Vaslui. „Este normal ca jandarmii să acţioneze pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, fiind o zonă specială”, a afirmat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Irina Drăgan. Până la lăsarea serii, în zona taberei de la Pungeşti au fost mobilizate zeci de maşini ale Jandarmeriei, Poliţiei şi Ambulanţei, iar drumul judeţean a fost blocat cu garduri metalice, în fluierăturile şi huiduielile vasluienilor.

Poluare şi prosperitate

Gazul de șist este un gaz al cărui zăcământ este captiv între plăcile de șisturi ori în straturile de cărbune şi se află la o adâncime mai mare decât zăcămintele de gaz convențional. Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologică decât a cărbunelui sau petrolului, oferind și avantaje în privința limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot înlocui cu uşurință petrolul. Totuși, impactul său asupra mediului nu este deloc unul neglijabil. Un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apă. Iar substanțele chimice în procesul de fisurare a rocilor riscă să ajungă în multe cazuri chiar în pânzele freatice și să le polueze. Un alt efect nociv îl reprezintă pierderile invitabile de gaz metan, aceste emisii în atmosferă ducând la creşterea încă neestimată a efectului de seră şi, implicit, la încălzirea globală.

De asemenea, pe lângă poluarea pe termen lung a pânzei freatice şi a aerului, exploatarea poate genera cutremure estimate de specialişti de până la 2,5 grade Richter, care pot cauza alunecări de teren mai ales în zone instabile.

Rezervele României, pe locul trei în UE

România se află pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte potenţialul de explorare a gazelor de şist. Primul loc este împărţit, la egalitate, de Franţa şi Polonia, fiecare cu o rezervă estimată la aproximativ 5.000 de miliarde de metri cubi. Norvegia – ţară aflată în afara Uniunii - se plasează pe locul doi şi ar putea extrage peste 2.200 de miliarde de metri cubi de gaze de şist, în timp ce în ţara noastră explorarea acestei resurse neconvenţionale ar putea scoate, teoretic, la suprafaţă 1.440 de miliarde de metri cubi de gaz.

În lume, campioane la exploatarea gazelor de şist sunt SUA şi Canada. Uniunea Europeană nu are o politică unitară asupra folosirii acestei tehnologii. În prezent, doar în Franţa şi Bulgaria acest procedeu este interzis. Singura ţară europeană în care se exploateză la acest moment gaze de şist prin fracturare hidraulică este Polonia. Geologul Octavian Colţoi, cercetător al Institutului Geologic Român şi expert privat al Comisiei de Energie a Uniunii Europene, susţine că în România trebuie să ştim în primul rând dacă avem gaze de şist care pot fi exploatate. Acest lucru poate fi stabilit abia după mai multe forări de explorare, după care urmează simularea la faţa locului sau în laborator a procesului de fracturare hidraulică. Aceştia sunt paşii preliminari ai exploatării, la ei se adaugă alţii şi totul poate dura până la patru ani. Chevron trebuia să facă acum la Pungeşti prima forare de explorare, nu să înceapă exploatarea. În trei-patru ani, vor şti dacă merită să facă exploatarea. Dacă nu facem explorare, nu vom şti niciodată cu adevărat despre ce vorbim şi pe ce resurse ne putem baza în viitor, susţine cercetătorul.

Ungureanu a semnat, Ponta a avizat

În România, geologii au identificat rezerve importante în sudul Moldovei şi Dobrogea. După mai multe tatonări şi negocieri cu guverne succesive, statul român a încheiat cu Chevron un contract de explorare şi exploatare a gazelor de şist în patru perimetre, trei în Constanta - Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche - şi cel din Vaslui, celebrul deja Siliştea-Pungeşti. Conform contractului, americanii au 30 de ani la dispoziţie, perioadă care poate fi prelungita cu încă 15 ani, pentru a fora şi a extrage gaze din pamântul României şi se angajează să facă investiţii „de sute de mii de dolari” (surse susţin că ar fi vorba de 600 milioane de dolari). Dacă vor găsi gaz, americanii vor plăti statului român redevenţe între 3,5 % şi 13% din valoarea gazului exploatat. Contractul negociat de guvernele anterioare a fost semnat de guvernul Ungureanu în scurtul său mandat, care le vremea aceea susţinea că acest contract este extrem de avantajos, oferind României posibilitatea de a deveni independentă de gazele ruseşti şi, implicit, de a nu mai putea fi şantajată economic de cel mai mare producător de gaze convenţionale. Această poziţie a fost susţinută făţiş şi de preşedintele Traian Băsescu. Aprope simultan, USL, opoziţia de la acea vreme condusă de cuplul Ponta-Antonescu, a depus o moţiune de cenzură care, printre altele cuprindea şi demascarea acestei afaceri „oneroase”. Moţiunea a trecut şi guvenul Ungureanu a fost demis. În timpul campaniei electorale, printre altele, cuplul Ponta-Antonescu a promis desecretizarea contractului şi anularea sa. Un an mai târziu, pe 3 octombrie, Guvernul Ponta a emis „pe şest” avizele de exploatare pentru perimetrele mai sus amintite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-12-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray